rutra napisał(a):Ja poszedłem o krok dalej i wiem tylko, że po 1. e4 gra się c5 i mam II i to mi wystarcza, nie muszę żadnych książek przerabiać, wiem tylko, że 1. e4 c5 a dalej się samo układa. Kucie debiutów to podstawa, bez tego po 10 posunięciach będzie już można składać drewno do worka.
Opowiadasz bzdury które sam stosowałeś u siebie, debiuty kułeś a nie rozumiałeś podstaw gry pozycyjnej, miałeś już II a zrozumienie pozycji na poziomie IV/III, dlatego mimo sporej pracy którą wkładasz w szachy nadal tkwisz na II. To na pewnym poziomie zawsze kończy się tak samo "przeciwnik zagrał coś czego nie wykułem" lub "do 10 posunięcia miałem wykute a później już zabrakło". Chcesz to kuj je i do 50 posunięcia, przy tym poziomie "zakucia" to i GM powinien wskoczyć, testuj to jednak na sobie a nie ogłupiaj innych.
Podobnie z tym c5 po e4, masa świetnych trenerów z pewnych względów na początku bedzie uczyła odpowiedzi 1. e4,e5 ale Artur wie lepiej bo on tak robił i to musi byś świetne dla każdego.
Dlatego pytam bo ktos napisał na pamięć ale wydawało mi się to niemożliwe, przecierz takich sytuacji jest tysiące. Jeśli by to były kombinacje typu wieza i k na k i pionka i tylko jeden schemat na to by sie dało wykuć ale jeszcze zależy od położenie figur i wszytko sie zmienia więc tego jest mnóstwo.
Dlatego tego sie nie kuje a trzeba zrozumieć ideę. Wtedy w pewnych typach pozycji, czy w pewnych końcówkach wiesz do czego zmierzasz i jak z grubsza to robić, jak bierki poustawiać. Wtedy nieco inna pozycja niespecjalnie przeszkadza, wiesz do czego masz zmierzać i kombinujesz jak dojść do miejsca które znasz już świetnie. idąc dalej - Jeśli wiesz które pionkówki czy proste końcówki figurowe są już wygrane i wiesz jak je realizować, to w sytuacji kiedy jest nieco więcej na desce zaczynasz kombinować, kiedy coś warto wymienić, a kiedy nie warto. Ważne by rozumieć pewne plany gry, idee, trochę je czuć. Jak będziesz miał IV/III to można zaczać grzebać w końcówkach Zerka, to pozwoli zrozumieć je sporo lepiej.
Nie kuj linii posunięć i nie zapamiętuj dokładnie ustawienia bierek, to poza wyjątkami jest głupotą, na wyjątki (które warto znać dokładnie) przyjdzie czas