Strona 94 z 95

Re: Dwa pytania o przepisy

PostNapisane: 20 mar 2018, 08:18
przez hajdzik
ale kłopot nie polega na znalezieniu tylu sędziów.
Gdyby im dobrze zapłacić mielibyście nawet 2 sędziów na jedną deskę w turnieju gdzie grać będzie 100 lub więcej zawodników :0

Kasa rządzi światem - nic nie uległo zmianie od dawnych dawnych czasów

Re: Dwa pytania o przepisy

PostNapisane: 25 mar 2018, 17:18
przez pyetrek
Mam jeszcze pytanie.Tempo 2x15min. zawodnik wykonuje nieprawidłowy ruch i naciska zegar zgodnie z nowymi przepisami dopiero drugi taki ruch przegrywa czy jednak jest zobowiązany do wykonania posunięcia dotkniętą bierką zgodnie z zasadą "dotknięta idzie" oczywiście zakładamy ,że wykonanie prawidłowego posunięcia tą bierką jest możliwe.

Re: Dwa pytania o przepisy

PostNapisane: 25 mar 2018, 17:29
przez rutra
2 minuty + jest zobowiązany do wykonania posunięcia bierką, którą dotknął.

Re: Dwa pytania o przepisy

PostNapisane: 25 mar 2018, 17:31
przez kolokwium
I ma w pamięci jeden feler.

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 26 mar 2018, 15:43
przez hajdzik
za 1 niepoprawny błąd jest przy okazji 2 minuty kary? tak jest w przepisach?

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 26 mar 2018, 16:41
przez kolokwium
Tak, p. 7.5.5.

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 27 mar 2018, 11:06
przez Krodinor
Chciałbym wystartować w turnieju, w którym można zdobyć V kategorie. Czy gdzieś znajduje się lista takowych? Jak często takie turnieje się odbywają?

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 27 mar 2018, 11:43
przez korob
Krodinor napisał(a):Chciałbym wystartować w turnieju, w którym można zdobyć V kategorie. Czy gdzieś znajduje się lista takowych? Jak często takie turnieje się odbywają?

Jeżeli chcesz zagrać w takim turnieju na Dolnym Śląsku, to zaglądasz raz na tydzień do tego zestawienia - KALENDARZ.

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 27 mar 2018, 11:49
przez Krodinor
Wolałbym Wielkopolskę, ale np. tu http://www.wzszach.poznan.pl/, w informacji o turniejach są głównie takie dla dzieci albo np. z czasem 15 minut na zawodnika.

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 27 mar 2018, 14:03
przez rutra
Krodinor napisał(a):Chciałbym wystartować w turnieju, w którym można zdobyć V kategorie. Czy gdzieś znajduje się lista takowych? Jak często takie turnieje się odbywają?


Jeśli masz salę gry, czas i kilku-kilkunastu chętnych to można taki turniej zorganizować, mogę posędziować (za zwrot kosztów podróży).

Duża lista turniejów w Polsce:
chessmanager.com
chessarbiter.com

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 04 lip 2018, 00:07
przez Titrant
Prawidłowo roszadę powinno zapisywać się 0-0-0 czy O-O-O (zera czy litery o)?

Pytanie z ciekawości, bo na kartce nie ma to znaczenia (byle się doczytać), a w PGN-ach przechodzi i jedno i drugie (przynajmniej tam, gdzie ja wpisywałem).

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 04 lip 2018, 00:24
przez kolokwium
http://www.saremba.de/chessgml/standard ... mplete.htm
SAN kingside castling is indicated by the sequence O-O; queenside castling is indicated by the sequence O-O-O (note that these are capital Os, not zeroes, contrary to the FIDE standard for notation).

http://www.fide.com/fide/handbook.html? ... ew=article
C.13 Abbreviations

0-0 = castling with rook h1 or rook h8 (kingside castling)
0-0-0 = castling with rook a1 or rook a8 (queenside castling)

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 21 lip 2018, 18:50
przez rutra
Co powinienem zrobić (jako zawodnik) jeśli mój przeciwnik podczas partii zaśnie i chrapie?

a) Zareklamować sędziemu, że przeciwnik przeszkadza w grze.
b) Przeszkodzić w śnie - obudzić przeciwnika.
c) Nic nie zrobić, czekać aż wykona ruch (upłynie mu czas).

PS. Na turnieju wybrałem opcję c) :rotfl:

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 21 lip 2018, 20:39
przez kolokwium
Sędzia nie zareagował na chrapanie?

Re: Zbiorcze pytania

PostNapisane: 21 lip 2018, 22:46
przez rutra
kolokwium napisał(a):Sędzia nie zareagował na chrapanie?


Stoły były tak poustawiane (a hala duża), że sędzia nie mógł tego słyszeć. Był to 24 godzinny maraton blitza w Pardubicach (tempo P’5), przeciwnikowi się przysnęło. Sędzia gdy przechodził tamtędy to obudził przeciwnika, ale było już po czasie i za chwilę zaczynała się kolejna runda.