Zbiorcze pytania

Moderator: kolokwium

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 13 sty 2018, 00:25

miaras napisał(a):
kolokwium napisał(a):
miaras napisał(a):Sędzia musi mieć możliwość prześledzić przebieg partii. dzisiaj w IMPS http://agencja64.pl/simp/tfd.htm w partii Mansz - Witek grająca czarnymi po szachu wykonała posunięcie Kf5 i nacisnęła zegar. Teraz zapytam kolokwium, na szachownicy dodamy piona g3i g4 białym,jest mat, czy białe muszą reklamować nieprawidłowe posunięcie czarnych? Białe mogły zagrać przykładowo He8 i zgłosić mata. Proszę się wypowiedzieć czy uznajemy mat, który kończy partię?
  1. Odnośnie szachów
    1. Inaczej się gra (inne obowiązują przepisy) w szachy klasyczne, inaczej w błyskawiczne.
    2. Zawsze mat musi powstać po prawidłowym posunięciu.
  2. Odnośnie mistrzostw szkół
    1. Tempo gry 90' + 30'' na ruch
    2. W szachach klasycznych należy (czyli trzeba) po nieprawidłowym posunięciu powrócić do ostatniej prawidłowej pozycji.


Kolokwium zaprzeczasz sobie samemu, po He8 jest prawidłowe posunięcie białych i mat, biały nie ma potrzeby zgłaszać nieprawidłowego posunięcia analogicznie jak Carlsen w partii z Inarkiewem. To w końcu jak jest? Można grać nieprawidłowo w szachy czy nie? Przepisy szachów błyskawicznych niewiele różnią się od klasycznych, praktycznie tylko czasem gry. W Rijadzie był zapis wideo, zawodnicy nie zaprzeczali nieprawidłowej pozycji, gdzie obydwa króle były pod szachem. Pytanie czy należało wrócić do prawidłowej pozycji przed nieprawidłowościami, ewentualnie orzec remis gdy nie można odtworzyć partii przed nieprawidłową pozycją.

Jakem wspomniał, nie porównuj szachów klasycznych do błyskawicznych. Jeżeli tego nie rozumiesz, to "szkoda gadać" (prądu i klawiatury również).
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez miaras » 13 sty 2018, 09:00

kolokwium napisał(a):Jakem wspomniał, nie porównuj szachów klasycznych do błyskawicznych. Jeżeli tego nie rozumiesz, to "szkoda gadać" (prądu i klawiatury również).

Kolokwium nie odpowiedziałeś na pytanie moje, hajdzika i adse a brzmi ono tak: czy w szachach błyskawicznych można grać nieprawidłowo , czy tylko w szachy klasyczne gra się prawidłowo? To jest Twój test na sędziego, mam nadzieję że uzyskam jasną odpowiedź.
miaras
 
Posty: 541
Dołączył(a): 15 mar 2012, 09:38
Podziękował : 59 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy
Ranking: 0

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 13 sty 2018, 12:31

Kolega miaras udowadnia to, że nie czyta lub nie chce czytać. Ewentualnie nie rozumie tego co czyta.

kolokwium napisał(a):Przypominam, że są to szachy błyskawiczne.
I reklamacji podlegają nieprawidłowe posunięcia.
kolokwium napisał(a):Blitz rządzi się swoimi prawami, ale gdy "numer" się komuś nie uda to dawniej przegrywał partię. Nie było znaczenia czy celowy, czy przypadkowy. Teraz ma (przy pierwszym) tylko pierwszy błąd i minutę bonifikaty dla przeciwnika.
kolokwium napisał(a):Karane gdy zauważone. Jak mawia Egon Olsen "ryzyko zawodowe". Niektóre "numery blicowe" są ulubionymi chwytami niektórych graczy. Szczególnie na niższym poziomie, gdzie blic daje wiele radości każdej ze stron.
Das ist Blitz.
kolokwium napisał(a):
hajdzik napisał(a):czyli w szachach błyskawicznych można grać nieprawidłowo, a w klasycznych już nie - tak orzekł sędzia kolokwium - będziemy tej zasady się trzymać, w turniejach w których sędziować będzie kolokwium

Tak, jeżeli nieprawidłowe posunięcie nie zostanie odpowiednio zareklamowane.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez miaras » 13 sty 2018, 13:06

kolokwium napisał(a):Kolega miaras udowadnia to, że nie czyta lub nie chce czytać. Ewentualnie nie rozumie tego co czyta.

Kolego kolokwium trochę to śmieszne ale tak zagubionego w Twoich rozważaniach to Cię nie widziałem, czym różnią się przepisy gry w szachach błyskawicznych od szachów klasycznych, praktycznie niczym, co więcej zawody rangi mistrzostw świata oglądają kibice, jest zapis elektroniczny itp. Załóżmy, że według "Twojej teorii" gry w szachy Carlsen wykonuje posunięcia gońcem jak skoczkiem, wieżą jak hetmanem i nikt nie reklamuje i wszystko jest ok, zawodnicy rozwalają szachy i od nowa ustawiają bierki gdzie popadnie i grają dalej. Powiedz mi tylko czy to są naprawdę szachy? Może to jest "wolna amerykanka" jak dawniej mawiali.
miaras
 
Posty: 541
Dołączył(a): 15 mar 2012, 09:38
Podziękował : 59 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy
Ranking: 0

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez Mattix » 13 sty 2018, 15:30

Nie jestem kolokwium, ale umiem czytać ze zrozumieniem zarówno jego wpisy, jak i przepisy FIDE.

miaras napisał(a):Załóżmy, że według "Twojej teorii" gry w szachy Carlsen wykonuje posunięcia gońcem jak skoczkiem, wieżą jak hetmanem i nikt nie reklamuje i wszystko jest ok.


TAK! Wynika to wprost z przepisów gry FIDE!
Mattix
 
Posty: 74
Dołączył(a): 26 sty 2017, 01:45
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Ranking: 0

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 16 sty 2018, 14:11

Na jednym z turniejów szybkich miałem taką sytuację:

[FEN "8/8/2k5/R1p5/2P1K3/8/3r4/8 w - - 0 1"]

Tempo P'15, byłem w niedoczasie (około 10 sekund), przeciwnik wcześniej odrzucił propozycję remisu, grałem czarnymi.

Zatrzymałem zegar i wezwałem sędziego reklamując grę na czas (przeciwnik albo szachował króla wieżą, albo atakował piona c5, którego broniłem królem, albo atakował królem wieżę). Sędzia odłożył reklamację. Wymieniliśmy wieże i powstała pionkówka:

[FEN "8/8/4k3/2p5/2P1K3/8/8/8 w - - 0 1"]

Skończył mi się czas i sędzia orzekł remis.

***

Po partii przeciwnik powiedział abym się wyedukował, bo zmieniły się przepisy i nie ma czegoś takiego jak "reklamacja gry na czas". Powiedziałem tylko, że takiej reklamacji nie ma w szachach błyskawicznych. W szybkich i klasycznych jeśli zawodnik ma mniej niż 2 minuty i nie ma dodawanego czasu to może reklamować.

Jeden z zawodników zapytał mnie na jakiej podstawie składałem reklamacje. Stwierdził, że mogłem zażądać bonifikaty +5 sekund na posunięcie.

***

I teraz pytania:

1. Czy sędzia można przyjąć reklamację gry na czas we wspomnianej sytuacji? Czy może powinienem powiedzieć, że reklamuje "szybki finisz"?

2. Jeśli w komunikacie organizacyjnym nie ma nic wspomnianego o "szybkim finiszu" (a najczęściej nie ma), na odprawie technicznej sędzia też nic na ten temat nie wspomni (a najczęściej nie wspomni), to znaczy, że obowiązuje art. III.4 (+5 sekund na posunięcie) czy art III.5 (tak jak na "starych zasadach")? A może wtedy nie ma "Szybkiego finiszu" i można grać końcówkę K+S vs K+S?
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6686
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1613 razy
Otrzymał podziękowań: 2011 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez hajdzik » 16 sty 2018, 17:47

szybki finisz jest ustalany przez sędziego na początku zawodów - czy jest czy go nie ma

w trakcie gry nie można zmienić wcześniej zapowiedzianej gry

natomiast jak widać po niektórych wpisach - ogólnie sędzia może po swojemu pewne rzeczy interpretować, i nic nie możemy na to poradzić, oprócz ewentualnej skargi do kolegium sędziów.
nawet jeśli sędzia nie ma racji, to nie my jesteśmy sędzią i możemy tylko liczyć na prawidłowe sędziowanie
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2942
Wiek: 40
Dołączył(a): 22 lis 2010, 00:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 249 razy
Otrzymał podziękowań: 424 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 16 sty 2018, 18:13

Przepis brzmi jednoznacznie:
III.2.1. Wytyczne obejmują końcowy okres gry oraz „Szybki finisz” i mogą być stosowane w zawodach, w których uprzednio poinformowano zawodników o obowiązywaniu tych przepisów.

Dodam, że dobrze jest w regulaminie/komunikacie dodać kilka szczegółów aby zawodnicy nie mieli niespodzianki dopiero na chwilę przed pierwszą partią.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 16 sty 2018, 21:11

Czyli jeśli sędzia nic nie powie i w komunikacie nie ma informacji to znaczy, że w niedoczasie gramy K+S vs K+S do opadnięcia chorągiewki?
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6686
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1613 razy
Otrzymał podziękowań: 2011 razy
Ranking: 1670

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 16 sty 2018, 22:13

Niestety tak, co jest parodią szachów.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez hajdzik » 17 sty 2018, 16:55

wdł moich obserwacji, jeśli sędzia mówi, gramy szybki finisz, to sporo osób nie wie o co chodzi.
Przyznam szczerze, że byłem tylko na dwóch takich turniejach, gdzie sędzia o tym zakomunikował
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2942
Wiek: 40
Dołączył(a): 22 lis 2010, 00:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 249 razy
Otrzymał podziękowań: 424 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez Daniel » 21 sty 2018, 20:42

Pytanie: trwa cykl turniejów szachów szybkich, który rozpoczął się w październiku, a skończy w czerwcu. Podczas styczniowej rundy sędzia poinformował, że aż do końca rozgrywek będą obowiązywały przepisy z ubiegłego roku, czyli pierwsze nieprawidłowe przegrywa. Argument jest taki, że pierwsza runda cyklu była jeszcze w 2017 roku, więc w takim przypadku jednakowe reguły muszą obowiązywać od początku aż do końca rozgrywek, a więc jeszcze przez najbliższe pół roku. Słuszne rozumowanie czy nie? Dodam, że w innym znanym mi podobnym cyklu od stycznia zasady zostały zmienione zgodnie z nowelizacją przepisów FIDE.
Daniel
 
Posty: 795
Dołączył(a): 18 paź 2006, 20:39
Lokalizacja: Toruń
Podziękował : 201 razy
Otrzymał podziękowań: 320 razy

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 21 sty 2018, 21:06

Można było zastosować trzy możliwości
- cały cykl wg 2017
- cały cykl wg 2018 (nie pamiętam od kiedy były przecieki o poprawie przepisów)
- w 2017 stare, a w 2018 nowe.
Wyboru dokonano.

Rozumiem argumentację sędziego. Zawodnicy zapisywali się na cykl turniejów rozgrywanych wg przepisów 2017. Nie chce im zrobić niespodzianki.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9150
Wiek: 53
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2069 razy
Otrzymał podziękowań: 2193 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez hajdzik » 21 sty 2018, 23:33

Jeśli informacja została podana w regulaminie i na pierwszym etapie, że pozostałe też będą tak rozgrywane - to wszystko jest w porządku.
Zawodnikom, którym nie odpowiada taka formuła - mogą zrezygnować z turnieju i wybrać inny.
Przymusu grania na jakimkolwiek turnieju nie ma - wybieramy to co nam odpowiada.

Choć z drugiej strony jeśli w regulaminie pisze, że obowiązują przepisy FIDE i PZSzach - to w 2018r powinny obowiązywać nowe
http://pionkiradzionkow.szachorum.pl/
Avatar użytkownika
hajdzik
 
Posty: 2942
Wiek: 40
Dołączył(a): 22 lis 2010, 00:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 249 razy
Otrzymał podziękowań: 424 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 21 sty 2018, 23:37

Dwa przypadki z praktyki turniejowej.

1. Turniej klasyczny rozpoczynający się pod koniec czerwca, kończący się na początku lipca 2014. Na odprawie technicznej sędzia podał informacje, że do 30 czerwca gramy na "starych" przepisach (m. in. 3 nieprawidłowe posunięcie przegrywa), od 1. lipca (od 4. rundy) gramy na "nowych" przepisach (m. in. 2 nieprawidłowe posunięcie przegrywa), które wchodzą w życie właśnie tego dnia.

2. Turniej błyskawiczny 1.01.2018 - została podana informacja, że turniej jest częścią festiwalu szachowego, który rozpoczął się w 2017, więc aby nie wprowadzać zamieszania gramy na "starych" przepisach (pierwsze nieprawidłowe posunięcie przegrywa, a nie 2.), mimo że w dniu turnieju weszły w życie nowe przepisy.

PS. Mogliby nie zmieniać tych przepisów tak często. :D
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6686
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1613 razy
Otrzymał podziękowań: 2011 razy
Ranking: 1670

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe