Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Moderator: kolokwium

Re: Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Postprzez hajdzik » 12 lut 2017, 13:55

Cieszę, że oprócz rutry i thinka ktoś się jeszcze wypowiedział.
Dzieci z racji wieku, mniejszego doświadczenia i bardzo emocjonalnego podejścia do gry - czasem robią błędy, a co gorsza można im wmówić że przegrały lub popełniły błąd.
Organizuje turnieje w podstawówkach, pionku oraz radzionkowskie turnieje - i różnica jest dość duża jeśli chodzi o dzieci które trenują w klubach i jeżdżą po turniejach, a tych co grają z dziadkami/rodzicami i przychodzą pograć sobie towarzysko na mistrzostwa szkoły.
Właśnie tych "grających z dziadkami" trzeba pilnować bardziej, żeby żadne bardziej doświadczone dziecko ich nie oszukało.
Miałem dwa takie przypadki - ale na szczęście w oby dwóch byłem przy szachownicach i mogłem zareagować.

chyba się pogubiłem
Sędzia nie ingeruje w partię między zawodnikami - tutaj się przewijało
a kolokwium zacytował

IA Andrzej Filipowicz napisał(a):
Wszyscy szachiści od najmłodszych do najstarszych powinni wiedzieć, że samo przekroczenie czasu i kto przekroczył pierwszy nie mają znaczenia. Partia może być kontynuowana i dopiero ewentualny mat czy pat kończą grę. Natomiast stwierdzenie przekroczenia czasu przez arbitra lub przez przeciwnika kończy partię ze skutkiem natychmiastowym. Jeżeli ta sytuacja nastąpiła w pozycji, w której jest mat, pat lub rywal przekraczającego czas poddał grę, to liczy się taki rezultat, a nie czas.

Czyli jako sędzia, w momencie przekroczenia czasu mogę zakończyć partię zgodnie z przepisami?
który to jest dokładnie punkt?
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2775
Wiek: 39
Dołączył(a): 21 lis 2010, 23:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 223 razy
Otrzymał podziękowań: 378 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Postprzez rutra » 12 lut 2017, 15:21

hajdzik napisał(a):Czyli jako sędzia, w momencie przekroczenia czasu mogę zakończyć partię zgodnie z przepisami?
który to jest dokładnie punkt?


Możesz, ale nie musisz :)

6.8 Przyjmuje się, że nastąpiło przekroczenie czasu (opadnięcie chorągiewki), gdy sędzia
stwierdzi ten fakt, względnie, gdy jeden z zawodników złoży prawidłową reklamację.


A.4.
b. Nieprawidłowe posunięcie jest zakończone z chwilą uruchomienia zegara przeciwnika.
Jeżeli sędzia zauważy tę nieprawidłowość, to powinien natychmiast przerwać partię i zaliczyć porażkę zawodnikowi, pod warunkiem, że jego przeciwnik nie wykonał jeszcze następnego posunięcia. (...)


Ja wolę nie "rozwalać" turniejów. Gdybym w turnieju do lat 7 przerywał każdą partie, w której zawodnicy wykonują nieprawidłowe posunięcie wielu zawodników mogłoby zrezygnować z szachów. Ponadto te dwa przepisy są niesprawiedliwe, bo sędzia może widzieć, a może nie widzieć lub nie chcieć widzieć przekroczenia czasu lub nieprawidłowego posunięcia.
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6511
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1831 razy
Ranking: 1683

Re: Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Postprzez Zofia » 12 lut 2017, 15:43

rutra napisał(a):
A.4.
b. Nieprawidłowe posunięcie jest zakończone z chwilą uruchomienia zegara przeciwnika.
Jeżeli sędzia zauważy tę nieprawidłowość, to powinien natychmiast przerwać partię i zaliczyć porażkę zawodnikowi, pod warunkiem, że jego przeciwnik nie wykonał jeszcze następnego posunięcia. (...)


Ja wolę nie "rozwalać" turniejów. Gdybym w turnieju do lat 7 przerywał każdą partie, w której zawodnicy wykonują nieprawidłowe posunięcie wielu zawodników mogłoby zrezygnować z szachów. Ponadto te dwa przepisy są niesprawiedliwe, bo sędzia może widzieć, a może nie widzieć lub nie chcieć widzieć przekroczenia czasu lub nieprawidłowego posunięcia.


Również uważam, że w tym miejscu przepisy są niesprawiedliwe dla graczy. Nawet najbardziej uważny i pracowity sędzia nie jest w stanie zauważyć wszystkich nieprawidłowości na szachownicach, więc także interweniuję tylko na wezwanie.
Zofia
 
Posty: 147
Dołączył(a): 04 sty 2014, 18:54
Podziękował : 240 razy
Otrzymał podziękowań: 166 razy
Ranking: 0

Re: Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Postprzez kolokwium » 12 lut 2017, 17:20

rutra napisał(a):
hajdzik napisał(a):Czyli jako sędzia, w momencie przekroczenia czasu mogę zakończyć partię zgodnie z przepisami?
który to jest dokładnie punkt?

6.8 Przyjmuje się, że nastąpiło przekroczenie czasu (opadnięcie chorągiewki), gdy sędzia
stwierdzi ten fakt, względnie, gdy jeden z zawodników złoży prawidłową reklamację.


Dawniej sędzia miał ograniczenia w szachach szybkich i błyskawicznych, teraz ów przepis został wykreślony.
B.7. Opadnięcie chorągiewki sygnalizacyjnej jest brane pod uwagę dopiero po złożeniu prawidłowej reklamacji przez zawodnika. Sędzia powinien powstrzymać się od sygnalizowania zawodnikom momentu opadnięcia chorągiewki.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8844
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Postprzez kolokwium » 12 lut 2017, 17:40

Zofia napisał(a):Jeżeli " X zgadza się z tym, że przegrał" to wcale nie oznacza, że przegrał, ale że dał zmanipulować się sprytnemu przeciwnikowi, który, być może, już wcześniej nauczył się w ten sposób wygrywać na turniejach. Głównie sędziuję prawie wyłącznie turnieje w najmłodszych grupach wiekowych. Dzieci często reklamują niesłusznie np.

mat, choć mata nie ma
ruch nieprawidłowy, chociaż wszystko jest zgodne z regułami gry szachowej
dotknięta idzie, chociaż dotknięta bierka nie ma możliwości ruchu
promocję pionka na hetmana w sytuacji, gdy już jeden hetman jest w grze
roszadę atakowaną wieżą
wieża w czasie roszady przechodzi przez atakowane pole
król nie może roszować, bo kilka ruchów wcześniej był szachowany
na czasie przeciwnika
itp.

Po decyzji sędziego gra toczy się dalej. Dlatego uważam, że przy każdej reklamacji i przy każdym macie (zgłaszaniu wyniku) w sytuacji, gdy zawodnicy dopiero się uczą (czyli również w turniejach dorosłych na V kategorię szachową) sędzia powinien być obecny.


Bywa, że mówię iż nie można mówić przeciwnikowi, że jest mat (dało się mata). Potrafię też dać za to upomnienie. Wiele osób potrafi ulec sugestii. Dlatego niech przeciwnik sam znajdzie obronę przed matem. Jak znajdzie, to mata nie było i gra toczy się dalej. Jak nie znajdzie (a jest obrona) to przegra przez czas.

Szachy to gra między dwoma zawodnikami, dlatego można stwierdzić, że osoba trzecia oceniająca graną pozycję i informującą zawodników o swojej ocenie, wpływa na grę. Mówienie, że nie ma mata jest taką ingerencją. Co innego po partii.
Uczmy nie tylko szachów ale i asertywności, wiary w siebie i ... kontroli tego co się stało na szachownicy.

Jeżeli przyzwyczaimy zawodników do bezzasadnych reklamacji, to takich reklamacji może być bardzo dużo. A nieuzasadnione reklamacje przeszkadzają przeciwnikowi, jak i zawodnikom grającym na sąsiednich szachownicach.

PS
Sędzia też człowiek i może nie znaleźć obrony przed matem pomimo takiej możliwości. ;)
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8844
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Postprzez hajdzik » 12 lut 2017, 17:41

powinien ale nie musi - czyli dowolność zachowania sędziego - kogoś nie lubi to zauważy - kogoś lubi - to dalej bezczynnie się przygląda
ok dzięki
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2775
Wiek: 39
Dołączył(a): 21 lis 2010, 23:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 223 razy
Otrzymał podziękowań: 378 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Postprzez hajdzik » 14 lut 2017, 16:18

jeśli nie sędzia to kto?
miejscowy ksiądz, sprzątaczka budynku, a może mistrz Macierewicz?
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2775
Wiek: 39
Dołączył(a): 21 lis 2010, 23:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 223 razy
Otrzymał podziękowań: 378 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Czy mogę reklamować czas na "ruchu przeciwnika"?

Postprzez kolokwium » 14 lut 2017, 16:28

12.2 Sędzia powinien:
a) zapewnić przestrzeganie zasad uczciwej gry (fair play)
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8844
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2077 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Poprzednia strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe
cron