Zbiorcze pytania

Moderator: kolokwium

Re: Quiz szachowy

Postprzez zulu » 07 sty 2017, 17:40

rutra napisał(a):
zulu napisał(a):Przykład raczej na 11.1
Zawodnikom nie wolno podejmować żadnych działan przyczyniających się do tworzenia
złej reputacji grze w szachy
i zastosowanie 12.9


Widziałem jak w ostatniej rundzie turnieju na transmisji zawodnik zagrał 7. 0-0 8. Kh1 i zawodnicy zgodzili się na remis. Czy to też jest 11.1? Zawodnikowi grającemu białymi remis wystarczał do zwycięstwa w turnieju, czarnych jak widać remis też satysfakcjonował.

Jeśli mówimy o przepisach gry to zakazany jest remis i uzgadnianie jego przed rozpoczęciem partii.
Regulamin turnieju może w ogóle zakazywać zgadzanie się na remis.
Przepisy turniejowe mówią o zerowej tolerancji na spóźnienie, a ale jednocześnie dopuszczają możliwość spóźnienia jeśli jest podana regulaminie turnieju.
itd.
zulu
 
Posty: 101
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 08 sty 2017, 12:04

A skąd wiemy, że przed partią ustalili remis. Może zawodnik zaproponował remis, bo mu wystarczało do zwycięstwa w turnieju, a przeciwnik przyjął, bo go remis z silniejszym satysfakcjonował. Możliwe, że grając na wynik sam bym przyjął propozycję remisu od GM/IM po kilku ruchach.

Gdyby się umówili na remis to mogliby "grać" kilka godzin.

Kiedyś wrzucałem na forum partie turniejową z kolegą z klubu, który gra(ł) ode mnie lepiej. W pewnym momencie (około 15 ruchu) złapałem hetmana i mogłem powtarzać ruchy. Wówczas gdyby nie to, że musiałem wygrać (remis - 4. miejsce), spokojnie bym zremisował. Też ktoś może powiedzieć, że zawodnicy z klubu zgodzili się na łatwy remis po kilkunastu posunięciach, a to nie tak, po prostu przeciwnik nie zauważył, że hetman został uwięziony.
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6507
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1544 razy
Otrzymał podziękowań: 1828 razy
Ranking: 1683

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez thinkerteacher » 08 sty 2017, 12:14

Wystarczyłoby wprowadzić JEDNOZNACZNY zapis o tym ile ruchów MUSI zostać wykonanych, aby remis został zatwierdzony i po sprawie. A tak jeden sędzia uzna to za "ustawkę" i wpisze obustronny walkower a inny nawet nie będzie wnikał i wpisze remis. Im więcej pola do "twórczej interpretacji" tym większa patologia. Quo vadis szachowy kodeksie?
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5018
Dołączył(a): 23 sie 2011, 09:35
Podziękował : 7563 razy
Otrzymał podziękowań: 1073 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 08 sty 2017, 12:53

Czyżby demon świadomie ferment wszczynał?
9.1.a
W regulaminie turnieju może być określony warunek, że zawodnicy nie mają prawa zgodzenia się na remis przed wykonaniem określonej liczby posunięć albo w ogóle nie mają prawa zgodzenia się na remis bez przyzwolenia sędziego.
The rules of a competition may specify that players cannot agree to a draw, whether in less than a specified number of moves or at all, without the consent of the arbiter.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8841
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2076 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 08 sty 2017, 22:27

Warto zauważyć, że taki przepis łatwo można obejść. Jeśli ktoś chce się zgodzić na remis przed partią to zrobi to przez rozegranie "normalnej" partii. Co to za problem wszystko powymieniać lub nauczyć się jakiejś partii na pamięć.

Pamiętam jak kiedyś grałem na kurniku z zawodnikiem, przeciwko któremu ćwiczyłem sobie strzał Bxh7. W jednej partii poświęciłem (a raczej podstawiłem) drugą figurę. Przeciwnik zagrał niedokładnie dzięki czemu król był odsłonięty, a ja mogłem zremisować przez powtórzenie pozycji (wieczny szach). Jeśli gram z lepszym zawodnikiem i ten mając przewagę figury po debiucie popełni błąd, po którym złapie wiecznego szacha to niby dlaczego mam tej partii nie zremisować (jeśli wprowadzimy zasadę np. zakaz remisowania przed 30), podczas gdy inny wariant niż wieczny szach sprawia, że przeciwnik rozwija figurę i wygrywa partie.

Na lidze mi przeciwnik zaproponował remis przed 30 posunięciem w sytuacji gdzie musiałem się ratować wiecznym szachem. Oczywiście remis musiałem odrzucić, bo nie można się zgadzać przed 30 (według regulaminu turniejowego), ale sensu w tym nie widziałem, bo i tak za chwilę powtórzyliśmy pozycję 3 razy (wieczny szach). Jedyny plus takiego ograniczenia taki, że zawodnicy muszą grać niejasne pozycje, dzięki czemu mogą się czegoś nauczyć, ale po co ich do tego zmuszać?
Ostatnio edytowany przez rutra, 08 sty 2017, 23:57, edytowano w sumie 1 raz
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6507
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1544 razy
Otrzymał podziękowań: 1828 razy
Ranking: 1683

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 08 sty 2017, 22:38

Podobno w starych, przedpotopowych latach, jak się zawodnicy umówili na remis, to kilka godzin grali emocjonującą partię aby zadowolić kibiców i sponsorów. Ale wówczas w szachy grała elita, która wiedziała, że gra nie tylko dla siebie.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8841
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2076 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez thinkerteacher » 09 sty 2017, 01:28

Tak, tyle że to z dzisiejszymi remisami nie ma NIC wspólnego (poza wynikiem w tabeli po pół punktu dla obu graczy). Dawniej jak się "grało na umówiony remis" (w stylu elity), to obowiązywała zasada, że gra się tak, iż wióry lecą. Przegranie "umówionej remisowej" partii to był bardzo duży wstyd, niesmak oraz pewien sposób brak kultury i dotrzymania słowa! Och, takie partie to do dziś wspominam (nie było ich wiele, ale jak się słowo rzekło to trzeba było dotrzymać). Ach te czasy!
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5018
Dołączył(a): 23 sie 2011, 09:35
Podziękował : 7563 razy
Otrzymał podziękowań: 1073 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez zulu » 10 sty 2017, 01:09

rutra napisał(a):Jeśli ktoś chce się zgodzić na remis przed partią to zrobi to przez rozegranie "normalnej" partii...

Nie pisałem przed partią.
Pisałem przed rozpoczęciem partii.
zulu
 
Posty: 101
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 10 sty 2017, 02:16

zulu napisał(a):Nie pisałem przed partią.
Pisałem przed rozpoczęciem partii.


Właśnie o to mi chodzi. Zawodnicy przed rozpoczęciem partii ustalają remis, tylko zamiast grać 3 ruchy grają długą partie, 4 godziny, która zakończy się remisem.
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6507
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1544 razy
Otrzymał podziękowań: 1828 razy
Ranking: 1683

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 10 sty 2017, 12:58

zulu napisał(a):Nie pisałem przed partią.
Pisałem przed rozpoczęciem partii.

Można poznać różnicę między tymi pojęciami?
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8841
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2076 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez zulu » 11 sty 2017, 11:20

kolokwium napisał(a):
zulu napisał(a):Nie pisałem przed partią.
Pisałem przed rozpoczęciem partii.

Można poznać różnicę między tymi pojęciami?

Dla sędziego to jest oczywiste.
Partię uważa się za rozpoczętą kiedy czarne wykonały posuniecie.
Szczególnie to jest ważne przy przyznawaniu walkoweru i to niezależnie od powodu walkoweru.
Ponad to trzeba rozróżnić wykonanie od zakończenia posunięcia.
Złożoność procedury składania reklamacji remisowej lepiej się zrozumie, gdy będzie się świadomym tego, ze przeciwnik może od razu odpowiedzieć na wykonane posunięcie nie czekając na jego zakończenie.
zulu
 
Posty: 101
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 11 sty 2017, 12:07

Może inaczej @zulu.

Dokończ poniższe zdania:

1. Przed partią to znaczy ...............
2. Przed rozpoczęciem partii to znaczy .............
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6507
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1544 razy
Otrzymał podziękowań: 1828 razy
Ranking: 1683

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez zulu » 17 sty 2017, 19:14

rutra napisał(a):Może inaczej @zulu.

Dokończ poniższe zdania:

1. Przed partią to znaczy ...............
2. Przed rozpoczęciem partii to znaczy .............

Nie ma takich definicji. Jednak można spotkać zdania.
Przy zerowej tolerancji na spóźnienie zawodnik przegrywa partię, jeśli nie będzie na sali gry przed rozpoczęciem rundy (przed partią).
Partia rozpoczęła się kiedy obaj zawodnicy wykonali przynajmniej po 1 posunięciu.
zulu
 
Posty: 101
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez rutra » 17 sty 2017, 20:36

Ok, wiem co to znaczy przed partią (jeśli nie będzie na sali gry przed rozpoczęciem rundy), a co to znaczy przed rozpoczęciem partii?
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6507
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1544 razy
Otrzymał podziękowań: 1828 razy
Ranking: 1683

Re: Zbiorcze pytania

Postprzez kolokwium » 17 sty 2017, 22:35

zulu napisał(a):Nie ma takich definicji. Jednak można spotkać zdania.
Przy zerowej tolerancji na spóźnienie zawodnik przegrywa partię, jeśli nie będzie na sali gry przed rozpoczęciem rundy (przed partią).
Partia rozpoczęła się kiedy obaj zawodnicy wykonali przynajmniej po 1 posunięciu.

Można spotkać się z wieloma zdaniami. Jednak nas ciekawi jaka jest różnica między "przed partią", a "przed rozpoczęciem partii". Czyli to, com już pisał o (podobno) "dla sędziego to oczywiste".
kolokwium napisał(a):
zulu napisał(a):Nie pisałem przed partią.
Pisałem przed rozpoczęciem partii.

Można poznać różnicę między tymi pojęciami?

Dodam, że czerwone słowa nic nie wniosły do rozmowy.
zulu napisał(a):
kolokwium napisał(a):
zulu napisał(a):Nie pisałem przed partią.
Pisałem przed rozpoczęciem partii.

Można poznać różnicę między tymi pojęciami?

Dla sędziego to jest oczywiste.
Partię uważa się za rozpoczętą kiedy czarne wykonały posuniecie.
Szczególnie to jest ważne przy przyznawaniu walkoweru i to niezależnie od powodu walkoweru.
Ponad to trzeba rozróżnić wykonanie od zakończenia posunięcia.
Złożoność procedury składania reklamacji remisowej lepiej się zrozumie, gdy będzie się świadomym tego, ze przeciwnik może od razu odpowiedzieć na wykonane posunięcie nie czekając na jego zakończenie.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8841
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1885 razy
Otrzymał podziękowań: 2076 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe