Niestety diagram nie jest widoczny więc się nie ustosunkuję. Ale nie należy mylić wykonania posunięcia z zakończeniem posunięcia. Nie wydaje mi się, żeby przeciwnik z krótszym czasie grał nieprawidłowo. Jeżeli przeciwnik wykona ruch ale nie wciśnie zegara to ja mam prawo wykonać swój ruch. Nie mam natomiast prawa zwrócić przeciwnikowi uwagi, że nie wcisnął zegara. Mogę też czekać aż przeciwnikowi spadnie czas i się nie ruszać. Czyli mogę zacząć wykonywać swój ruch od razu po tym jak przeciwnik wykonał swoje posunięcie.
1.3. Określenie „zawodnik jest na posunięciu“, oznacza, że jego przeciwnik wykonał posunięcie.
4.7. Jeżeli zawodnik wykonujący prawidłowe posunięcie lub jego część, odjął rękę od bierki,
którą postawił na polu, to w tym posunięciu nie może tej bierki przestawić na inne pole. Posunięcie uważa się za wykonane:
4.7.1. w przypadku bicia, kiedy zbita bierka została usunięta z szachownicy i zawodnik
umieścił własną bierkę na tym nowym polu oraz odjął rękę od bijącej bierki,
4.7.2. w przypadku roszady, kiedy zawodnik odjął rękę od wieży postawionej na polu, które
przekroczył król. W sytuacji, kiedy zawodnik wypuścił króla z ręki, posunięcie nie jest
jeszcze wykonane, ale zawodnik nie ma prawa zrobić żadnego innego posunięcia poza
roszadą w tym kierunku, jeżeli takie posunięcie jest prawidłowe. Jeżeli roszada z tą wieżą jest nieprawidłowa, to zawodnik musi zrobić inne prawidłowe posunięcie królem,
włączając w to roszadę z drugą wieżą. Jeżeli król nie ma możliwości wykonania prawidłowego posunięcia, to zawodnik może wykonać dowolne prawidłowe posunięcie,
4.7.3. w przypadku promocji pionka, kiedy zawodnik odjął rękę od nowej figury umieszczonej na polu promocji i pionek został usunięty z szachownicy.
6.1 Określenie „zegar szachowy“ oznacza zegar z dwiema tarczami lub wyświetlaczami, połączonymi w taki sposób, że po uruchomieniu zegara, pomiar czasu następuje tylko na jednej tarczy
lub na jednym wyświetlaczu. Określenie „zegar“ w „Przepisach Gry FIDE“ oznacza jedną z
tarcz (lub jeden wyświetlacz) zegara szachowego. Każda tarcza zegara ma tzw. „chorągiewkę“.
Określenie „spadnięcie chorągiewki“ oznacza, że upłynął czas przyznany zawodnikowi.
6.2.1. W trakcie partii każdy zawodnik po wykonaniu posunięcia na szachownicy powinien zatrzymać
swój zegar i uruchomić zegar przeciwnika (powszechnie mówi się, że powinien nacisnąć zegar).
To „kończy” posunięcie. Posunięcie jest również uważane za zakończone, gdy:
6.2.1.1. kończy partię ze skutkiem natychmiastowym (patrz art. 5.1.1, 5.2.1, 5.2.2, 9.6.1,
9.6.2),
6.2.1.2. zawodnik wykonał następne posunięcie, w sytuacji, gdy jego poprzednie posunięcie nie zostało zakończone.