To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich w sposób szczególny. Co do mnie, szachy przewijają się w moim życiu od wczesnego dzieciństwa i zawsze bardzo je lubiłem. Ostatnio postanowiłem trochę się rozwinąć i ogarnęła mnie dosłowna obsesja, ale chyba większość z Was to rozumie

Tyle o mnie, przejdźmy do rzeczy.
Jeszcze na początku XX wieku popularne były partie rozgrywane listownie, gdzie informacje o kolejnych posunięciach przekazywano pocztą tradycyjną. Z pozoru jest to niewygodne, ale przemyślałem temat i dotarłem do wniosku, że to sposób na świetną rozgrywkę. Po pierwsze, wygrana po wielu miesiącach gry przynosi bardzo wiele satysfakcji. Emocje muszą być bardzo duże. Po drugie, mamy bardzo dużo czasu na przemyślenie każdego ruchu. Możemy wszystko rozplanować na bardzo spokojnie, całą strategię, rozpracować wszystkie możliwości ruchów przeciwnika. Sądzę, że nawet u przeciętnych szachistów podniesie to poziom rozgrywki. Po trzecie, ciekawy akcent, w niczym nie przeszkadza, a ubarwia codzienność. A dlaczego poczta tradycyjna, a nie mail? Jak dla mnie dodaje to grze barwy, całe oczekiwanie i możliwość materialnego kontaktu z przeciwnikiem.
Sam bardzo chętnie rozpocząłbym taką partię. Jeśli jest ktoś chętny, proszę o kontakt. Jeśli ktoś ma opory przed podaniem adresu, mogę być pierwszy.
Serdecznie zapraszam i pozdrawiam!