kolokwium - piszesz o jakiś grupach 8 osobowych
daj namiary na szkołę, gdzie klasy są 8 osobowe - jestem bardzo ciekaw gdzie jest taka szkoła.
Na śląsku średnia klas waha się między 18 a 25 dzieci
kolokwium piszesz:
"Znasz zasady nauki gry w szach w przedstawianych "fabrykach mistrzów"? Jeżeli nie, to możesz mieć zachwiane pojęcie o możliwościach szkoleniowych jak p. M. Środa o równouprawnieniu."
Jedyna zasada jest taka - obojętnie czego się uczymy, musimy na to przeznaczyć odpowiednią ilość czasu, a w przypadku szachów - nieodzowne jest tzw doświadczenie - czyli bez odpowiedniej ilości gier i turniejów - nie da się wskoczyć na IV kategorię.
Ktoś też napisał, że dobry intruktor jest w stanie w ciągu kilku miesięcy doprowadzić dzieciaka do IV kategorii, czyli mamy jedną godzinę tygodniowo razy powiedzmy 6 miesięcy - daje nam 24 godziny lekcyjne.
Pod nadzorem cudotwórcy szachowego - dziecko w 20 godzin jest w stanie od zera wskoczyć na 4 kategorię.
Faktycznie chyba mam zachwiane pojęcie o możliwościach pana M. Środy i innych jemu podobnych.
Żałuję, że nie uczy on mojego syna....
PS. wystarczy chodzić do polskich cudotwórców szachowych - i dziecko w nieziemsko szybkim czasie osiągnie 4 kategorię.
Nie potrzeba grywać w turniejach, ani rozwiązywać setek zadań szachowych.....