W takim razie spróbuję podjąć się wyzwania (jak kto woli "wezmę rękawicę na klatę")

.
1) Skąd wiesz, że nie ma negatywnych komentarzy odnośnie tej serii? (według mnie są jednak bardziej przytłaczająca większość to właśnie komentarze pozytywne). Być może są, ale na innych forach lub przykładowo w innym języku (np. po angielsku).
2) Komentarze (w miażdżącej części pozytywne) osób, które pracowały z tymi książkami - istnieją, ale trzeba wiedzieć gdzie je znaleźć

. Jednak osobiście czytałem przynajmniej kilkanaście takowych - niektóre dość ciekawe, a każde (!) pokazujące, że książki mają bardzo dużą wartość szkoleniową - zwłaszcza dla samouków
3) Nie czytałem jeszcze komentarzy "w praktyce", ponieważ zwykle były to wypowiedzi (pozytywne) osób, które przerobiły poszczególne tomy (a nie całą serię "od A do Z"). U każdej z nich było widać coś w stylu "pomimo, że uzyskałem słabszy wynik testu - którymi są te książki ładnie wystrojone - to wiem w jakim obszarze moja gra kuleje i przez to wymaga pracy".
4) Pytanie, które zadałeś - to na czerwono wielkimi literami - jest dość nieokreślone (przynajmniej dla mnie). Nie wiadomo bowiem z jakiego poziomu startujesz, jaki poziom chcesz osiągnąć i co dodatkowo chcesz ćwiczyć. Niemniej próbuję się domyślić twojej intencji, zatem na pewno mogę powiedzieć, że ta seria jest BARDZO przydatna w tym, aby w bardzo szybkim tempie opanowywać poszczególne elementy, które są NIEZBĘDNE do osiągania kolejnych szczebli mistrzostwa.
Tak więc w tym wypadku - dopóki nie dookreślisz pytania - odpowiem nieco wymijająca (chociaż szczerze i poważnie):
1) Tak można - to jedna z najlepszych serii na świecie, która pomaga w prowadzeniu zawodnika (także pomaga samoukowi) w tym, aby z poziomu 1500 wiedział jak dojść do 2100. Wiedza (a w zasadzie jej elementy) zawarta w tej serii jest bardzo rozległa, zatem nie trzeba poszukiwać, wybierać i następnie studiować kilkunastu książek na dany temat.
2) Nie, nie można - sama seria nie będzie w stanie pokazać ci jakiego typu błędy popełniasz i jak je wyeliminować (to właśnie dlatego analiza rozegranych partii jest tak ważna). Do tego mogą dochodzić czynniki pozaszachowe, które mają istotny wpływ na uzyskiwane wyniki, a nie są opisane w książkach (w tej serii). Przykładowo jeśli nie radzisz sobie ze stresem albo boisz się grać aktywnie (bojowo) przeciwko silniejszym przeciwnikom... to odpowiedzi na te problemy mogą nie być w tej serii zawarte. Do tego dochodzi też budowa własnego repertuaru debiutowego - tutaj trzeba wiedzieć jakiego typu pozycje leżą ci najbardziej i co stanowi twoje najsilniejsze atuty.
Generalnie - jeśli wzięlibyśmy 3 punkty (litery z alfabetu): A, T i Z to między nimi jest pewna odległość. Teraz zobacz:
A - programy szkolenia na szachistę 4, 3, 2 i 1 kategorii (oraz na KM - kandydata na mistrza)
T - seria Artura Jusupowa (9 książek po 280 stron)
Z - wiedza, doświadczenie oraz umiejętności trenera (instruktora) oparte na wszelkich materiałach, które wykorzystuje w procesie szkolenia zawodnika
I według mnie zadałeś pytanie: czy wartość T jest wystarczająco duża (równa) wartości Z? Według mnie absolutnie nie, jednak na pewno jest na tyle blisko (i idąca w dobrą stronę), że można się na niej bardzo dobrze opierać, krocząc ku drodze do szachowego mistrzostwa.
Jeśli masz kolejne pytania lub komentarze związane z tym tematem, to zapraszam do dyskusji