System szwajcarski

Moderator: kolokwium

System szwajcarski

Postprzez tymbark757 » 10 cze 2015, 20:36

Witam,

Chciałbym zapytać czy grając turniej w którym obowiązuje system szwajcarski istnieje możliwość aby na końcu załóżmy turnieju 7 rundowego dwóch zawodników było jednocześnie na tym samym miejscu? Załóżmy, że wszystkie warunki zostały spełnione (mam na myśli kolejność, która decyduje o zajętym miejscu czyli liczba punktów, mały i duży Bucholtz itp.). Czy nagrody w tym przypadku są dzielone?
tymbark757
 
Posty: 20
Dołączył(a): 04 maja 2015, 18:07
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ranking: 0

Re: System szwajcarski

Postprzez Daniel » 10 cze 2015, 20:42

tymbark757 napisał(a): Czy nagrody w tym przypadku są dzielone?


O podziale nagród zawsze decyduje organizator turnieju, niezależnie od tego czy mamy sytuację typową, czy nietypową. Jego turniej, jego zasady podziału nagród.
Daniel
 
Posty: 767
Dołączył(a): 18 paź 2006, 19:39
Lokalizacja: Toruń
Podziękował : 175 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Re: System szwajcarski

Postprzez ooooo » 10 cze 2015, 20:48

Wszystko powinien określać regulamin.
Istnieje możliwość, że wszystkie używane punktacje pomocnicze nie dają rozstrzygnięcia,
jest to tym bardziej prawdopodobne, im większa jest liczba uczestników turnieju.
Często w regulaminie stosuje się zapis, że w takiej sytuacji o kolejności miejsc decyduje losowanie.
ooooo
 
Posty: 339
Dołączył(a): 27 sie 2012, 21:55
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 140 razy
Ranking: 1800

Re: System szwajcarski

Postprzez kolokwium » 10 cze 2015, 21:02

  1. Tak - może kilku zawodników mieć wszystkie sposoby ocen jednakowe.
  2. O tym co wówczas się dzieje decyduje regulamin lub informacja podana PRZED turniejem (przed rozpoczęciem pierwszej partii).
    • nagrody mogą być dzielone (przy rzeczowych to może być ciekawe)
    • może być zastosowana jakaś punktacja podziału nagród
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2078 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: System szwajcarski

Postprzez rutra » 10 cze 2015, 21:04

Taka sytuacja może mieć miejsce i to niezależnie od ilości rund. Teoretycznie wszystkie partie mogą się zakończyć remisem i wtedy każdy ma tyle samo punktów i jest taka sama punktacja pomocnicza. O wszystkim decyduje regulamin.

Kiedyś zastanawiałem się czy program sam zdecyduje kto powinien zająć wyższe miejsce. Na jednym turnieju spotkałem się z sytuacją, że dwóch zawodników po 9 rundach miało tyle samo punktów i taka sama punktacja pomocniczba (MBch, Bch., Progres itp.), bezpośredniego pojedynku nie było i ostatecznie zawodnicy zajęli exequo 28. miejsce. Nie miało to żadnego znaczenia przy rozdawaniu nagród, gdyż zawodnicy byli w innych grupach wiekowych, więc dogrywka była niepotrzebna.

Częściej miejsca exequo trafiają się w systemie kołowym. Raz sędziowałem turniej, w którym grało 8 osób. 3 zawodniczki zdobyły 1 punkt - zawodniczka A pokonała zawodniczkę B, zawodniczka B pokonała zawodniczkę C, zawodniczka C pokonała zawodniczkę A. Na koniec wszystkie trzy zawodniczki miały po jednym punkcie, taki sam Berger, bezpośrednie pojedynki niczego nie dawały. Organizator chciał to jakoś rozstrzygnąć gdyż przewidział nagrody za miejsca 1-3 w kategorii kobiet (jedna zawodniczka miała 1. miejsce, pozostałe 3 zajęły exequo 2. miejsce). Zrobiłem szybką dogrywkę i na szczęście zawodniczka A wygrała dwie partie, zaś zawodniczka B pokonała zawodniczkę C.

Zastanawia mnie jednak pewna rzecz. Załóżmy, że dwóch zawodników zajmuje miejsce exequo. Organizator zarządza dogrywkę, a zawodnicy nie chcą sobie zrobić krzywdy i celowo remisują wszystkie partie. Nagrody pieniężne można podzielić, z pucharami gorzej, w ostateczności można zrobić losowanie.
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6513
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1833 razy
Ranking: 1683

Re: System szwajcarski

Postprzez brelo » 10 cze 2015, 21:07

Armageddon rutra, słyszałeś o czymś takim?
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2625
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 514 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: System szwajcarski

Postprzez kolokwium » 10 cze 2015, 21:11

Jeżeli dogrywki nie przewidział regulamin (czyli jego autor), to zawodnicy mogą do niej nie przystąpić :>

Jak już gdzieś napisałem, regulamin powinien ułatwiać przeprowadzenie turnieju i przewidywać nieprzewidywalne.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2078 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: System szwajcarski

Postprzez rutra » 10 cze 2015, 21:13

4 minuty dla białego, 3 minuty dla czarnego, czarnym wystarcza remis do zwycięstwa. To chyba jedyny sposób aby to rozstrzygnąć.
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6513
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1833 razy
Ranking: 1683

Re: System szwajcarski

Postprzez kolokwium » 10 cze 2015, 21:16

A jeżeli jest (tak jak u ciebie) trzech delikwentów?
a wygra z b, b z c, c z a?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2078 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: System szwajcarski

Postprzez rutra » 10 cze 2015, 21:25

Padła taka propozycja abym zobaczył kto jak gra i sam ocenił kto jest najlepszy (z tej trójki) :D Na szczęście dogrywka rozstrzygnęła. Można jeszcze zrobić tak, że zwycięża ten kto ma najwyższy ranking, ale z tego co się orientuje to w tej sytuacji wszystkie trzy zawodniczki nie posiadały kategorii (rankingu).
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6513
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1833 razy
Ranking: 1683

Re: System szwajcarski

Postprzez rutra » 04 lip 2016, 23:42

Od czego zależy kto pauzuje? Zawsze wydawało mi się, że pauzuje ostatnia osoba w klasyfikacji, która jeszcze nie pauzowała. Ostatnio jednak okazało się, że niekoniecznie musi tak być.

W turnieju były takie sytuacje:

Po 4. rundzie dwóch zawodników miało 0,5pkt. Zawodnik z niższym buchholzem (ostatnie miejsce w turnieju po 4. rundzie) grał w 5. rundzie, zaś zawodnik z wyższym buchholzem (przedostatnie miejsce po 4. rundach) pauzował w 5. rundzie.

Po 8. rundzie trzech zawodników miało 4pkt. Żaden z nich do tej pory nie pauzował, natomiast wszyscy, którzy mieli mniej punktów od tej trójki już wcześniej pauzowali. W 9. rundzie zawodnicy z niższym buchholzem (a więc zajmujący niższe miejsce w tabeli) grali, z kolei pauzował zawodnik, który spośród tej trójki miał najwyższy buchholz (w klasyfikacji był najlepszy spośród trójki osób mającej 4pkt po 8. rundach).

Dlaczego nie pauzował najniżej notowany zawodnik, tylko ten z najwyższą punktacją pomocniczą? Czy zawsze tak jest, czy może wpływ na to miał fakt, że w turnieju grało tylko 15. zawodników przy 9. rundach?
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6513
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1833 razy
Ranking: 1683

Re: System szwajcarski

Postprzez kolokwium » 05 lip 2016, 00:35

Dział szwajcara http://www.fide.com/fide/handbook.html? ... w=category

Wielu sędziów najpierw ustala pauzowicza biorąc ostatniego zawodnika (najniższy numer startowy - za najwyższy uważamy nr 1), który jeszcze nie miał punktu bez gry. Jest to jednak błędna decyzja.
Należy kojarzyć "normalnie", a pauzujący "sam wyjdzie" z kojarzenia. Niekoniecznie musi to być najniżej zaszeregowany zawodnik (układ kolorów może wymagać innego zawodnika), ważne aby był on w najniższej grupie do kojarzenia (niekoniecznie punktowej przy grupie niejednorodnej - np. przy łączeniu ostatnich grup punktowych). Oczywiście jeżeli w owej grupie już nie ma zawodnika niepauzującego (lub mającego punkt bez gry) to pauzować musi zawodnik z wyższej grupy punktowej.
Nie bierze się pod uwagę punktacji pomocniczej (chyba, że tak jest skonstruowany algorytm kojarzenia).
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2078 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe


Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe