Zgadza się: Żydzi jako naród posiadają wyższe (średnie) IQ niż inne populacje świata.
Teraz odnośnie fenomenu Polgarów. Chciałbym być maksymalnie ścisły, bo to jak dotąd JEDYNY taki "żywy" eksperyment, którzy został opisany i podany do publicznej wiadomości. Dlatego poniżej wymienię stwierdzenia, które nie do końca mi się zgadzają:
1) One pochodza z inteligenckiej żydowskiej rodziny. Znalazłem wzmiankę o tym, że ich ojciec był Żydem, ale o matce nie ma nic takiego (pochodziła z Ukrainy).
2) Ich rodzice byli psychologami z tytułami doktorów. Z tego co wyczytałem to tylko ojciec Laszlo był psychologiem, zaś matka Klara - pedagogiem (nauczycielem w szkole).
3) Dziewczyny nic poza szachami prawie nie robiły i np olewały formalną edukację. Z biografii wynika, że jednak robiły, tyle że główny nacisk był położony na profesjonalny trening. Edukacją zajmowała się głównie matka - jako że była nauczycielką (w pewnym momencie została zwolniona ze szkoły, więc mogła zapewnić edukację w domu córkom).
4) Tyle tylko, że wszystkie są piekielnie inteligentne i mają w genach wysokie IQ...
Tutaj chciałbym wiedzieć jakie IQ mają pozostałe siostry. Judyta ma 190, ale jeśli możesz podać informację (ewentualnie też źródło) jakie IQ mają Zuzia i Zofia, to będę wdzięczny. Może się bowiem okazać, że jedna z nich ma "przeciętne" 130.
5) Nie wiem kto by się zgodził na tego typu eksperyment - zwłaszcza, że wymagałoby to dużych środków, a i moralnie byłby on dość "nietypowy".
I dalej:
1) Z logiką sie nie wygra. Ją trzeba zrozumieć. A tego nie jest w stanie pojąć któs bardzo głupi.
Owszem, twoje argumenty byłyby ZABÓJCZE, gdyby nie fakt, że człowiek to nie jest "czysta logika", pomimo że dysponuje superkomputerem umieszczonym w głowie. Człowiek składa się z krwi i kości, a także z umysłu oraz emocji. Jeśli "wytniemy" z człowieka wszystko i zostawimy umysł nastawiony WYŁĄCZNIE na przetwarzanie logiczne, wtedy moje argumenty nie mają racji bytu. Jak dotąd jeszcze do tego nie doszliśmy.
2) Nie potrafię znaleźć przykładu, aby idiota (współcześnie jest to obraźliwe określenie; dawniej miara inteligencji) doszedł do pozomu mistrza czy arcymistrza
Odpowiedź na pytanie czy IQ wyznacza nam maksymalny możliwy ranking (poziom) do osiągnięcia i czy IQ to klucz do wysokich osiągnięć w szachach:
player with 138 IQ napisał(a):That's completely absurd. I have an IQ of 138, and I stink at chess*.
The key to being good ad chess is:
Attention and concentration
Study, learning theory
Natural ability, (like a master painter/artist would have)
High IQ does not mean high chess rating, by any means. There a many people with an average IQ of 100 that can achieve chess grandmaster if they studied and worked at it hard enough.
* --> USCF Rating: 1926