3x ta sama pozycja, 50 posunięć

Moderator: kolokwium

3x ta sama pozycja, 50 posunięć

Postprzez nikus287 » 09 sty 2011, 22:30

Czy jeśli wystąpi trzy razy ta sama pozycja, ale nie ma zapisywania partii, to jest remis?? Powiedzmy, że ja przegrywam i deklaruję, że była trzeci raz ta sama pozycja, przeciwnik jest w lepszej sytuacji i zprzecza to sedzia może dac remis (np po pokazaniu wcześniejszego przebiegu partii)??
Avatar użytkownika
nikus287
 
Posty: 1503
Wiek: 21
Dołączył(a): 08 sty 2011, 20:03
Podziękował : 166 razy
Otrzymał podziękowań: 264 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: nikus1997b
FICS: JamBycNikus
Playchess: Nikus

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez czesioczesiakow » 09 sty 2011, 22:44

Na turniejach jest raczej zawsze zapis partii (jeśli nie to niech kolega kolokwium mnie poprawi)

A sędzia w wypadku wystąpienia takiej sytuacji wg mnie powinien przyznać remis. Ale żadnym tam sędzia-jak w/w kolega kolokwium-nie jestem
Ulubiony szachista? Chyba Botvinnik choć ostatnio Carlsen za jego maestrię
ELO około 1400-1500(brak wprawy turniejowej)[ostatnio rośnie]
Na kurniku: Dragonex [wirwajdy,zapieka,pustki]
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na szachowym ringu! :devil:
Avatar użytkownika
czesioczesiakow
 
Posty: 159
Wiek: 22
Dołączył(a): 14 lis 2010, 17:55
Lokalizacja: Damianowo
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 1469
kurnik.pl: Dragonex
FICS: czesioczesiakowy

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez demon_szybkosci » 09 sty 2011, 23:07

<:D Rzeczywiście może niech SĘDZIA to przeczyta, bo dla mnie jak to (wyjaśnienie) czytam, to sam noż się w kieszeni otwiera! :o
demon_szybkosci
 

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez kolokwium » 10 sty 2011, 13:33

nikus287 napisał(a):Powiedzmy, że ja {...} deklaruję, że była trzeci raz ta sama pozycja
KIEDY była pozycja po raz trzeci? W chwili reklamacji (była lub będzie - ale mniejsza o szczegóły techniczne) czy ileś posunięć wcześniej?
Sędzia ma mieć pewność, że były trzy takie same pozycje/sytuacje. Jak obejdzie się bez zapisu (np. był świadkiem) to wystarczy.

czesioczesiakow napisał(a):Na turniejach jest raczej zawsze zapis partii.
Na turniejach klasycznych, jest. Na błyskawicznych (najczęściej) nie ma.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9161
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2082 razy
Otrzymał podziękowań: 2202 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez nikus287 » 10 sty 2011, 18:39

Np rusza się gońcem na g5 i wtedy zauważam, że jest 3 raz ta sama pozycja.
Avatar użytkownika
nikus287
 
Posty: 1503
Wiek: 21
Dołączył(a): 08 sty 2011, 20:03
Podziękował : 166 razy
Otrzymał podziękowań: 264 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: nikus1997b
FICS: JamBycNikus
Playchess: Nikus

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez kolokwium » 11 sty 2011, 02:02

Jak jest to zareklamować możesz, ale jak sędzia nie będzie pewny, a ty nie masz dowodu (zapisu) to masz nikłe szanse na sukces. Pamiętaj, że nawet patrząc na szachownicę można się pomylić.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9161
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2082 razy
Otrzymał podziękowań: 2202 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez nikus287 » 11 sty 2011, 16:48

Miałem tak właśnie, sedzia przyznał remis, bo pokazałem przebieg parti, a przeciwnik nie mógł zaprzeczyć, że zrobił inaczej, sędzia dał remis, chociarz sytuacja była równa (3 pionki + skoczek i goniec vs 5pionkóww + wieża)
Avatar użytkownika
nikus287
 
Posty: 1503
Wiek: 21
Dołączył(a): 08 sty 2011, 20:03
Podziękował : 166 razy
Otrzymał podziękowań: 264 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: nikus1997b
FICS: JamBycNikus
Playchess: Nikus

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez demon_szybkosci » 11 sty 2011, 21:30

Co do remisu przez 3 krotne pojawienie to się zgodzę (zgodnie z tym co sędzia stwierdził), ale że sytuacja była równa to chciałbym zobaczyć na czym polegała jej równość. Jak możesz to wrzuć tę pozycję, bo nie do końca wydaje mi się, aby ta opisywana sytuacja była równa
demon_szybkosci
 

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez kolokwium » 11 sty 2011, 23:43

Tu rozmawiamy o 3x pozycja,a nie czy była równa, lepsza, czy gorsza.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9161
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2082 razy
Otrzymał podziękowań: 2202 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez nikus287 » 12 sty 2011, 09:00

Obrazek
po wieźa g8 zagrałem goniec c4, to juz 3 raz był wtedy. Czułem, że przegrywam, bo pionek na g7 jest niebezpieczny, pozatym ma przewagę jednego piona na skrzydle królewskim.

PS. namieszałem... wyobraźcie sobie, że białe to czarne a czarne to biale, bo wygląda, ajkby byly roszady na skrzydle hetmańskim :/
I dodajcie pionka na d6, bo tam był.

  Powód edycji: Jakbyś korzystał z diagramów forumowych, to bym dodał i zmienił. A tak to sam sobie zmieniaj :-P
Avatar użytkownika
nikus287
 
Posty: 1503
Wiek: 21
Dołączył(a): 08 sty 2011, 20:03
Podziękował : 166 razy
Otrzymał podziękowań: 264 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: nikus1997b
FICS: JamBycNikus
Playchess: Nikus

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez adasko1965 » 07 cze 2011, 13:19

chcę się upewnić czy dobrze myślę.
Przy trzecim powtórzeniu pozycji NIE MA ZNACZENIA, że posunięcie przypada na inną osobę (np. po manewrze trójkąta zrobionym przez króla). CZY TAK?
adasko1965
 
Posty: 12
Dołączył(a): 15 paź 2010, 17:18
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez Baro » 07 cze 2011, 14:42

Ma to znaczenie. Pozycja jest taka sama, jeżeli ta sama strona jest na posunięciu. Jeżeli - przeciwna niż "ostatnio" to mamy już inną sytuację.
Avatar użytkownika
Baro
 
Posty: 411
Dołączył(a): 19 lut 2011, 17:43
Lokalizacja: Oława
Podziękował : 71 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy
Ranking: 1786
kurnik.pl: barsz
FICS: BaroChessMaster

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez demon_szybkosci » 07 cze 2011, 15:23

Dla mnie osobiście jest to nie do końca jasne. Uważam, że powinno się liczyć POJAWIENIE (nie powtórzenie, bo to co innego!), trzy razy tej samej pozycji (jako zdjęcia), bez znaczenia kto jest na ruchu. A jak jest obecnie: pewnie znowu powie nam nasz znakomity sędzia Tomasz :).
demon_szybkosci
 

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez ŁowcaAndroidów » 07 cze 2011, 16:53

Nie tylko nasz znakomity sędzia Ci to powie tylko junior baro piętro wyżej :)
Ważne jest kto jest na posunięciu (jeśli inna strona to mamy inną sytuacje) :)
"Jednym z najważniejszych elementów współczesnej strategii jest ograniczenie działania jednej z lekkich figur przeciwnika" A.K.
Avatar użytkownika
ŁowcaAndroidów
Moderator
 
Posty: 4069
Wiek: 32
Dołączył(a): 13 sie 2010, 20:50
Podziękował : 306 razy
Otrzymał podziękowań: 549 razy
Ranking: 2286

Re: 3 razy ta sama pozycja

Postprzez adasko1965 » 08 cze 2011, 14:58

demon_szybkosci napisał(a):Dla mnie osobiście jest to nie do końca jasne. Uważam, że powinno się liczyć POJAWIENIE (nie powtórzenie, bo to co innego!), trzy razy tej samej pozycji (jako zdjęcia), bez znaczenia kto jest na ruchu. A jak jest obecnie: pewnie znowu powie nam nasz znakomity sędzia Tomasz :).


Przychylam się do tej prośby i z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi od sędziego. :F
adasko1965
 
Posty: 12
Dołączył(a): 15 paź 2010, 17:18
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Następna strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe