Problemy z ChessArbitrem Pro

Moderator: redjok

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 17 paź 2016, 14:28

Co na to właściciel programu, czyli PZSzach? Zakładam, że najpierw zwróciłeś się do niego o pomoc.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez rutra » 31 paź 2016, 15:05

rutra napisał(a):Chciałem dziś uaktualnić listę startową turnieju, który będę sędziował w tym tygodniu i program się wysypał (błąd 404). Wczoraj jeszcze wszystko działało. Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie, ale dalej wyskakuje ten sam błąd.

Na pewno nie mam problemu z dostępem do internetu, bo jak widać piszę na forum :) Próbowałem też udostępnić internet z telefonu i dalej wyskakuje ten sam błąd. Na szczęście na innym laptopie program działa.

Co należy zrobić aby naprawić ten błąd?


Nie mam pojęcia co się stało, nic nie instalowałem, nie wgrywałem od nowa Windowsa (to była jedna z propozycji PZSzach), natomiast z czystej ciekawości wpisałem klucz i program działa na moim laptopie. :jupi:
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6513
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1833 razy
Ranking: 1683

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 22 gru 2016, 22:35

Strona CAP, wyszukiwarka turniejowa.
  1. Wchodzę na stronę
  2. Ustawiam:
    Status: planowane
    Województwo: Śląskie (SL)
  3. Wyświetlają się tylko turnieje z 2016 roku (samodzielnie wyszukiwarka wprowadza rok)
  4. Dla kontroli dałem na serwer dwa turnieje:
  5. Wyniki wyszukiwarki CAP
Sylwek jest zawsze widoczny, Mietek tylko bez opcji wyszukiwania.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez chlebik » 23 gru 2016, 09:31

Dla mnie w ogóle idea, że wyszukiwanie turniejów w CAP nie obejmuje roku (kiedy wybiera się rok to pokazują się absolutnie WSZYSTKIE turnieje) jest po prostu porażką tego programu. To jest roboty na 2 godziny i to dla stażysty.
"Jeśli Pillsbury zagrał Se5, to do zwycięstwa już blisko!" Moi Wielcy Poprzednicy
Mój dziennik: http://www.szachowe.pl/viewtopic.php?f=10&t=5118
Avatar użytkownika
chlebik
 
Posty: 354
Dołączył(a): 29 sty 2011, 14:39
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował : 45 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy
Ranking: 1800
FICS: chlebik

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 23 gru 2016, 10:13

chlebik napisał(a):Dla mnie w ogóle idea, że wyszukiwanie turniejów w CAP nie obejmuje roku (kiedy wybiera się rok to pokazują się absolutnie WSZYSTKIE turnieje) jest po prostu porażką tego programu. To jest roboty na 2 godziny i to dla stażysty.

Wiele rzeczy jest do poprawy i usprawnienia, zarówno w programie, stronie programu i CR.
CR w zasadzie nie ma co usprawniać, ale postawić od nowa korzystając z zupełnie nowych narządzi wykorzystując tylko istniejące już dane.
Przestałem monitować o zmiany w chessarbitrze, przecież zawsze można w notatniku edytować xml jak z interfejsu chessarbitra pro są niedostępne.
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez chlebik » 29 gru 2016, 18:33

Czy to ostatnio normalne, że turnieje w których się gra nie lądują na karcie w CA? U mnie brakuje turniejów, które zakończyły się 6 tygodni temu.
"Jeśli Pillsbury zagrał Se5, to do zwycięstwa już blisko!" Moi Wielcy Poprzednicy
Mój dziennik: http://www.szachowe.pl/viewtopic.php?f=10&t=5118
Avatar użytkownika
chlebik
 
Posty: 354
Dołączył(a): 29 sty 2011, 14:39
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował : 45 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy
Ranking: 1800
FICS: chlebik

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 29 gru 2016, 18:42

chlebik napisał(a):turnieje w których się gra nie lądują na karcie w CA
Co autor ma na myśli?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez chlebik » 29 gru 2016, 19:07

http://chessarbiter.com/rankingi.php?id_cr=4888&szachy=0

To jest karta CA dla zawodnika. No i u mnie nie pojawiają się tam turnieje, które tak jak pisałem skończyły się 6 tygodnie temu. Z definicji trwało to z tydzień/dwa.
"Jeśli Pillsbury zagrał Se5, to do zwycięstwa już blisko!" Moi Wielcy Poprzednicy
Mój dziennik: http://www.szachowe.pl/viewtopic.php?f=10&t=5118
Avatar użytkownika
chlebik
 
Posty: 354
Dołączył(a): 29 sty 2011, 14:39
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował : 45 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy
Ranking: 1800
FICS: chlebik

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 29 gru 2016, 20:43

Czyli problem z aktualizacją rankingu CAP.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez rutra » 29 gru 2016, 21:43

Turnieje można edytować do miesiąca, więc to pewnie dlatego. Chociaż mój turniej z 23 listopada jeszcze nie został podliczony :)
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6513
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1833 razy
Ranking: 1683

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 19 sty 2017, 10:36

rutra napisał(a):Turnieje można edytować do miesiąca, więc to pewnie dlatego. Chociaż mój turniej z 23 listopada jeszcze nie został podliczony :)

Ze względu na sposób wykonania tej funkcji bez problemu można to obejść.
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 15 sie 2017, 19:31

paulonio napisał(a):Ok dzięki już rozumiem wszystko :) Mam tylko jeszcze jedno pytanie czy los naszych kategorii (norm) jest zdany tylko na program kojarzący czy rankingi uzyskane (również te po odjęciu wygranych partii) są sprawdzane przez jakiegoś pracownika PZSzach ?
Jeszcze zaciekawił mnie przepis A.4.4.
Do obliczeń klasyfikacyjnych można przyjąć jako przegraną bez
gry partię brakującą do limitu partii na daną kategorię z
hipotetycznym zawodnikiem mającym ranking równy średniemu
rankingowi przeciwników ocenianego zawodnika.


Jakoś nigdy nie spotkałem się z nim w "praktyce". Ciekawe czy program ChessArbiter go uwzględnia :)



kolokwium napisał(a):
  1. Członkowie komisji powinni przejrzeć i sprawdzić
  2. Niestety ale nie :(
    sprawdziłem: zawodnik 1800 w turnieju 8 rund robi 100% grając z 7x1800 i 1x1600:
    partii 8
    wynik 8
    suma rankingów 16000
    ranking średni 1778
    suma rank. przeciw. 14200
    ranking średni przeciw. 1775
    Ru 2134/2133 (wzór główny)
    brak normy (limit partii)
    partii 9 (8+1)
    wynik 8
    suma rankingów 17775
    ranking średni 1778
    suma rank. przeciw. 14200 (prawdziwych)
    ranking przeciwnika wirtualnego 1775
    Ru 2058
    powinna być norma na I kategorię męską


zulu napisał(a):
paulonio napisał(a):...
Jakoś nigdy nie spotkałem się z nim w "praktyce". Ciekawe czy program ChessArbiter go uwzględnia :)

Uwzględniał, nawet wtedy, gdy to prowadziło do błędów.
2010 nie zakupiłem.
Natomiast CAP Pro po VIII rundzie wpisywał w karcie zawodnika normę na I kategorie, a po IX ta norma znikała. To tylko raz mi się przytrafiło (jak tu wytłumaczyć rodzicom, ze normy nie ma jeszcze?).
Nagminne było nadawanie V czy IV kategorii po 5 rundzie.

PS
Algorytm programu ma chyba odgórne założenie nie liczenia norm w turniejach o liczbie rund mniejszej niż limit partii na daną normę.
Czyli w podanym wyżej przykładzie należy zwiększyć liczbę rund i nic więcej.
A powinien zupełnie na odwrót działać
.


Lata mijają a stare błędy pozostają
Program liczy normę, kiedy nie powinien,
Program nie liczy normy, kiedy powinien



Dodam uwagę, ze nowy CAP2016 wymaga zrobienia sztucznego dodatkowego kojarzenia (liczby rund w danych turnieju można nie zwiększać), aby zobaczyć normę na postawie przepisu 4.3 lub dawnego A 4.4 lub B2.10.1 (jak podaje CAP)
PS.
Przypomniałem stary temat
viewtopic.php?f=18&t=1732&start=30
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez biesy » 24 sie 2017, 08:57

To są takie porażki pzszachu. Kupili prywatne pismo "mat" aby teraz je powoli likwidować. Mój wujek opowiadał mi jakie to awantury były o finansowanie prywatnego czasopisma "szachista" z pieniędzy związku.
Kupili program do kojarzenia i nie rozwijają go a naturalnie będą blokować konkurencję ekipy z CM.
Najlepiej gdyby związek prowadził tylko stronę z serwisami turniejowymi na której pojawiałyby się turnieje z różnych serwisów też z http://www.chess-results.com/
biesy
 
Posty: 6
Dołączył(a): 14 lip 2017, 17:02
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ranking: 0

Poprzednia strona

Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe