Zbiorcze pytania

Moderator: kolokwium

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 10 lip 2011, 20:06

2 pytania od Artura:

1. Zawodnik 2 lata temu zrobił częściówke (5 partii z elowcami), do kiedy ta częściówka jest ważna? Czy jest jeszcze ważna? Czy jeśli zagra powiedzmy 3 partie z elowcami teraz i 15 lat nie będzie grał, to częściówka zniknie?
2. Czy można, a jeśli tak, to kiedy można zrezygnować z zapisu. Dziś mój przeciwnik grał na niedoczasie. Mój i swój ruch zapisywał na moim czasie, ale jak to jest, czy gdybym np. ja miał mniej niż 2min. mógłbym zrezygnować z zapisu?
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6713
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1634 razy
Otrzymał podziękowań: 2029 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez chlewicki » 10 lip 2011, 20:13

Na rankingu się nie znam - uważam, że trzeba grać dobrze, wtedy ranking będzie wysoki.

Natomiast co do zapisu:
Jeśli masz mniej niż 5 minut i nie ma inkrementu przynajmniej 30 sekund za ruch - można nie notować.
Należy jednak później zapis uzupełnić. Podaję punkt z regulaminu:

"Jeżeli zawodnik, na swoim zegarze, ma mniej niż pięć minut do kontroli czasu w dowolnym stadium partii i w takiej kontroli nie otrzymuje dodatkowego czasu, przynajmniej 30 sekund na każdy ruch, to nie jest zobowiązany do spełnienia wymogów art. 8.1. Natomiast z chwilą, gdy jedna z chorągiewek sygnalizacyjnych opadnie, zawodnik musi niezwłocznie przystąpić do uzupełnienia zapisu partii, tj. do wpisania wszystkich opuszczonych posunięć na swoim formularzu przed wykonaniem jakiegokolwiek posunięcia na szachownicy."

("If a player has less than five minutes left on his clock at some stage in a period and does not have additional time of 30 seconds or more added with each move, then for the remainder of the period he is not obliged to meet the requirements of Article 8.1. Immediately after one flag has fallen the player must update his scoresheet completely before moving a piece on the chessboard.")

(Wymieniony tajemniczy "art. 8.1" mówi po prostu o konieczności zapisu.)
Ostatnio edytowany przez chlewicki, 10 lip 2011, 20:40, edytowano w sumie 1 raz
"Jeśli chcesz zniszczyć człowieka, naucz go grać w szachy." - O. Wilde
Mnie, mimo krótkiej znajomości, zniszczyły życie. Jednak kocham je - nie ma prawdziwszego uczucia.
chlewicki
 
Posty: 1213
Wiek: 23
Dołączył(a): 03 kwi 2011, 15:04
Podziękował : 441 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy
Ranking: 1800

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 10 lip 2011, 20:35

Ok dzięki. To jeszcze pozostaje pytanie nr 1.

I jeszcze jedno miałem się dowiedzieć. Po ilu latach znika + np. II+, ktoś sobie wyrobił norme na I i czy na drugą norme ma jakiś określony czas? Z tego co słyszałem 5 lat, ale nie wiem czy to prawda.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6713
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1634 razy
Otrzymał podziękowań: 2029 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez demon_szybkosci » 10 lip 2011, 21:35

Niebawem nadciągnie Tomasz, to wszystko wyjaśni (po raz N-ty pewnie, ale tak bywa).

1) Obecne przepisy mówią o N-okresach publikowania list rankingowych. Przedtem było to 2 lata, a teraz jak jest? Nie wiem. Wydaje mi się, że blisko tego okresu, ale dokładnie nie mam pojęcia.
2) Odpowiedział kolega GM ;). Z praktycznego punktu dodam, że można zastować "trick" i zaczekać na to, aż sami będziemy mieli 2 minuty (lub mniej) i wówczas skupić się wyłącznie na grze (a nie na pisaniu).
3) Dawniej podobno po 5 latach plusy "znikały". Obecnie nic mi nie wiadomo, aby po dowolnym okresie znikały.
3a) Z tego co rozumiem, to II++ to niemal identycznie jak I kategoria, tyle że nie zatwierdzona (tzn. jakieś pieczątki, opłaty i takie tam).
demon_szybkosci
 

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 10 lip 2011, 21:38

Do listonosza @Artura :D
  1. ściąga o elo
    O ile pamiętam, to częściówka jest ważna 2 lata (ale mogę się mylić), warto "pogrzebać" http://www.fide.com/fide/handbook?id=11&view=category

  2. Przepisy gry na http://www.chessarbiter.org
    Jeżeli nie ma dodawanych przynajmniej 30 sekund, to można nie pisać jak ma się mniej niż 5 minut do każdej kontroli czasu. Jednak po kontroli należy uzupełnić brakujące posunięcia.

    Czyli jak miałbyś mniej niż 2 minuty do kontroli czasu, to możesz nie zapisywać posunięć (a nawet wcześniej)
    przykład:
      tempo gry: 90' / 30 posunięć + 30 minut na dokończenie partii
    1. wykonano 27 posunięć, zawodnik A zużył 33 minuty, a zawodnik B zużył 86 minut
      A musi zapisywać, B nie musi
    2. wykonano 41 posunięć, zawodnik A zużył 33 minuty, zawodnik B zużył 86 minut
      obaj muszą zapisywać posunięcia (pierwsza kontrola już była)
    3. wykonano 41 posunięć, zawodnik A zużył 99 minuty, zawodnik B zużył 117 minut
      A musi zapisywać, B nie musi
  3. Można zapisywać partię na posunięciu przeciwnika, jednak należy pisać ruch po ruchu (można hurtem moje-jego, moje-jego, ...)

  4. Obecnie normy są dożywotnie (w PZSzach i FIDE), czyli na następną normę ma się czas do ... końca swojego życia
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9189
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2106 razy
Otrzymał podziękowań: 2220 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 10 lip 2011, 23:52

Dziękuje.

---

Tak pytałem, bo mnie zawodnicy z klubu pytali. Jeden ma częściówke z 5 partii, z przed 2 lat i pytał mnie czy jest nadal ważna, mi się wydawało, że tak, ale się upewniam. Natomiast inny zawodnik z klubu sobie norme na I wyrobil i patrzę kiedy ten plus znika.

Co do elo. Narazie mnie to nie dotyczy. A częściówki sobie mogę policzyć z kalkulatora na stronie FIDE. Myślałem, że teraz to się jakoś inaczej liczy, b tu widzę, że dalej średnia ważona, chyba, że na interii jakieś stare dane.

Proponuje przykleić najczęściej pojawiające się tematy. Np. wszystko o elo, kategoriach, rankingach, normach etc.
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6713
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1634 razy
Otrzymał podziękowań: 2029 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 11 lip 2011, 05:35

Częściówki się inaczej teraz łączy - patrz ściąga o elo w odpowiedzi.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9189
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2106 razy
Otrzymał podziękowań: 2220 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 11 lip 2011, 19:49

Czy można wstawać od stołu na swoim ruchu? Sytuacja następująca: wyciągnąłem batonika, chciałem odejść od stołu żeby go skonsumować, ale przeciwnik wykonał ruch. Zapisałem więc i poszedłem zjeść batonika. Przez cały czas dopóki nie wróciłem do stołu przeciwnik patrzył na mnie. Później słyszałem jak sędzia interweniował, bo na jednym stole zawodnik na swoim posunięciu wstał i poszedł. Co o tym mówią przepisy? Kiedyś pewnie nie było problemów, ale w erze komputerów, programów...
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6713
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1634 razy
Otrzymał podziękowań: 2029 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 11 lip 2011, 20:06

rutra napisał(a):Czy można wstawać od stołu na swoim ruchu?
Tak, ale za zezwoleniem sędziego.

rutra napisał(a):Sytuacja następująca: wyciągnąłem batonika, chciałem odejść od stołu żeby go skonsumować, ale przeciwnik wykonał ruch. Zapisałem więc i poszedłem zjeść batonika. Przez cały czas dopóki nie wróciłem do stołu przeciwnik patrzył na mnie.
Jakbyś wyszedł, lub rozmawiał z kimś to miałby podstawę reklamowania podejrzenia o podpowiadanie (a tak to upomnienie Ci się należało). Podczas partii nawet nie jest wskazane przeglądać czasopisma/książki szachowe. Przekonał się o tym Krzysztof Pytel na jednym z turniejów we Francji. Otóż gdy oczekiwał na odpowiedź przeciwnika, to z nudów zaczął spacerować i mimochodem stanął przy straganie z wydawnictwami szachowymi i zaczął je przeglądać. Przeciwnik pobiegł do sędziego, który wpisał mu wygraną. IM Krzysztof Pytel nie protestował.

Ps
A Ponomariow się przekonał, że telefon należy wyłączyć.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9189
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2106 razy
Otrzymał podziękowań: 2220 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez demon_szybkosci » 12 lip 2011, 00:42

No przeglądanie literatury szachowej jak się gra partie... może być BARDZO niewskazane ;) :).

A z tym odchodzeniem od swojej partii, to za każdym razem jak się chce odejść (np. przewietrzyć się jak jest gorąco, opróżnić pęcherz jak jest zbyt płynnie, pójść na papieroska jak ktoś pali, itd.)... należy pytać o pozwolenie sędziego? Tak jak małe dzieci? :D ;). Czy jedynie jak przeciwnik wykona ruch, a wtedy chcemy sobie zrobić mały spacerek? ;)
demon_szybkosci
 

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 12 lip 2011, 14:53

demon_szybkosci napisał(a):A z tym odchodzeniem od swojej partii, to za każdym razem jak się chce odejść (np. przewietrzyć się jak jest gorąco, opróżnić pęcherz jak jest zbyt płynnie, pójść na papieroska jak ktoś pali, itd.)... należy pytać o pozwolenie sędziego? Tak jak małe dzieci? :D ;).
Tak demonku, zgodnie z tym jak rozmawiałem z rutrą
kolokwium napisał(a):
rutra napisał(a):Czy można wstawać od stołu na swoim ruchu?
Tak, ale za zezwoleniem sędziego.
I jeżeli sędzia nie zauważy szczególnego powodu, to otrzymasz decyzję odmowną.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9189
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2106 razy
Otrzymał podziękowań: 2220 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 12 lip 2011, 21:37

Zauważyłem, że w chessarbiterze wkradł się mały błąd. Na turnieju w Rudniku jeden z zawodników ma wpisany ranking elo = 1 ?! A ten współczynnik Chg 1.18. Grałem z tym zawodnikiem, czy w związku z tym ten błąd jakoś wpłynie na moją częściówke? Czy ten ranking elo = 1 zostanie doliczony do średniego rankingu?

---

Powód mam, chcę wstać, na ruchu przeciwnika przejść się po sali i wrócić do stołu, mam się pytać sędziego czy mogę się przejść po sali (tak aby nikomu nie przeszkadzać)?
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6713
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1634 razy
Otrzymał podziękowań: 2029 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 12 lip 2011, 22:06

To jeden z bliźniaków (ten co czesze się "na prawo"). Błąd jest w CR (sędzia bezmyślnie przekopiował nie zauważając głupoty). Sprawdzaj wyniki rankingowe, bo p. Zenon Chojnicki od razu wykryje ten błąd i turniej do FIDE będzie wysłany z prawidłowymi rankingami i ich obliczeniami (Michał powinien być na liście wchodzących, a nie zmieniających). Wszyscy zawodnicy którzy z nim grali (oraz on sam) będą mieli zmiany.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9189
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2106 razy
Otrzymał podziękowań: 2220 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 12 lip 2011, 22:09

Ok, dzięki to już do p. Chojnickiego mejla wyśle, bo potem może być nieciekawie. Szkoda, że tego wcześniej nie zauważyłem.

elo = 1 to by średni ranking nieźle zaniżyło :/
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6713
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1634 razy
Otrzymał podziękowań: 2029 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 12 lip 2011, 22:22

Ano, szkoda. Twoja częściówka się zmieni na "bardziej przyzwoitą" bo 1450 z...
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9189
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2106 razy
Otrzymał podziękowań: 2220 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe