3x ta sama pozycja, 50 posunięć

Moderator: kolokwium

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez kolokwium » 08 cze 2011, 15:17

Ma być:
  1. ta sama pozycja (takie samo zdjęcie pozycji
  2. ta sama osoba na posunięciu
  3. każda ze stron może wykonać takie same posunięcia co na poprzednim zdjęciu (np. możliwość wykonania roszady)
  4. pozycja ma się pojawić (zdjęcie) 3x, czyli powtórzyć dwukrotnie
To tak na szybko :)

PS
poprawka, a jej przyczyna jest wytłumaczona deczko niżej
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9369
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2192 razy
Otrzymał podziękowań: 2337 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez demon_szybkosci » 08 cze 2011, 21:56

Niestety sprostowanie:

Pojawienie się pozycji 3 krotne, to 2krotne powtórzenie ;).
A 3 krotne powtórzenie, to 4krotne pojawienie ;) :).

Reszta wg mnie sie zgadza :) (chociaz fajnie byłoby dać kilka diagramów jako przykłady - zwłaszcza odnośnie punkty nr 3).
demon_szybkosci
 

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez kolokwium » 17 cze 2011, 22:23

Jak pisałem (a wspomniałem, że "na szybko") to wiedząc co chcę napisać wyszedł mi znany numer o którym dysputę rozpoczął Piotr Kaczorowski. Zauważył on iż aby coś się powtórzyło to musi najpierw powstać. Czyli po ludzku tak jak demon napisał.
Dlatego stosuję "metodę trzech zdjęć", gdyż ona jest bardziej wyrazista.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9369
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2192 razy
Otrzymał podziękowań: 2337 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez demon_szybkosci » 18 cze 2011, 02:23

I słusznie. W końcu w przepisach chodzi o JASNOŚĆ i jednoznaczność, prawda? Dla mnie "metoda zdjęć" jest najbardziej zrozumiała i przy okazji tłumacząc innym staram się także ją stosować.
Kiedyś na turnieju (w Krakowie) miałem problem, bo zapytałem jaką wykładnię przepisów zastosuje (jeśli mój przeciwnik złoży reklamację): 3 krotnego pojawienia czy powtórzenia. Patrzył na mnie jak na wariata, ale po zakończonej rundzie w końcu dał się przekonać, że to wcale nie to samo ;) :).
demon_szybkosci
 

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez jasne » 18 cze 2011, 09:00

co wyście się tak uparli na "potoczne" sformułowania o żadnych powtórzenia kodeks nie mówi:

(d) Partia może zakończyć się remisem, jeżeli identyczna pozycja ma pojawić się na szachownicy przynajmniej po raz trzeci lub już pojawiła się przynajmniej trzykrotnie.
(Patrz art. 9.2).
"kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem
nieważne jak dobrze zagrasz - gołąb i tak poprzewraca figury, narobi na szachownicę i jeszcze będzie dumny z wygranej "
demotywatory.pl
Avatar użytkownika
jasne
 
Posty: 773
Dołączył(a): 06 mar 2011, 14:21
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował : 100 razy
Otrzymał podziękowań: 306 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: piwojasne

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez kolokwium » 18 cze 2011, 11:24

Jeżeli masz dostęp do starszych kodeksów (np. z lat 80. ubiegłego wieku) to poczytaj...
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9369
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2192 razy
Otrzymał podziękowań: 2337 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez jasne » 18 cze 2011, 12:28

kolokwium napisał(a):Jeżeli masz dostęp do starszych kodeksów (np. z lat 80. ubiegłego wieku) to poczytaj...


gdzieś mam, nawet coś pamiętam:) ale nie wiedziałem że ma to jakieś znaczenie w dyskusji na dziś :)
cytat z kodeksu + 2 zdania objaśnienia sędziego kolokwium od razu załatwiłoby sprawę :twisted:
"kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem
nieważne jak dobrze zagrasz - gołąb i tak poprzewraca figury, narobi na szachownicę i jeszcze będzie dumny z wygranej "
demotywatory.pl
Avatar użytkownika
jasne
 
Posty: 773
Dołączył(a): 06 mar 2011, 14:21
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował : 100 razy
Otrzymał podziękowań: 306 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: piwojasne

Powtórzenie pozycji

Postprzez kocur » 04 lis 2012, 18:49

Czy przy stosowaniu przepisu o remisie przy trzykrotnym powtórzeniu pozycji stan sprzed roszady i po roszadzie, gdy król i wieża wrócą na swoje początkowe miejsca jest taką samą pozycją czy nie?
kocur
 
Posty: 1497
Dołączył(a): 04 mar 2011, 13:45
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 177 razy
Ranking: 0

Re: Powtórzenie pozycji

Postprzez kolokwium » 04 lis 2012, 19:04

Pozycje mają być takie same statycznie i dynamicznie. Jeżeli raz możesz zrobić roszadę czy bicie w przelocie, a drugi raz nie, to nie są to takie same pozycje.
Ale nie ma znaczenia czy te same figury stały na tych samych polach i czy do pozycji doszło po takich samych posunięciach.

[FEN "4k3/ppR5/r6p/2P3b1/r7/3N4/7R/1N2K3 b - - 0 1"]1. ... Re6 2. Kf2 Ree4 3. Rh7 Ra6 4. Rc7 Rea4 5. Ke1 Czy pozycja się powtórzyła?
FEN "4k3/ppR5/r6p/2P3b1/r7/3N4/7R/1N2K3 b - - 0 1"

PS
Trzykrotne pojawienie się pozycji, czyli dwukrotne powtórzenie.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9369
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2192 razy
Otrzymał podziękowań: 2337 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Powtórzenie pozycji

Postprzez thinkerteacher » 04 lis 2012, 19:54

Tak powstała identyczna pozycja, więc nastąpiło jednokrotne powórzenie, czyli dwukrotne pojawienie takiej samej pozycji. Bardzo ładny przykład "innych ruchów", a identycznej pozycji :).
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5121
Dołączył(a): 23 sie 2011, 10:35
Podziękował : 8527 razy
Otrzymał podziękowań: 1167 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 24 lis 2012, 19:31

Obrazek

Białe wykonały 50 posunięć bez bicia i ruchu pionem. Czarne wykonały 49 ruchów a tym 50. będzie posunięcie Kh8. W jaki sposób czarne mają zareklamować remis? Czy poprzez wykonanie posunięcia, zatrzymanie zegara (w między czasie białe zamatują), czy może przed wykonaniem posunięcia? Zakładamy, że w partii jest prowadzony zapis.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6759
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1669 razy
Otrzymał podziękowań: 2099 razy
Ranking: 1569

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez ooooo » 24 lis 2012, 19:41

Zapisać ruch i złożyć reklamację.
9.3. Partia kończy się remisem, jeżeli zawodnik będący na po-sunięciu składa prawidłową reklamację, że:
(a) po jego ruchu, który już zapisał na blankiecie i zade-klarował sędziemu zamiar jego wykonania, obie strony będą miały wykonane przynajmniej 50 ostatnich posu-nięć, podczas których nie zrobiły żadnego ruchu pion-kiem ani nie pobiły żadnej bierki albo

(b) obie strony już wykonały przynajmniej 50 ostatnich po-sunięć, podczas których nie zrobiły żadnego ruchu pionkiem, ani nie pobiły żadnej bierki.

9.4. Po wykonaniu ruchu, zawodnik traci w danym posunięciu prawo do reklamacji remisu na podstawie przepisów art. 9.2 lub art. 9.3.

ooooo
 
Posty: 367
Dołączył(a): 27 sie 2012, 22:55
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 154 razy
Ranking: 1800

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez thinkerteacher » 24 lis 2012, 22:16

@Rutra

Zgłasza sędziemu, że wykonując jedyny prawidłowy ruch powstaje pozycja w której ma zastosowanie przepis "50 ruchów bez bicia i bez ruchu pionem". Jeśli sędzia nie jest kumaty, to może powiedzieć, że chodzi o ruch królem do rogu ;) :).
ABSOLUTNIE bym nie wykonywał posunięcia i po nim zatrzymał zegar, bo wówczas przeciwnik może w każdej chwili postawić mata (prawidłowym ruchem) i przychodzi sędzia... i natychmiast kończy się gra (reklamacja także).

@Jasne

Sędzia może praktycznie wszystko. Dobry sędzia już znacznie mniej. A bardzo dobry - nie może więcej niż przepisy wskazują - a przed nimi duch i istota gry wraz z zasadami logiki, sprawiedliwości oraz dbania o dobry wizerunek gry,
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5121
Dołączył(a): 23 sie 2011, 10:35
Podziękował : 8527 razy
Otrzymał podziękowań: 1167 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 24 lis 2012, 23:07

thinkerteacher napisał(a):Zgłasza sędziemu, że wykonując jedyny prawidłowy ruch powstaje pozycja w której ma zastosowanie przepis "50 ruchów bez bicia i bez ruchu pionem". Jeśli sędzia nie jest kumaty, to może powiedzieć, że chodzi o ruch królem do rogu ;) :).
ABSOLUTNIE bym nie wykonywał posunięcia i po nim zatrzymał zegar, bo wówczas przeciwnik może w każdej chwili postawić mata (prawidłowym ruchem) i przychodzi sędzia... i natychmiast kończy się gra (reklamacja także).

Jeżeli sędzia jest formalistą, to odrzuci reklamację ze względów formalnych bo zgodnie z zapisem należy:
9.3 Partia kończy się remisem, jeżeli zawodnik będący na posunięciu składa prawidłową reklamację, że:
  1. po jego posunięciu, który już zapisał na blankiecie i zadeklarował sędziemu zamiar jego wykonania, obie strony będą miały wykonane przynajmniej 50 ostatnich posunięć, podczas których nie zrobiły żadnego ruchu pionkiem ani nie pobiły żadnej bierki
    albo
  2. obie strony już wykonały przynajmniej 50 ostatnich posunięć, podczas których nie zrobiły żadnego ruchu pionkiem, ani nie pobiły żadnej bierki.
9.4 Jeżeli zawodnik celowo dotknął jedną z bierek z zamiarem wykonania posunięcia, jak precyzuje art. 4.3, to traci w danym posunięciu prawo do reklamacji remisu na podstawie przepisów art. 9.2 lub art. 9.3.

9.5 Jeżeli zawodnik domaga się remisu na podstawie art. 9.2 lub art. 9.3, to powinien niezwłocznie zatrzymać oba zegary (Patrz art. 6.12b), po czym nie może już wycofać zgłoszonej reklamacji:
  1. jeśli żądanie jest uzasadnione, partia natychmiast kończy się remisem.
  2. jeśli żądanie jest nieuzasadnione, sędzia dodaje przeciwnikowi 3 minuty.
    Partia powinna być kontynuowana, a jeśli reklamacja była związana z zamierzonym i zapisanym posunięciem, to zawodnik jest zobowiązany wykonać na szachownicy to zgłoszone (i zapisane) posunięcie, zgodnie z art. 4.

Oczywiście po odrzuceniu reklamacji (i korekcie czasu) będziesz mógł znowu zareklamować jak zapiszesz jedyne możliwe posunięcie :D

Jeżeli jednak WYKONASZ posunięcie, ba nawet je rozpoczniesz, to tracisz prawo do reklamacji (9.4).

Trzeba uważać, bo różnie można wpaść w niuanse przepisów:
GMBartek na innym forum napisał(a):Na Olimpiadzie doszło do ciekawej sytuacji. Zawodnik zapisał na blankiecie posunięcie, zatrzymał zegar, zawołał sędziego i zareklamował 3x. Reklamacja złożona wzorcowo, ale okazało się, że 3x nie było.
W tym momencie zawodnika "olśniło" i zareklamował 50 posunięć bez bicia i ruchu pionem. Rzeczywiście, takich posunięć zostało wykonanych więcej.
Pytanie - jak powinien zachować się sędzia?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9369
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2192 razy
Otrzymał podziękowań: 2337 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Powtórzenie pozycji

Postprzez yhcazsPL » 02 lut 2013, 16:26

Nie ważne jaką serią posunięć doszło do danej pozycji. Liczy się to, aby pozycja stała na szachownicy. Takei pytania można kierować na forum PZSzach do Sapisa i Filipowicza.
Avatar użytkownika
yhcazsPL
 
Posty: 18
Dołączył(a): 01 lut 2013, 20:41
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Ranking: 1923
kurnik.pl: suineg

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe
cron