Ostatnio obserwuję na forum wzmożoną aktywność niektórych użytkowników... ku mojemu zmartwieniu mało jest jednak aktywności szachowej... W tym temacie chciałbym wnieść trochę treści szachowej... wrzucając tu ciekawe pozycje z praktyki turniejowej. (które wystąpiły lub mogły wystąpić w partiach)
Na dziś partia Pniaczek - Poziomkowski OOM do lat 14 w Olecku:
1. e4 c5 2. Nf3 a6 3. c4 e6 4. Nc3 Nc6 5. Be2 Nf6 6. d4 cxd4 7. Nxd4 Qc7 8. Be3
Bb4 9. Qc2 Ne5 10. Qb3 Bxc3+ 11. Qxc3 Nxe4 12. Qa3
W partii zagrano 12. ... Sc4 i w mojej ocenie jest to trochę pchanie się w gips. Według mnie ciekawą kontynuacją jest 12. ... d6. Groźba jest oczywista, jeżeli czarnemu uda się zrobić roszadę to białemu będzie niezwykle trudno pokazać cokolwiek w tej pozycji. Biały ma tutaj do dyspozycji jednak kilka ciekawych opcji. Dla osób, które chcą pomyśleć nad nimi oto diagram:
[FEN "r1b1k2r/1pq2ppp/p2pp3/4n3/2PNn3/Q3B3/PP2BPPP/R3K2R w - - 0 1"]
Podstawą kontrgry białego jest ruch Sb5. Ten ruch można zagrać od razu, ale z uwagi na problemy rozwojowe czarnych można się z tym ruchem wstrzymać. Osobiście jednak zagrałbym ten ruch od razu. Jak się szybko okazuje do ocenienia jest następująca pozycja (po Sb5 ab Ha8 bc):
[FEN "Q1b1k2r/1pq2ppp/3pp3/4n3/2p1n3/4B3/PP2BPPP/R3K2R w - - 0 1"]
I to jest pozycja, nad którą polecam każdemu spędzić z 10min, a później najlepiej spróbować zagrać z kimś o podobnym poziomie jednym i drugim kolorem. Z pewnością nie jest to pozycja z gatunku oczywistych.
Następny odcinek pewnie jutro, a aktywnych forumowiczów każdego poziomu zachęcam do dyskusji o szachach!