Rozpoczęcie turnieju od drugiej rundy a punkty

Moderator: kolokwium

Rozpoczęcie turnieju od drugiej rundy a punkty

Postprzez TastyRabbit » 07 lis 2021, 17:32

Witam bardzo serdecznie,
mam pytanie odnośnie sytuacji oraz prawidłowej decyzji sędziego jednakże nie mam kogo się spytać jak powinien zachować się sędzia dlatego piszę ten post.
Jest taka sytuacja, turniej szachów szybkich, 7 rund, system szwajcarski, nie jest to turniej rankingowy. W 1 rundzie bierze udział 16 zawodników, każdy ma parę. Po 1 rundzie przychodzi zawodnik który chce dopisać się do turnieju - okej, nie ma sprawy, dopisuję zawodnika który zacznie od 2 rundy. W 2 rundzie już gra 17 osób. Ten zawodnik który zaczyna od drugiej rundy apeluje o wpisanie mu punktu za pierwszą rundę, ponieważ według niego, gdyby grał w pierwszej rundzie to i tak by ktoś musiał pauzować więc domaga się dopisania punktu mimo tego, że nie był nawet na liście startowej turnieju przed 1 rundą - zawodnik podnosi drugi argument, że był na jakimś turnieju i był w takiej samej sytuacji, że zaczął od 2 rundy i tam mu dopisali punkt. Co więcej zawodnik twierdzi, że gdyby w pierwszej rundzie była nieparzysta liczba zawodników, to już by mu się nie należał ten punkt ale jako że była parzysta liczba uczestników to powinien dostać punkt za 1 rundę.
Jak powinien zachować się sędzia w takim przypadku? Szukając w przepisach doszukałem się, że jeżeli regulamin turnieju nie precyzuje tej kwestii (a nie precyzował), to zawodnik zaczynający od drugiej rundy nie ma prawa do punktu.
TastyRabbit
 
Posty: 17
Dołączył(a): 28 lip 2019, 23:04
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 1400

Re: Rozpoczęcie turnieju od drugiej rundy a punkty

Postprzez kolokwium » 07 lis 2021, 21:20

Dobrze znalazłeś. Zawodnik zaczynający od drugiej rundy nie ma prawa do punktu za pierwszą rundę - przecież gra dopiero od DRUGIEJ.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9704
Wiek: 56
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Podziękował : 2456 razy
Otrzymał podziękowań: 2711 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Rozpoczęcie turnieju od drugiej rundy a punkty

Postprzez Kaczmar » 08 lis 2021, 10:35

Zawodnik gra od drugiej rundy więc nie ma żadnego wpływu na wyniki rundy pierwszej. Pozostałe argumenty nie mają żadnego znaczenia. Poza tym są błędne bo punkt by dostał (jeżeli grałby od pierwszej rundy) tylko wtedy gdyby miał najniższy ranking wśród zawodników i zajmowałby ostatnie miejsce na liście startowej.
Kaczmar
 
Posty: 512
Wiek: 48
Dołączył(a): 07 gru 2011, 23:36
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował : 281 razy
Otrzymał podziękowań: 384 razy
Ranking: 0
FICS: Kaczmar

Re: Rozpoczęcie turnieju od drugiej rundy a punkty

Postprzez rutra » 09 lis 2021, 00:47

Na różnych turniejach towarzyskich bywają różne zasady.

Kiedyś grałem w turniejach typu Grand Prix (zależało mi na punktach nie na zajętym miejscu) i za zgodą sędziego zaczynałem od 2-3 a nawet 4. rundy. Nie tak dawno organizator zgodził się dopuścić mnie od 8(!) rundy. Przyjechałem towarzysko, spotkać się ze znajomymi, wcześniej nie mogłem a że było nieparzyście to za zgodą organizatora zagrałem.

Z tego co się orientuje FIDE zaleca aby nie zmieniać już nic po 4. rundzie (chodzi o tzw. half-bye, pół punktu bez gry, który jest często stosowany na zagranicznych turniejach) żeby nie było zamieszania z kojarzeniami.

Wracając do tematu. Kiedyś pewien organizator wymyślił, że przy małej ilości uczestników lista startowa będzie posortowana losowo - co za tym idzie: zawodnik grający od drugiej rundy automatycznie pauzuje. Nie pamiętam dokładnie czy wpisano mi pauzę od 1. rundy, czy grałem od 3. rundy, jednak myślę że w tym przypadku na turnieju towarzyskim można ewentualnie wpisać punkt spóźnialskiemu, tylko warto to zaznaczyć wcześniej w komunikacie żeby nie było niespodzianek typu "u sędziego X można było, więc u każdego sędziego można."

Moim zdaniem decyzja autora tematu dobra. Zawodnik gra od 2. rundy, więc za 1. rundę nie otrzymuje punktu. Warto też po dopisaniu zawodnika przesortować listę startową według rankingu. Gorzej wygląda sytuacja jeśli grają sami zawodnicy bez kategorii lub dopisany zawodnik ma najniższy ranking, wówczas zawodnik zagra od 3. rundy (za 2. otrzyma punkt za pauzę). To myślę że jedyny przypadek, w którym można pomyśleć aby "spóźnialskiemu" wpisać punkt za pauzę w 1. rundzie.

---

PS.

Z ciekawych przypadków turniejowych:

-spóźnił mi się autobus, zagrałem od 2. rundy, sędzia nie posortował listy startowej według rankingu i grałem z ostatnim numerem startowym. Przegrałem z zawodnikiem bez kategorii i mając ostatni numer byłem ciągle dobierany
-zagrałem w turnieju bodajże od 3. rundy, wygrałem kilka partii i przeciwnik (z 1. numerem) dziwił się dlaczego drugi raz z rzędu dostał czarny kolor. Innego kojarzenia raczej nie dało się zrobić, bo przez te oddane partie miałbym zbyt dużą różnicę w kolorach
-w USA mają taki dziwny zwyczaj, że jak ktoś ma 0/3 to może jeszcze raz zapisać się do turnieju, wpłacić potrójne wpisowe, dostać 3x half-bye za pierwsze trzy rundy i w 4. rundzie grać z 1,5pkt zamiast 0pkt
-wróciłem zmęczony późno do domu, nastawiłem budzik od godz. 6, obudziłem się trochę za późno. Przyjechałem jednak na turniej, który był opóźniony i zagrałem od 2. rundy. Niestety tu telefon od jednego prezesa, tu od dyrektora, tu od sponsora turnieju etc. i przychodziłem na rundy spóźniony (turniej rapid). Jedną rundę oddałem walkowerem (nie zdążyłem wrócić na salę gry), kolejną wygrałem walkowerem, bo spóźniłem się 2 minuty i przeciwnik poszedł, gdyż myślał że już wygrał skoro minęły 2 minuty (można się było spóźnić do "opadnięcia choragiewki"). Później ciekawe, bardzo nietypowe kojarzenia wychodzą :D
-a na turniejach towarzyskich (głównie dla studentów) jak było mało osób, turniej kołowy, ktoś się spóźnił to trzeba było ręcznie kombinować i tak oto niektórzy pauzowali dwa razy a inni nie pauzowali w ogóle (pauzowali po turnieju).
rutra
 
Posty: 6834
Wiek: 28
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1705 razy
Otrzymał podziękowań: 2311 razy
Ranking: 1510


Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe