Siła matująca

Moderator: kolokwium

Re: Siła matująca

Postprzez ŁowcaAndroidów » 03 sty 2012, 21:18

Jeśli w regulaminie jest sprawa o telefonach zaznaczona to nawet jak w komórce budzik się włączy to wtopa. Oczywiscie jest to jeden z najgłupszych przepisów jakie istnieją
"Jednym z najważniejszych elementów współczesnej strategii jest ograniczenie działania jednej z lekkich figur przeciwnika" A.K.
Avatar użytkownika
ŁowcaAndroidów
Moderator
 
Posty: 4003
Wiek: 31
Dołączył(a): 13 sie 2010, 19:50
Podziękował : 301 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Ranking: 2286

Re: Siła matująca

Postprzez adse » 03 sty 2012, 21:47

Jednak jakoś trzeba przeciwdziałać budzikom, gdy na sali gry są dziesiątki albo setki komórek po kieszeniach.
adse
 
Posty: 1313
Dołączył(a): 13 gru 2009, 18:14
Podziękował : 55 razy
Otrzymał podziękowań: 347 razy

Re: Siła matująca

Postprzez rutra » 03 sty 2012, 22:25

Niby telefon = porażka (obojętne czy sms, czy ktoś dzwoni), ale tu białe nie mają siły matującej.
I kategoria (1660/1668/1489), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6462
Wiek: 23
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1519 razy
Otrzymał podziękowań: 1787 razy
Ranking: 1660

Re: Siła matująca

Postprzez adse » 03 sty 2012, 22:40

A dlaczego ma znaczenie siła matująca? Czy komuś skończył się czas do namysłu?
adse
 
Posty: 1313
Dołączył(a): 13 gru 2009, 18:14
Podziękował : 55 razy
Otrzymał podziękowań: 347 razy

Re: Siła matująca

Postprzez rutra » 03 sty 2012, 23:12

No bo komuś upłynął czas/zadzwonił telefon a przeciwnik ma samego króla (albo diagram, który ja przedstawiłem). Jak niby przeciwnik miałby to wygrać?
I kategoria (1660/1668/1489), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6462
Wiek: 23
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1519 razy
Otrzymał podziękowań: 1787 razy
Ranking: 1660

Re: Siła matująca

Postprzez adse » 03 sty 2012, 23:22

Dźwięk telefonu to chyba nie to samo co opadnięta chorągiewka.
adse
 
Posty: 1313
Dołączył(a): 13 gru 2009, 18:14
Podziękował : 55 razy
Otrzymał podziękowań: 347 razy

Re: Siła matująca

Postprzez kolokwium » 03 sty 2012, 23:25

@ rutra:
W obu przypadkach czarne przegrywają (dźwięk telefonu), jednakże przy pozycji skoczkowej białe wygrywają (1:0), a przy wieżowej remisują (½:0).

@ Czaturanga:
Nie musi być zaznaczone w regulaminie (chyba, że regulamin likwiduje ten przepis FIDE - ale to insza inszość).

@adse:
Nie można wygrać jak się nie da wygrać (hmmm, masło maślane smarowane masłem).
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8805
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1843 razy
Otrzymał podziękowań: 2059 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Siła matująca

Postprzez thinkerteacher » 04 sty 2012, 00:52

kolokwium napisał(a):@ rutra:
W obu przypadkach czarne przegrywają (dźwięk telefonu), jednakże przy pozycji skoczkowej białe wygrywają (1:0), a przy wieżowej remisują (½:0).
Chcę poznać wyjaśnienie obu przypadków - dlaczego tak a nie inaczej i na jakiej podstawie (przepis). Dzięki temu będę lepiej rozumiał o co chodzi w przypadku kompozycyjnych pozycji :). Wydawało mi się, że przy obu przypadkach czarne przegrywają (telefon) i białe wygrywają (1:0).
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 4998
Dołączył(a): 23 sie 2011, 09:35
Podziękował : 7449 razy
Otrzymał podziękowań: 1048 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Siła matująca

Postprzez kolokwium » 04 sty 2012, 01:29

thinkerteacher napisał(a):Wydawało mi się, że przy obu przypadkach czarne przegrywają (telefon) i białe wygrywają (1:0).

kolokwium napisał(a):@adse:
Nie można wygrać jak się nie da wygrać (hmmm, masło maślane smarowane masłem).

Czy trzeba coś więcej?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8805
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1843 razy
Otrzymał podziękowań: 2059 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Siła matująca

Postprzez thinkerteacher » 04 sty 2012, 05:25

kolokwium napisał(a):
thinkerteacher napisał(a):Wydawało mi się, że przy obu przypadkach czarne przegrywają (telefon) i białe wygrywają (1:0).

kolokwium napisał(a):@adse:
Nie można wygrać jak się nie da wygrać (hmmm, masło maślane smarowane masłem).

Czy trzeba coś więcej?

Jak najbardziej. Trzeba wyjaśnić mi CO OZNACZA termin "nie da się wygrać" - w obu omawianych przypadkach ("wieżowe" i "skoczkowe"). Na czym to polega (albo na czym nie polega), bo nadal nie rozumiem.
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 4998
Dołączył(a): 23 sie 2011, 09:35
Podziękował : 7449 razy
Otrzymał podziękowań: 1048 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Siła matująca

Postprzez kocur » 04 sty 2012, 05:33

thinkerteacher napisał(a):Trzeba wyjaśnić mi CO OZNACZA termin "nie da się wygrać" - w obu omawianych przypadkach ("wieżowe" i "skoczkowe"). Na czym to polega (albo na czym nie polega), bo nadal nie rozumiem.

Na diagramie z wieżami, jeśli posunięcie mają wykonywać czarne, to żadna sekwencja legalnych ruchów nie może doprowadzić do wygranej białych. Żeby czarne i białe stawały na głowie, to białe nie mogą wygrać. Tam gdzie jest skoczek czarne mogą bez problemu pozwolić białym na wygraną.
kocur
 
Posty: 1497
Dołączył(a): 04 mar 2011, 12:45
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 176 razy
Ranking: 0

Re: Siła matująca

Postprzez barbara1570 » 04 sty 2012, 08:59

---
Najlepiej sile matujaco ukazuje dzial w kompozycji szachowej pt;
Pomocnicze maty --- kazdy sedzia szachowy w Polsce by rozumiec sile matujaco ma tam okazje zapoznac sie w stopniu dostatecznym.
---
Ps.
Kolokwium ma to opanowane ,a jak u innych sedziow jest?...
Avatar użytkownika
barbara1570
 
Posty: 1756
Dołączył(a): 14 paź 2007, 06:46
Lokalizacja: Polaniec
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Ranking: 2100

Re: Siła matująca

Postprzez rutra » 04 sty 2012, 11:06

Czyli jak rozumiem białe nie mają siły matującej, czarnym dzwoni telefon i czarne przegrywają 0,5-0? A zatem opłaca się grać do końca, nawet jak przeciwnik ma 3 hetmany, a my tylko króla, bo jemu może telefon zadzwonić i pół punktu otrzymamy?
I kategoria (1660/1668/1489), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6462
Wiek: 23
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1519 razy
Otrzymał podziękowań: 1787 razy
Ranking: 1660

Re: Siła matująca

Postprzez jasne » 04 sty 2012, 11:12

kocur napisał(a):Na diagramie z wieżami, jeśli posunięcie mają wykonywać czarne, to żadna sekwencja legalnych ruchów nie może doprowadzić do wygranej białych. Żeby czarne i białe stawały na głowie, to białe nie mogą wygrać. Tam gdzie jest skoczek czarne mogą bez problemu pozwolić białym na wygraną.


to zrozumiałe ale jeśli teoretyzujemy to jakie decyzje, jeśli w omawianym przypadku czarnym bedacym na posunieciu dzwoni telefon a czarne nie łapią za telefon tylko błyskawicznie kończą posuniecie stawiając mata ?
na dzwonek człowiek reaguje jednak z minimalnym opóznieniem, po za tym wydaje mi się że samo "zadzwonienie" nie kończy partii tylko musi być zgłoszone sędziemu lub sedzia musi akurat usłyszec ten dzwonek, postawienie mata to pół sekundy więc czy postawiony tu mat kończy partię ? co zrobi sedzia gdy podejdzie do stolika ?
"kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem
nieważne jak dobrze zagrasz - gołąb i tak poprzewraca figury, narobi na szachownicę i jeszcze będzie dumny z wygranej "
demotywatory.pl
Avatar użytkownika
jasne
 
Posty: 765
Dołączył(a): 06 mar 2011, 13:21
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował : 100 razy
Otrzymał podziękowań: 302 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: piwojasne

Re: Siła matująca

Postprzez kolokwium » 04 sty 2012, 11:51

thinkerteacher napisał(a):Chcę poznać wyjaśnienie obu przypadków - dlaczego tak a nie inaczej i na jakiej podstawie (przepis). Dzięki temu będę lepiej rozumiał o co chodzi w przypadku kompozycyjnych pozycji :). Wydawało mi się, że przy obu przypadkach czarne przegrywają (telefon) i białe wygrywają (1:0).

Demon chce paragraf? To go ma:
12.3.b
W miejscu rozgrywania partii, bez pozwolenia sędziego, zawodnik nie ma prawa posiadania telefonu komórkowego, ani żadnego innego urządzenia do komunikacji elektronicznej, chyba że są całkowicie wyłączone. Jednakże, jeżeli takie urządzenie wyda jakikolwiek dźwięk, to zawodnik przegrywa partię. Przeciwnik otrzymuje cały punkt. Jeżeli jednak w końcowej pozycji przeciwnik, za pomocą jakiejkolwiek serii prawidłowych posunięć, nie może wygrać partii, to otrzymuje pół punktu.
Without the permission of the arbiter a player is forbidden to have a mobile phone or other electronic means of communication in the playing venue, unless they are completely switched off. If any such device produces a sound, the player shall lose the game. The opponent shall win. However, if the opponent cannot win the game by any series of legal moves, his score shall be a draw.


jasne napisał(a):tylko błyskawicznie kończą posuniecie stawiając mata ?
Podobny przypadek opisywał IA Andrzej Filipowicz, gdy w partii zawodnik po opadnięciu chorągiewki (koniec czasu) nie pozwolił (trzymając za rękę przeciwnika) aby postawił bierkę i zakończył partię matem. Inaczej mówiąc - na szybką akcję, jeszcze szybsza reakcja (Vabank II, czyli riposta).

PS
Na jednym z turniejów byłem świadkiem, jak zawodnikowi (w lepszej) zadzwonił telefon. Reakcja jego była natychmiastowa - "remis?" i po potwierdzeniu przez przeciwnika partia tak się zakończyła (zanim sędzia zareagował) - to refleks szachisty godny Bogolubowa :jupi: .
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8805
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1843 razy
Otrzymał podziękowań: 2059 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe