Chciałem zainteresować szersze grono osób uczących gry dziatwę szkolną "internetowym samouczkiem", który idealnie nadaje się do tego celu. Ponieważ sam na co dzień zajmuję się uczeniem szachów w szkole i w przedszkolu, w zasadzie bez przerwy szukam wartościowych pomocy. Przeszukując internet trafiłem na świetny kurs przygotowany przez węgierskich "kolegów po fachu", że się tak wyrażę. Każdy nauczyciel rejestrując się na stronie "projektu" może uzyskać dostęp do całości kursu korzystać z niego przez rok oraz pozyskać kody dla swoich uczniów, aby również im umożliwić dostęp. Kurs jest podzielony na trzy poziomy. Każdy poziom to ok 40 lekcji. Istnieje możliwość kontrolowania postępów jakie robią podopieczni. Jest jedna wada! Kurs jest w języku angielskim. Nawiązałem kontakt z producentem i pomogłem przetłumaczyć jedną lekcję (na razie), a teraz poszukuję osób, które chciałyby pomóc "dokończyć dzieła". Aleksander Kliber
P.S. W "projekt" są zaangażowane: Francja, Niemcy, Słowacja, Węgry, Rumunia no a teraz również Polska

http://learningchess.net/multilingual_chess_lessons