Warta odnotowania wzmianka:
Serwis kombinacji szachowych
drugi najczęściej odwiedzany przeze mnie portal szachowy,
zaraz po szachowe.pl
chesstempo.com
Jest już po polsku.
Moderator: redjok
z tego co mi wiadomo to silnik na żywo tylko jest na tyle upierdliwy że trzeba zawsze wybrać najsilniejszą linie według niego i nie zmieniać kolejnościredjok napisał(a):Za każdym zadaniem stoi silnik "na żywo" czy też do zadania jest przypisany ciąg posunięć ?
Jak tworzone są zadania?
Program szachowy Toga II jest stosowany do oceniania pozycji z rzeczywistych partii, a specjalnie napisana aplikacja bada wynik analizy komputerowej i kieruje programem szachowym tak, by odkryć zadania taktyczne i ich rozwiązania. Poszukiwanie pozycji i ruchów wymaga dużej mocy obliczeniowej, dlatego aplikacja do poszukiwania zadań jest napisana tak, by działać na wielu komputerach, z centralnym modułem kontrolnym zbierającym wyniki. Aplikacja próbuje wykryć i odrzucić zadania o kilku rozwiązaniach. Wykrywanie to nie jest idealne i mogą zdarzyć się "złe" bądź niepoprawne zadania. Kiedy takie zadania zostaną zauważone, są one następnie wykorzystywane do usprawniania generatora zadań.
Jak tworzone są zadania?
Program szachowy Toga II jest stosowany do oceniania pozycji z rzeczywistych partii, a specjalnie napisana aplikacja bada wynik analizy komputerowej i kieruje programem szachowym tak, by odkryć zadania taktyczne i ich rozwiązania. Poszukiwanie pozycji i ruchów wymaga dużej mocy obliczeniowej, dlatego aplikacja do poszukiwania zadań jest napisana tak, by działać na wielu komputerach, z centralnym modułem kontrolnym zbierającym wyniki. Aplikacja próbuje wykryć i odrzucić zadania o kilku rozwiązaniach. Wykrywanie to nie jest idealne i mogą zdarzyć się "złe" bądź niepoprawne zadania. Kiedy takie zadania zostaną zauważone, są one następnie wykorzystywane do usprawniania generatora zadań.
demon_szybkosci napisał(a)::idea: Zagrales 3x wiecej dlugich niz ja przez 13 lat, wiec to nie tak "ledwie" chyba![]()
![]()
. Przy okazji skad PEWNOSC, ze pozycja z twojej partii a nie kogos innego (np. twojego przeciwnika lub kogos kto dostal/rozegral TAKA SAMA pozycje). Czyzbys gral tak niestandardowe partie, ze "w bazie sie nie miesci"?
![]()
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości