hajdzik napisał(a):Bardzo szkoda, że na tym forum - nie wypowiada się żadna osoba, która ma okazje uczyć w szkole przedmiotu szachy.
Bardzo szybko kolokwium by się dowiedział- że dojście od zera do IV kategorii, w dwa lata - licząc tylko i wyłącznie przy jednej godzinie tygodniowo i braku dodatkowych zajęć szachowych oraz udziału w turniejach szachowych - jest to po prostu nie możliwe.
No ale tak wszechwiedzący kolokwium ma przecież spore doświadczenie w nauczaniu dzieci w szkołach i spore sukcesy na swoim koncie.
Ja podałem linka do turnieju Mikołajkowego w Gliwicach - gdzie na 96 dzieci - tylko dwójka nie była zrzeszona (albo po prostu nie podał opiekun dziecka tej informacji).
Wspomniałem wcześniej, że program nauczania Anatolija Karpova - przy jednej godzinie tygodniowo - uwzględnia dojście ucznia do okolic IV kategorii - po czterech lata nauczania.
Dysponuję tą książką (i nie tylko tą - jeśli chodzi o naukę dzieci gry w szachy) - dokładnie przejrzałem program rosyjskiej szkoły szachowej.
Nawiązując do stylu pisarskiego autora...
Szkoda, że zapatrzony w autorytety hajdzik nie może dostrzec tego, że "robiąc tak samo" osiągnie się "to samo". Jednakże jego autorytety nie podają dlaczego z jednych ośrodków wychodzą laureaci olimpiad, z innych osiągające wynik 8 z 2+2*2. Czyżby nie wszędzie korzystano z ich fantastycznych książek?!
Tak jest we wszystkich przedmiotach. Nie tylko w matematyce (jest osobny temat na forum) ale w naukach (tak zwanych) humanistycznych z językiem polskim na czele.
Pisząc, że przyjąłbym ów zakład miałem (i mam) na myśli to, że jak da mi się klasę dzieci "zielonych", to korzystając z jednej godziny tygodniowo (na zasadach szkolnych), w ciągu dwu lat większość na egzaminie (czyli turnieju) zdobędzie IV kategorię. I jest to więcej niż napisałeś: "są w stanie wyszkolić uczniów do poziomu IV kategorii".hajdzik napisał(a):Rozumie też, że kolokwium mówiąc- że przyjąłby taki zakład - ma na myśli dużo lepszych i bardziej doświadczonych trenerów niż Karpov - jak się nie mylę - to jakieś malutkie sukcesy osiągnął jako trener i zawodnik profesjonalny.