www.chessarbiter.com

Moderator: redjok

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez AuroraBorealis » 06 lut 2016, 12:01

chessarbitra uzywam z koniecznosci. Program ma wiele bledow. Skandalem jest, ze PZSZACH wydal publiczne pieniadze na jego wykupienie.
AuroraBorealis
 
Posty: 1107
Dołączył(a): 08 sie 2012, 11:38
Podziękował : 103 razy
Otrzymał podziękowań: 282 razy
Ranking: 2120

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez brelo » 06 lut 2016, 12:51

Cesar napisał(a):Powyższe tylko potwierdza, co przypuszczałem. Często mam do czynienia na rozmowach kwalifikacyjnych z "programistami" Pana pokroju, co "wszystko wiedzą i robią najlepiej", po których trzeba większość kodu poprawiać, aby stał się rozwijalny i czytelny. Najczęściej taka rozmowa kończy się już po 2 minutach. Proponowałbym więcej pokory dla wiedzy i pracy bardziej doświadczonych od Pana, bo samym samouwielbieniem i krytykanctwem daleko Pan nie zajedzie.


To zabawne co Pan piszę. Z jednej strony sugeruje Pan, że to po mnie trzeba poprawiać i mój kod jest "nieczytelny" i "nierozwijalny", ale przecież to Pan napisał silnik do kojarzeń, który jest "nierozwijalny" i "nieczytelny". Kto tu potrzebuje więcej pokory?

A propos tych funkcjonalności pobocznych, to przecież program nie radzi sobie nawet z liczeniem zmian rankingowych w turniejach typu mecz-rewanż... to jest ta techniczna perła PZSzachu?
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2625
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 513 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 06 lut 2016, 13:04

hajdzik napisał(a):Wejdź w kilka turniejów i napisz do organizatora - dlaczego używa arbitra a nie innego programu?

Ja odpowiem za wczasu, ty sobie tylko to potwierdź.
Używany Arbiter jest głównie z powodu reklamy samego turnieju, jaką jest możliwość poinformowania największej liczby zawodników, którzy w zasadzie mogą szukać tylko na platformie ChessArbiter.
Z punktu widzenia organizatora ważna jest reklama w internecie, a strona chessarbiter.com/turnieje jest bardzo popularna.

Konkurencja też ma swoje strony:
licencjonowany przez PZSzach Swiss Manager (50 zł rocznie) chess-results.com
wspomniana Vega (linux darmocha, windows jednorazowa opłata 50 €/$) vesus.org
i polska nowość ChessManager www.chessmanager.com viewtopic.php?f=43&t=6293

Z punktu widzenia sędziego ważna jest też dostępność do bazy zawodników CR i rejestracja turnieju w CR. W tym przypadku monopol ma CAP 2000+.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8813
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1856 razy
Otrzymał podziękowań: 2065 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez rutra » 06 lut 2016, 14:23

Chyba niepotrzebnie napisałem o pojawieniu się nowej wersji Chessarbitra po czym powstała ta cała dyskusja. Napiszę może jak to wygląda z mojej perspektywy.

Jako, że lubię być na bieżąco widząc na stronie chessarbitra, że pojawiła się nowa wersja (wyszczególnione czerwonym kolorem) postanowiłem dokonać aktualizacji tak jak to robiłem do tej pory. Po wprowadzeniu klucza wyświetlił mi się komunikat o błędzie numer 101. Napisałem e-maila do PZSzach i w odpowiedzi dostałem informację, że Chessarbiter Pro 2016 nie jest zależny od Chessarbiter Pro 2010 (nie działa na tym samym kluczu). Nowy klucz należy kupić (w moim przypadku 100zł), a informacja o tym na stronie chessarbitra ukazała się kilka dni później. Jako, że w najbliższym czasie raczej nie będę sędziował żadnego turnieju postanowiłem wrócić do wersji 5.49. Po dokonaniu "aktualizacji" (z 6.01 na 5.49) znów pojawił się błąd numer 101. Odinstalowałem program i ponownie zainstalowałem (tylko wersje 5.49) jednak nadal pojawiał się komunikat o błędzie. Gdy w trybie demonstracyjnym chciałem utworzyć turniej program się zamykał. Ostatecznie kupiłem klucz do tej nowej wersji (raz na 6 lat to nie jest duży wydatek).

Jakiś czas temu na forum pojawiła się informacja o nowym programie chessmanager.

kolokwium napisał(a):http://www.ChessManager.com
Aplikacja do sędziowania turniejów. Pracuje w chmurze na serwerach google (czyli praktycznie nie padną i jest pewność danych). Pracuje praktycznie na każdym sprzęcie i pod każdym systemem operacyjnym. Warunkiem jest dostęp do internetu.
Możliwości i plany:
  • licencja FIDE prawdopodobnie na najbliższym kongresie
  • pracuje na silniku JaVaFo co gwarantuje poprawność kojarzenia wg zasad FIDE


Może to było przyczyną pojawienia się nowej wersji, gdyż darmowy program być może będzie miał licencje FIDE, a płatny do tej pory nie ma.

&&&

Tak jak zostało napisane środowisko szachowe używa chessarbitra, bo za ten program zapłaciło. 10 lat temu o turniejach dowiadywałem się z plakatów na drzwiach szkolnych, dziś większość osób informacji szuka na stronie chessarbitra, bo każdy (jak nie każdy to 99%) sędzia (sędziów) w Polsce używa tego programu. Nieco ponad rok temu przypadkiem dowiedziałem się o pewnym turnieju, którego na stronie chessarbitra nie było (informacja była na lokalnych stronach internetowych i w prasie), później pojawiały się komentarze na stronie, że ktoś chętnie by zagrał, ale o turnieju nie wiedział, bo nie czyta lokalnych gazet i nie przegląda lokalnych stron, a na stronę chessarbitra wchodzi.

Kiedy sędziowałem pierwszy turniej wystarczył mi darmowy program, a nawet to nie było potrzebne, bo turniej był rozgrywany systemem kołowym. Moim zdaniem dobrze, że jest taki program i ma swoją stronę internetową gdzie z łatwością można wyszukać turniej bez konieczności szukania po całym internecie. Co do zastrzeżeń to mi szczególnie jedna rzecz się nie podoba, a mianowicie kiedy zapisuję się do turnieju i podaje swój ranking FIDE wówczas program automatycznie przypisuje ranking PZSzach taki jak ranking FIDE (taka pozostałość po poprzednim systemie gdzie ranking PZSzach był przepisywany), uważam, że tu powinna być zmiana i ranking PZSzach powinien być przypisywany w zależności od kategorii. Dodatkowo te opłaty mogłyby być trochę niższe, rok temu była mowa o licencji rocznej 30zł pod warunkiem pojawienia się minimum 4 aktualizacji oraz 5zł za turniej klasyfikacyjny, teraz już nie ma informacji o minimalnej liczbie aktualizacji a kwota wzrosła do 50zł.
Ostatnio edytowany przez rutra, 06 lut 2016, 18:16, edytowano w sumie 1 raz
I kategoria (1650/1668/1489), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6478
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1531 razy
Otrzymał podziękowań: 1808 razy
Ranking: 1660

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 06 lut 2016, 16:17

rutra napisał(a):Chyba niepotrzebnie napisałem o pojawieniu się nowej wersji Chessarbitra po czym powstała ta cała dyskusja.

Bardzo dobrze, że napisałeś o nowym programie (bo jak wynika z Twojej korespondencji z PZSzach, Związek uważa TO za inny program) gdyż nie każdy sprawdza czy jest nowa wersja programu.
Mnie ciekawi i martwi to, że nie mogłeś zainstalować wersji 5.49 za którą zapłaciłeś. I nie ma znaczenia to, że jest nowa wersja programu (a nawet i "nowy" program). Ważne że chcąc używać starszą wersję, właściciel programu uniemożliwił ci to. A przecież masz licencję na ową wersję.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8813
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1856 razy
Otrzymał podziękowań: 2065 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez hajdzik » 06 lut 2016, 16:52

napisz do PZSZACH jeszcze raz o zaistniałej sytuacji, jeśli nie rozwiążą problemu, zgłoś sprawę do sądu i tyle.
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2764
Wiek: 39
Dołączył(a): 21 lis 2010, 23:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 223 razy
Otrzymał podziękowań: 377 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez rutra » 06 lut 2016, 18:16

Mógłbym napisać, ale w sumie jest mi już wszystko jedno gdyż zapłaciłem za nową wersję (6.01) i nie mam potrzeby wracać do wersji 5.49.
I kategoria (1650/1668/1489), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6478
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1531 razy
Otrzymał podziękowań: 1808 razy
Ranking: 1660

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez zulu » 01 mar 2016, 14:23

rutra napisał(a):Mógłbym napisać, ale w sumie jest mi już wszystko jedno gdyż zapłaciłem za nową wersję (6.01) i nie mam potrzeby wracać do wersji 5.49.

Trzeba było odinstalować obie wersje.
Tzn. Po instalacji 2016 bez piaskownicy.
Zainstalować 2010.
Odinstalować 2016.
Odinstalować 2010
I dopiero wtedy zainstalować właściwą.
ewentualnie z puntów przywracania systemu skorzystać
pozdrawiam
AG
zulu
 
Posty: 101
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez rutra » 01 mar 2016, 14:28

Miałem zainstalowany 2010, zainstalowałem 2016 (nie wiedziałem, że to coś innego, bo nie było jeszcze odpowiedniej informacji).
1. Odinstalowałem 2016 i 2010.
2. Zainstalowałem 2010 (5.49) i po wprowadzeniu klucza pojawił się błąd 101.
3. Odinstalowałem 2010.
4. Zapłaciłem za nową wersję i gdy dostałem klucz pobrałem 2016.

Do wersji 2010 nie wracam, bo nie jest mi do niczego potrzebna.
I kategoria (1650/1668/1489), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6478
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1531 razy
Otrzymał podziękowań: 1808 razy
Ranking: 1660

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez zulu » 01 mar 2016, 15:22

rutra napisał(a):Miałem zainstalowany 2010, zainstalowałem 2016 (nie wiedziałem, że to coś innego, bo nie było jeszcze odpowiedniej informacji).
1. Odinstalowałem 2016 i 2010.
2. Zainstalowałem 2010 (5.49) i po wprowadzeniu klucza pojawił się błąd 101.
3. Odinstalowałem 2010.
4. Zapłaciłem za nową wersję i gdy dostałem klucz pobrałem 2016.

Do wersji 2010 nie wracam, bo nie jest mi do niczego potrzebna.

Kolejności już dokładnie nie pamiętam.
Ale zawsze lepiej sprawdzić przed rejestracją czy wersja demo prawidłowo działa.
Dopiero prawidłowo działającą wersję demo rejestrować.
Zawsze mogą być chwilowe problemy z rejestracją.
zulu
 
Posty: 101
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez redjok » 03 mar 2016, 20:36

Rzuciłem okiem na cennik i o_O
Nowy program ChessArbiter Pro 2016 teraz w nowej cenie:
Opłata za licencję jednoosobową dla sędziego: 300 PLN
Roczna aktualizacja programu (wersja dla sędziego): 50 PLN
Opłata za licencję dla organizatora (z możliwością wpisywania różnych sędziów) z prawem do jego rocznej aktualizacji: 900 PLN
Roczna aktualizacja programu (wersja dla organizatora): 100 PLN
Aktualizacja z ChessArbiter Pro 2010 do ChessArbiter Pro 2016 (wersja dla organizatora): 700 PLN
Aktualizacja z ChessArbiter Pro 2010 do ChessArbiter Pro 2016 (wersja dla sędziego): 100 PLN
Zmiana danych użytkownika ChessArbiter Pro 2016: 50 PLN
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3801
Wiek: 37
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 16:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 384 razy
Otrzymał podziękowań: 463 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez brelo » 03 mar 2016, 21:33

To i tak mało jak za taką techniczną perłę...
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2625
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 513 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez redjok » 07 mar 2016, 00:08

Tu pojawia się problem natury filozoficznej ;)

Jeżeli środowisko szachowe rękami swoich przedstawicieli (tak postrzegam wybrany zarząd PZSzach) postanowiło wykupić z rąk prywatnych, za niemałe pieniądze, komercyjny program do sędziowania to zakładam, że w celu działania na korzyść środowiska, zarząd PZSzach doprowadza do usprawnienia oprogramowania i jego udostępnienia nieodpłatnego bądź w najgorszym wypadku w niższej cenie niż robił to podmiot komercyjny (wszak już raz pieniądze z haraczu szachistów poszły w ruch) gdyż z natury funkcjonowania organizacji społcznej tak powinno to wyglądać.

Jeżeli PZSzach chce robić biznes na szachistach to coś jest nie tak (inaczej jeśli byłby to biznes na zewnątrz środowiska)

Proszę mnie wyprowadzić w błędu jeśli źle oceniam sytuację.
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3801
Wiek: 37
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 16:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 384 razy
Otrzymał podziękowań: 463 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez kolokwium » 07 mar 2016, 00:48

Informacja ze strony Nowozelandzkiego Związku Szachowego (NZCF)
The New Zealand Chess Federation Inc. has purchased Vega http://www.vegachess.com for New Zealand wide use in all chess tournaments.

You are encouraged to use Vega as chess tournament software for all tournaments. This includes unrated small school/fun tournaments right through to the highest level Grandmaster tournaments that need to comply with FIDE regulations.

NZCF has licensed Vega so that everyone is allowed to use it within New Zealand. There are no other charges for using Vega.

Current latest version is Vega 6.4
Download latest version of Vega and manual from http://www.vegachess.com/tl/index.php/downloaden.html

Print out the 70 page manual and read it to avoid common problems.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8813
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1856 razy
Otrzymał podziękowań: 2065 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: www.chessarbiter.com

Postprzez ŁowcaAndroidów » 31 paź 2016, 13:05

Mam problem. Komputer przeszedł formatowanie dysku. Nie mogę znaleźć płyty instalacyjnej CA 2000.
Czy istnieje możliwość uzyskania dostępu do instalki bez konieczności zakupu nowego CA2016?

Numer licencji: Lic:0448
"Jednym z najważniejszych elementów współczesnej strategii jest ograniczenie działania jednej z lekkich figur przeciwnika" A.K.
Avatar użytkownika
ŁowcaAndroidów
Moderator
 
Posty: 4007
Wiek: 31
Dołączył(a): 13 sie 2010, 19:50
Podziękował : 301 razy
Otrzymał podziękowań: 527 razy
Ranking: 2286

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Strony szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe