Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Moderator: kolokwium

Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez Kaczmar » 22 maja 2017, 13:53

Przepisy gry FIDE obowiązujące od 2017-07-01:
http://pzszach.pl/wp-content/uploads/20 ... y-FIDE.pdf
Kaczmar
 
Posty: 241
Wiek: 44
Dołączył(a): 07 gru 2011, 22:36
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował : 157 razy
Otrzymał podziękowań: 186 razy
Ranking: 0
FICS: Kaczmar

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez rutra » 22 maja 2017, 17:46

Ciekawymi, choć trochę kontrowersyjnymi przepisami są 7.7-7.8.

Co prawda prawie nikt poza mną nie wykonuje nieprawidłowych posunięć w szachach klasycznych, to jednak:
-jeśli zawodnik wykona ruch przy użyciu dwóch rąk (vide roszada Nakamury) jest to nieprawidłowe posunięcie (7.7.1)
-jeśli ten sam zawodnik wykona w tej samej partii "ruch zerowy" (przełączy zegar bez wykonania ruchu) jest to nieprawidłowe posunięcie (7.8.1)

Zawodnik ten nie przegrywa partii, tylko najpierw przeciwnik otrzymuje bonifikatę 2 minut (z przepisu 7.7.2), a następnie bonifikatę 2 minut (z przepisu 7.8.2)

***

Jeszcze ciekawszy przypadek:

[FEN "r1bqkbnr/ppp2ppp/2np4/1B2p3/3PP3/5N2/PPP2PPP/RNBQK2R w - - 0 1"]

Szachy klasyczne (w nowych przepisach zwane szachami standardowymi) - czarne jedną ręką zdjęły piona d4, drugą ręką przestawiły skoczka z pola c6 na pole d4 i przełączyły zegar.

Białe otrzymują bonifikatę 4 minut (2 minuty za naruszenie przepisu 3.10.2 + 2 minuty za naruszenie przepisu 7.7.2).
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6511
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1831 razy
Ranking: 1683

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez Kaczmar » 22 maja 2017, 21:09

Sytuacja: promocja piona
Przeciwnik wykonuje ruch pionem (prawą ręka) np. z h7 na h8. Zdejmuje piona prawą ręką. Chce dokonać promocji hetmana a zbite bierki stoją po lewej stronie więc:
a) bierze lewą ręką tego hetmana i stawia na polu h8 i przełącza zegar
b) bierze lewą ręką hetmana przekłada go do prawej ręki i stawia na polu h8 i przłącza zegar
Czy to są nieprawidłowe posunięcia?
Kaczmar
 
Posty: 241
Wiek: 44
Dołączył(a): 07 gru 2011, 22:36
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował : 157 razy
Otrzymał podziękowań: 186 razy
Ranking: 0
FICS: Kaczmar

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez rutra » 22 maja 2017, 21:29

Kaczmar napisał(a):Sytuacja: promocja piona
Przeciwnik wykonuje ruch pionem (prawą ręka) np. z h7 na h8. Zdejmuje piona prawą ręką. Chce dokonać promocji hetmana a zbite bierki stoją po lewej stronie więc:
a) bierze lewą ręką tego hetmana i stawia na polu h8 i przełącza zegar
b) bierze lewą ręką hetmana przekłada go do prawej ręki i stawia na polu h8 i przłącza zegar
Czy to są nieprawidłowe posunięcia?


Podobne pytanie (b) padło na Centralnym Kursie Sędziowskim na jednym z wykładów. Ciężko to rozstrzygnąć, przepisy nie są doprecyzowane, moim zdaniem:
a) nieprawidłowe
b) prawidłowe
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6511
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1831 razy
Ranking: 1683

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez Kaczmar » 22 maja 2017, 21:54

rutra napisał(a):
Kaczmar napisał(a):Sytuacja: promocja piona
Przeciwnik wykonuje ruch pionem (prawą ręka) np. z h7 na h8. Zdejmuje piona prawą ręką. Chce dokonać promocji hetmana a zbite bierki stoją po lewej stronie więc:
a) bierze lewą ręką tego hetmana i stawia na polu h8 i przełącza zegar
b) bierze lewą ręką hetmana przekłada go do prawej ręki i stawia na polu h8 i przłącza zegar
Czy to są nieprawidłowe posunięcia?


Podobne pytanie (b) padło na Centralnym Kursie Sędziowskim na jednym z wykładów. Ciężko to rozstrzygnąć, przepisy nie są doprecyzowane, moim zdaniem:
a) nieprawidłowe
b) prawidłowe

Moja interpretacja:
4.1 Każde posunięcie musi być wykonane wyłącznie jedną ręką
7.7.1. Jeżeli zawodnik używa dwóch rąk w celu wykonania posunięcia (w przypadku roszady,
zbicia czy promocji pionka), to przyjmuje się, że wykonał nieprawidłowe posunięcie.

a) nieprawidłowe
b) nieprawidłowe
Można się natomiast zastanawiać co by się stało jakby przeciwnik wykonywał ruch pionkiem np. z a2 na a4 i podniósł by pionka prawą ręką, przełożył do lewej i postawił na a4 lewą ręką. Pod 7.7.1 to nie podchodzi natomiast pod 4.1 tak, tyle, że 4.1 nie narzuca, że przyjmuje się, że wykonał nieprawidłowe posunięcie. Trochę jak z przełączaniem zegara (zawodnik jest zobowiązany do przełączania zegara tą samą ręką). No ale jak przełączy drugą to przecież nie jest to nieprawidłowe posunięcie. Przeważnie dostaje wtedy ostrzeżenie od sędziego. Więc ten przypadek można interpretować dwojako, ale tylko dlatego, że nie podchodzi pod 7.7.1.
Kaczmar
 
Posty: 241
Wiek: 44
Dołączył(a): 07 gru 2011, 22:36
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował : 157 razy
Otrzymał podziękowań: 186 razy
Ranking: 0
FICS: Kaczmar

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez kolokwium » 22 maja 2017, 22:30

Nowe przepisy są nie tylko bardzo niedoprecyzowane ale niedopracowane. Ba nawet nielegalne! Na różnych forach są różne tego przykłady.
Indeed it might be further argued that since an illegal move cannot be made before it is completed, then the statement that moving with both hands shall be treated as an illegal move means it must also be treated in the same way, and therefore defaulting a player for "making" a move with two hands (when they have not even pressed the clock) is just wrong.

As the wording is so dreadfully unclear I think it is worth considering the purpose of the rule. The main purpose is to prevent players gaining an unfair advantage on time by using both hands to move, though a further reason for it is to reduce the risk of cheating or pieces being knocked over. The player who uses both hands to "make" a move, then realises their error and reverses the move then replays it with one hand has not gained time - indeed they have lost time and the loss of time should be punishment enough.
This subject has been covered during the Arbiters' Commission Lecture on the new Laws of Chess. The Presidential Board intent is that any combination of any 2 infractions from the list will loose the game. The PB don't care that a player could loose the game without a warning, for example by castling with both hands and pressing when castling is illegal or by capturing en passant with both hands with a pinned pawn. The penalty is really for making a move with two hands. In my opinion, taking back your two handed move and replaying it could certainly be considered a disturbance of the opponent.

Reminder: arbiters are not allowed to notify a player that the move that he has just made is illegal and that he should not press. An arbiter who witness the two handed castling should stop the game before the clock is pressed and give the 2 minutes penalty but cannot tell the player that the intended move is illegal.

The wording is indeed poor and this has been admitted by the Lecturer. The intent of the Legislator is very clear and arbiters have been instructed to follow the intent, not the poor writing. The text has been sent back to the Rule Commission for improvement of the wording, but nobody knows when the improvements will be made and if we will have to wait 4 years for them to be applied.
So a double violation in a single move can lose? Interesting.

The way the PB have made these rules is arguably unconstitutional. The minuted decisions of the GA on referring matters to the PB were as follows:
    Mr. Makropoulos said that for some issues which deal with things for several Commissions’ attention, there needs to be a decision in the next weeks and to come to an agreement between various Commissions in order to avoid the creation of chaos. He said there will be efforts of coordination and clarification of all issues at the next Presidential Board.
    The General Assembly agreed to authorise the Presidential Board to deal with the issues which refer to the interaction of several Commissions and approve the other Commission Reports after necessary changes
.
If, as it should be, the intention is to punish the completed two-handed move, rather than the made two-handed move, then a natural way to do this (as I have written in another thread on this topic) would be to delete 7.7.2 entirely. Such occurrences would then be handled by 7.5.1. This would produce the preferred outcome that we are all looking for.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8844
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez kolokwium » 22 maja 2017, 22:35

"Badacze Pisma świętego" będą mieli dużo do powiedzenia nie tylko podczas turniejów. Pamiętajmy że szachiści nie lubią falandyzacji prawa. Dlatego im prostsze i prościej napisane przepisy, tym lepiej.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8844
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez kolokwium » 22 maja 2017, 22:42

Kaczmar napisał(a):Sytuacja: promocja piona
Przeciwnik wykonuje ruch pionem (prawą ręka) np. z h7 na h8. Zdejmuje piona prawą ręką. Chce dokonać promocji hetmana a zbite bierki stoją po lewej stronie więc:
a) bierze lewą ręką tego hetmana i stawia na polu h8 i przełącza zegar
b) bierze lewą ręką hetmana przekłada go do prawej ręki i stawia na polu h8 i przłącza zegar
Czy to są nieprawidłowe posunięcia?


W przykładzie uważam, że (pomijając formę zapisu w "Przepisach gry FIDE") projektodawca przepisu przyjął, że ręka dotykająca to ta, która dotyka bierkę mającą styczność z szachownicą, a nie podczas jej przemieszczania. Tą samą ręką (dłonią) należy przełączyć zegar.
    Dlatego
    1. nieprawidłowe
    2. prawidłowe (jeżeli zegar przełączył również prawą ręką).
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8844
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez thinkerteacher » 22 maja 2017, 23:29

O ile 10 lat temu musiałem wyszukiwać perełki, aby testować znajomość przepisów przez sędziów szachowych... to obecnie z tą wersją przepisów wykończyłbym około 85-90% sędziów poniżej klasy FA/IA. Naprawdę widać, że zmiany idą w dobrą stronę... naprawdę tak dobrą, że każdy sędzia będzie teraz samodzielnie decydował "o co chodziło projektodawcy i czy mam się trzymać zapisu/przepisu czy też logiki i zdrowego rozsądku oraz zasad sprawiedliwości".

Pytanie komu trzeba pogratulować tych znakomitych zmian? Bo powinni dostać jakąś nagrodę za to stałe ulepszenia przepisów, prawda? :)
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5020
Dołączył(a): 23 sie 2011, 09:35
Podziękował : 7572 razy
Otrzymał podziękowań: 1074 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez Titrant » 22 maja 2017, 23:41

Czy nowe przepisy nie powinny obowiązywać od lipca 2018 r.? Kodeks szachowy powinien być aktualizowany nie częściej niż co 4 lata (aby nie doprowadzić do destabilizacji przepisów), poprzedni obowiązuje od lipca 2014, więc ten powinien od lipca 2018 r. Czy to ja coś źle myślę?
"Powinieneś podążać za swoim własnym marzeniem - nie kogoś innego! Droga nigdy nie będzie prosta, ale powinieneś nauczyć się czerpać przyjemność z samej podróży"! Viswanathan Anand
Avatar użytkownika
Titrant
 
Posty: 119
Dołączył(a): 31 sty 2016, 20:03
Lokalizacja: łódzkie
Podziękował : 56 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy
Ranking: 1000

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez zulu » 09 lip 2017, 18:15

Niewinny przepis. Zupełnie oczywisty.
7.8.1. Jeżeli zawodnik naciśnie zegar bez wykonania posunięcia, to takie postępowanie jest traktowane jako nieprawidłowe posunięcie.

Przy literalnym podejściu do przepisu (cześci wytłuszczonej:
4.7. Jeżeli zawodnik wykonujący prawidłowe posunięcie lub jego część, odjął rękę od bierki, którą postawił na polu, to w tym posunięciu nie może tej bierki przestawić na inne pole. Posunięcie uważa się za wykonane:
4.7.1. w przypadku bicia, kiedy zbita bierka została usunięta z szachownicy i zawodnik umieścił własną bierkę na tym nowym polu oraz odjął rękę od zbitej bierki,
4.7.2. w przypadku roszady, kiedy zawodnik odjął rękę od wieży postawionej na polu, które przekroczył król. W sytuacji, kiedy zawodnik wypuścił króla z ręki, posunięcie nie jest jeszcze wykonane, ale zawodnik nie ma prawa zrobić żadnego innego posunięcia poza roszadą w tym kierunku, jeżeli takie posunięcie jest prawidłowe. Jeżeli roszada z tą wieżą jest nieprawidłowa, to zawodnik musi zrobić inne prawidłowe posunięcie królem, włączając w to roszadę z drugą wieżą. Jeżeli król nie ma możliwości wykonania prawidłowego posunięcia, to zawodnik może wykonać dowolne prawidłowe posunięcie,
4.7.3. w przypadku promocji pionka, kiedy zawodnik odjął rękę od nowej figury umieszczonej
na polu promocji i pionek został usunięty z szachownicy.

oraz przy sprytnych dzieciach ponad połowa partii dowolnego turnieju szachów szybkich czy tez błyskawicznych kończyć się będzie decyzją sędziego.

I mam pytanie:
kiedy w przepisach przy biciu doszło zdanie
odjął rękę od zbitej bierki,
z mojej wiedzy wynika, ze na pewno było już w 2005r.
Natomiast w bardzo starych przepisach
Artykuł 7 WYKONYWANIE POSUNIĘĆ
nie zmieniał się przez bardzo wiele lat i brzmiał:
Posunięcie uważa się za zakończone:
...
7.2 W przypadku bicia, jeśli zabita bierka została usunięta z szachownicy, zawodnik postawił na nowym miejscu własną bierkę i odjął od niej rękę.
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez kolokwium » 09 lip 2017, 19:48

Nie można dzielić przepisu na części i decydować tylko jednym z fragmentów (któryś pomijać).
Przepisy
    nowy 4.7.1. w przypadku bicia, kiedy zbita bierka została usunięta z szachownicy i zawodnik umieścił własną bierkę na tym nowym polu oraz odjął rękę od zbitej bierki.
    oraz
    stary 7.2 W przypadku bicia, jeśli zabita bierka została usunięta z szachownicy, zawodnik postawił na nowym miejscu własną bierkę i odjął od niej rękę.
znaczą to samo tyko inaczej zostały zapisane.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8844
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez zulu » 09 lip 2017, 20:39

kolokwium napisał(a):Nie można dzielić przepisu na części i decydować tylko jednym z fragmentów (któryś pomijać).
Przepisy
    nowy 4.7.1. w przypadku bicia, kiedy zbita bierka została usunięta z szachownicy i zawodnik umieścił własną bierkę na tym nowym polu oraz odjął rękę od zbitej bierki.
    oraz
    stary 7.2 W przypadku bicia, jeśli zabita bierka została usunięta z szachownicy, zawodnik postawił na nowym miejscu własną bierkę i odjął od niej rękę.
znaczą to samo tyko inaczej zostały zapisane.

Jak nie widzisz różnicy to trudno.
Zgodnie z bardzo starymi przepisami 7.2 bierka zbita musiała być tylko usunięta z szachownicy.
Można było wciskać zegar ze zbitą bierką w ręku.
Zgodnie z nowo-starymi bierka zbita ma być "wypuszczona z ręki" i jest to jeden z warunków uznania posunięcia za wykonane.
Jak się spieszyło przełączyć zegar, to mimo przepisu wciskało się zegar z bierka w ręku i nic się nie działo, bo tak się bardzo dawno temu grywało się.
Powstał nowy przepis i będzie się działo.
Ostatnio edytowany przez zulu 10 lip 2017, 12:21, edytowano w sumie 2 razy
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez chlebik » 10 lip 2017, 07:22

A ja podpytam o swój konik - robienie notatek w trakcie gry. Bardzo zawsze mi to ułatwia analizę partii po grze - niestety w turniejach przy drewnie takie notatkowanie oficjalnie jest zakazane. Jednakże spojrzałem teraz w przepisy i zasadniczo jakoś nie widzę jednoznacznego ZAKAZU robienia notatek, a tylko UŻYWANIA.

11.1.3 W trakcie gry zabrania się zawodnikom używania jakichkolwiek notatek, korzystania z porad i
innych źródeł informacji oraz analizowania jakiejkolwiek partii na innej szachownicy.


11.1.3 During play the players are forbidden to use any notes, sources of information or advice,
or analyse any game on another chessboard
"Jeśli Pillsbury zagrał Se5, to do zwycięstwa już blisko!" Moi Wielcy Poprzednicy
Mój dziennik: http://www.szachowe.pl/viewtopic.php?f=10&t=5118
Avatar użytkownika
chlebik
 
Posty: 354
Dołączył(a): 29 sty 2011, 14:39
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował : 45 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy
Ranking: 1800
FICS: chlebik

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez kolokwium » 10 lip 2017, 14:58

Używanie notatek to nie tylko czytanie ale i ich tworzenie. Poresztą nie ważne kto jest autorem notatki.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8844
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Następna strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe