Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Moderator: kolokwium

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez Kaczmar » 10 paź 2017, 13:37

Podobają mi się zwłaszcza wyjaśnienia umieszczone w ramkach na szaro.
Kaczmar
 
Posty: 319
Wiek: 45
Dołączył(a): 07 gru 2011, 23:36
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował : 186 razy
Otrzymał podziękowań: 255 razy
Ranking: 0
FICS: Kaczmar

Re: Przepisy gry FIDE obowiązujące od 01-07-2017

Postprzez ooooo » 20 paź 2017, 20:21

Czy te zmiany uchwalone jako wchodzące w życie od 1 stycznia 2018r. to już na 100%?
http://rules.fide.com/

EDIT

Wygląda na to, że tak.
http://pzszach.pl/2017/11/02/przepisy-f ... ia-2018-r/
ooooo
 
Posty: 367
Dołączył(a): 27 sie 2012, 22:55
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 154 razy
Ranking: 1800

Re: Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez hal » 24 cze 2018, 10:28

Pisząc artykuł o grze z szachistami niewidomymi i słabowidzącymi do działu sędziowskiego czasopisma „Mat”, ze zdziwieniem zauważyłem, że tłumaczenie przepisów FIDE znajdujące się na stronie: http://pliki.pzszach.pl/komisje/kolegiu ... 202018.pdf
nie jest zgodne z oryginalnymi przepisami FIDE.

W dniu 6 kwietnia zwróciłem się więc o wyjaśnienie do Przewodniczącego Komisji Prawnej PZSzach. Już 19 kwietnia otrzymałem odpowiedź:
„Dzień dobry, dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie, które są aktualnie przedmiotem analizy z udziałem Kolegium Sędziów. Poinformuje Pana o ewentualnych ustaleniach lub dalszych decyzjach.
Z poważaniem Michał Parzydeł”
Dziś z jeszcze większym zdziwieniwm widzę, że „tłumaczenie” ani nie zostało poprawione, ani nie zniknęło ze strony , a o żadnych ustaleniach i decyzjach poinformowany nie zostałem.


Nie wiem jaka jest skala problemu w tym „tłumaczeniu”, ani, czy znaleziony przeze mnie błąd ( nie wiem, czy błąd to w tym przypadku właściwe słowo) jest jedyny.
Może ktoś znalazł inne...
A oto to co znalazłem:
D.2.1.
W oryginale jest :
Unless the arbiter decides otherwise, ranks from White to Black shall be given the German numbers
1 - eins 
2 - zwei 
3 - drei 
4 - vier 
5 - fuenf 
6 - sechs 
7 - sieben 
8 - acht
Castling is announced “Lange Rochade” (German for long castling) and “Kurze Rochade” (German for short castling).
The pieces bear the names: Koenig, Dame, Turm, Laeufer, Springer, Bauer.

W „tłumaczeniu” wygląda to tak:
Jeżeli arbiter nie zdecyduje inaczej, to rzędy liczone od strony białych do czarnych otrzymują kolejne numery (po angielsku i niemiecku):
1 - jeden (one, eis),
2 - dwa (two, ziew),
3 - trzy (three, drei),
4 - cztery (four, vier),
5 - pięć (five, fünf),
6 - sześć (six, sechs),
7 - siedem (seven, sieben),
8 - osiem (eight, acht).
Roszada jest ogłaszana słownie: w zależności od kierunku, jako „długa roszada“ (ang. „long castling“, niem. „Lange Rochade“) lub „krótka roszada“ (ang. „short castling“, niem. „Kurze Rochade“). Nazwy figur: Król (King, König), Hetman (Queen, Dame), Wieża (Rook, Turm), Goniec (Bishop, Läufer), Skoczek (Knight, Springer), Pion (Pawn, Bauer).
hal
 
Posty: 2
Dołączył(a): 24 cze 2018, 10:10
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 0
kurnik.pl: itor

Re: Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez rutra » 12 wrz 2018, 11:15

Zawodnik, który zamatował przeciwnika (jeśli mat nie wystąpił w wyniku nieprawidłowego posunięcia) wygrywa partie. Ostatnio usłyszałem dziwną rzecz związaną z nowymi przepisami.

Szachy błyskawiczne lub szybkie (bez zapisu partii).

[FEN "1k6/2P5/1K6/5B2/8/8/8/8 w - - 0 1"]

Czarne grają Kc8? Białe nie reklamują, tylko akceptują nieprawidłowe posunięcie grając Kc6 i jest mat.

[FEN "2k5/2P5/2K5/5B2/8/8/8/8 w - - 0 1"]

Oczywiście tutaj po jedynym prawidłowym Ka8 białe zagrają c8H i też będzie mat, ale spójrzmy na inny przykład.

[FEN "r2q3r/pppp3k/2n3p1/3B1p1p/8/8/PPPQ4/1K5R w - - 0 1"]

Czarne zagrały Kg8 co jest nieprawidłowym posunięciem. Białe mogą zareklamować nieprawidłowe za co otrzymają 2 minuty w szachach szybkich i 1 minutę w blitzu (zakładamy, że jest to pierwsze nieprawidłowe posunięcie). Ale białe mogą zaakceptować nieprawidłowe posunięcie czarnych grając Hh6, po czym jest mat.

[FEN "r2q2kr/pppp4/2n3pQ/3B1p1p/8/8/PPP5/1K5R w - - 0 1"]

Co sądzicie o takiej interpretacji?
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6711
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1632 razy
Otrzymał podziękowań: 2028 razy
Ranking: 1670

Re: Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez thinkerteacher » 12 wrz 2018, 11:56

Jak dla mnie to znakomity sposób, aby wykazać swoją twórczość w szachach! W końcu w szachach będzie można TWORZYĆ siatki matowe, a nie tylko zbijać pionki i czekać aż jeden z nich doczeka się promocji! Zapewne kolega Władek promujący diagramowe podejście do szachów będzie wniebowzięty! :)
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5068
Dołączył(a): 23 sie 2011, 10:35
Podziękował : 8201 razy
Otrzymał podziękowań: 1112 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez kolokwium » 12 wrz 2018, 16:15

Interpretacja prawidłowa bo nie narusza żadnego z przepisów gry. Nie jest winą interpretatora, że przepisy nie są "dopieszczone".
Przypominam, że dotyczy to partii nieklasycznych.

Ps
Jakie ma znaczenie czy jest, czy nie ma zapisu partii?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9186
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2101 razy
Otrzymał podziękowań: 2219 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez rutra » 12 wrz 2018, 18:15

kolokwium napisał(a):Ps
Jakie ma znaczenie czy jest, czy nie ma zapisu partii?


Może nie powinienem pisać o zapisie partii, bo każdy może zapisywać (np. w Pardubicach P’15+10 zapisywałem, bo jak nie zapisuje to mam problem ze zbyt szybką grą).

Chodziło mi o partie niegrane na zasadach partii klasycznych (standardowych) - bez A.3.1. i B.3.1.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6711
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1632 razy
Otrzymał podziękowań: 2028 razy
Ranking: 1670

Re: Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez kolokwium » 12 wrz 2018, 18:19

Bez "dostatecznego nadzoru"? :>
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9186
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2101 razy
Otrzymał podziękowań: 2219 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez rutra » 12 wrz 2018, 19:52

kolokwium napisał(a):Bez "dostatecznego nadzoru"? :>


Dokładnie.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6711
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1632 razy
Otrzymał podziękowań: 2028 razy
Ranking: 1670

Re: Przepisy gry FIDE od 1.7.2017 i 1.1.2018

Postprzez zulu » 15 wrz 2018, 01:14

rutra napisał(a):Zawodnik, który zamatował przeciwnika (jeśli mat nie wystąpił w wyniku nieprawidłowego posunięcia) wygrywa partie. Ostatnio usłyszałem dziwną rzecz związaną z nowymi przepisami.

Szachy błyskawiczne lub szybkie (bez zapisu partii).

[FEN "1k6/2P5/1K6/5B2/8/8/8/8 w - - 0 1"]

Czarne grają Kc8? Białe nie reklamują, tylko akceptują nieprawidłowe posunięcie grając Kc6 i jest mat.

[FEN "2k5/2P5/2K5/5B2/8/8/8/8 w - - 0 1"]

Oczywiście tutaj po jedynym prawidłowym Ka8 białe zagrają c8H i też będzie mat, ale spójrzmy na inny przykład.

[FEN "r2q3r/pppp3k/2n3p1/3B1p1p/8/8/PPPQ4/1K5R w - - 0 1"]

Czarne zagrały Kg8 co jest nieprawidłowym posunięciem. Białe mogą zareklamować nieprawidłowe za co otrzymają 2 minuty w szachach szybkich i 1 minutę w blitzu (zakładamy, że jest to pierwsze nieprawidłowe posunięcie). Ale białe mogą zaakceptować nieprawidłowe posunięcie czarnych grając Hh6, po czym jest mat.

[FEN "r2q2kr/pppp4/2n3pQ/3B1p1p/8/8/PPP5/1K5R w - - 0 1"]

Co sądzicie o takiej interpretacji?

To są skrajne przypadki tego o czym wiele lat temu pisałem, kiedy w szybkich nie przegrywało 1 nieprawidłowe posunięcie.
"Sprytny" zawodnik wykorzystujący przepisy nie zareklamuje nieprawidłowego posunięcia, tylko zaatakuje np. hetmana.
Podanych przykładów nie należy bezpośrednio wiązać z nowymi przepisami, ale raczej z powrotem do starszych przepisów.
Dawniej jednak nie było oczywistych rzeczy.
Posuniecie matujące musi być prawidłowe.
Wybór bierki promowanej jest zakończony z chwila dotknięcia przez nią pola promocji i sędziowie sobie radzili.
Można było inaczej zareagować na podane wyżej przykłady
Teraz sędziowie muszą pochodzić bardziej literalnie do wielu sytuacji nawet jak czują, że coś jest nie tak.
Już zauważyłem szczególnie wśród dzieci znaczny wzrost zainteresowania wygrania przez przepisy zamiast nauczenia się matowania króla np. hetmanem.
Podejście wszystko musi być zapisane w przepisach powoduje, ze sama gra i jej główny cel schodzą na dalszy plan.
zulu
 
Posty: 125
Dołączył(a): 19 maja 2007, 15:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Poprzednia strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe