Blankiet zapisu partii

Moderator: redjok

Blankiet zapisu partii

Postprzez albatros » 21 wrz 2008, 11:41

Chcę sobie zagrać partie z zapisem i nie wiem gdzie można sobie załatwić blankiety.... chodzi mi o to,żeby blankiet był na jakieś stronie www i bym sobie mógł wydrukować...


pozdro
Ostatnio edytowany przez albatros, 21 wrz 2008, 20:46, edytowano w sumie 1 raz
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 10:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Postprzez mattihau » 21 wrz 2008, 12:22

Ale po co coś takiego?

Przecież można pisać na czystej kartce papieru bez wzorca.

A jeśli już to można sobie samemu blankiet zrobić w arkuszu kalkulacyjnym, edytorze tekstu jak potrzeba więcej sztuk.
Zapraszam na stronę Użyteczna Informatyka - Szkolenia - Pakiet Office Excel, Word, Power Point i Outlook. Szkolenia w Krakowie.
Avatar użytkownika
mattihau
Zasłużony
 
Posty: 1110
Dołączył(a): 18 sie 2006, 20:41
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Postprzez kolokwium » 21 wrz 2008, 12:34

Gotowiec (po ściągnięciu pliku - dół strony) w kodeksie na www.pzszach.civ.pl lub www.pzszach.org.pl ale lepiej zrobić samemu/samej. :luzz:
Ostatnio edytowany przez kolokwium, 21 wrz 2008, 13:50, edytowano w sumie 1 raz
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9386
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2221 razy
Otrzymał podziękowań: 2360 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Postprzez kolokwium » 21 wrz 2008, 13:51

I tak będziesz miał na kartce papieru. Ale na ZADRUKOWANEJ :P
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9386
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2221 razy
Otrzymał podziękowań: 2360 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Postprzez albatros » 22 wrz 2008, 09:38

dz ....

w sumie można byłoby ogłosić konkurs na najbardziej finezyjny blankiet spychając wartość ruchów na drugi plan...:)
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 10:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez redjok » 09 paź 2013, 21:15

Zawsze to przyjemniej zapisywać na ładnym blankiecie.
Zachęcam do używania forumowego - made by redjok ;)
Załączniki
Blankiet zapisu partii wwwszachowepl.pdf
(43.05 KiB) Pobrane 990 razy
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3862
Wiek: 39
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 17:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 470 razy
Otrzymał podziękowań: 534 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez thinkerteacher » 09 paź 2013, 23:08

Bardzo ciekawa alternatywa :). Myślę, że teraz zawodnicy będą wiedzieli, że remisowanie po 20-30 ruchach jest niezbyt ładne, ponieważ zostanie zapisana jedynie jedna kolumna :D. Przy okazji dodam, że pierwszy raz widzę bardzo praktyczny zapis! Co mam na myśli? Właśnie to, aby zrobić zapis na 1 stronie do 80-90 ruchu. Według moich doświadczeń partie klasyczne (przynajmniej te, które grywałem) kończyły się w 98% nie później niż w 65-70 ruchu. Natomiast jeśli dochodzi do partii powyżej 60 ruchu, wówczas trzeba wołać sędziego (gorzej, gdy obaj zawodnicy są w mocnym niedoczasie, a zapis muszą obaj prowadzić... i nie mają na czym!).
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5130
Dołączył(a): 23 sie 2011, 10:35
Podziękował : 8630 razy
Otrzymał podziękowań: 1174 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez rutra » 10 paź 2013, 10:13

Gdy obaj zawodnicy są na niedoczasie to nie muszą prowadzić zapisu. Chyba, że jest dodawany czas. Można zatrzymać zegar i pójść po blankiet. Ja jako, że lubię grać do mata nie tak rzadko spotykam się z sytuacją kiedy partia liczy więcej niż 60 posunięć. Zawsze można pisać na odwrocie, chyba że zapis jest samokopiujący. Myślę, że 90 posunięć to dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o moje partie to dłuższe zdarzają się praktycznie tylko wtedy, gdy:
a) gram końcówkę i powoli realizuje przewagę/bronie się
b) dorabiam sobie 2 gońce, czyli de facto też męczę końcówkę.
rutra
 
Posty: 6786
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1680 razy
Otrzymał podziękowań: 2141 razy
Ranking: 1584

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez adse » 10 paź 2013, 16:36

Wypadałoby mieć pod ręką drugi blankiet na wszelki wypadek. A jeśli blankiety zapewnia organizator, to sędzia chyba podrzuci na stolik dodatkowe blankiety w tych partiach, gdzie gra przekroczyła 50 posunięć i trwa nadal.
adse
 
Posty: 1424
Dołączył(a): 13 gru 2009, 19:14
Podziękował : 69 razy
Otrzymał podziękowań: 505 razy

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez kolokwium » 10 paź 2013, 17:51

Jak sędzia krąży po sali to widzi i "podrzuca" blankiety.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9386
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2221 razy
Otrzymał podziękowań: 2360 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez rutra » 10 paź 2013, 19:50

kolokwium napisał(a):Jak sędzia krąży


O właśnie. Najgorzej jest wtedy, gdy nie krąży, chyba że jest możliwość udzielenia pomocy zawodnikowi (nie koniecznie zgodnie z przepisami) wówczas krąży ;D
rutra
 
Posty: 6786
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1680 razy
Otrzymał podziękowań: 2141 razy
Ranking: 1584

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez zwariowany_mszak » 10 paź 2013, 20:06

Lat temu kilka do partii z Kamilem Dragunem wiedziałem, że mogę nawet porwany wpół blankiet zabrać, bo i tak się większy nie przyda. I faktycznie się nie przydał... ;D
"Cała radość życia w tworzeniu... Tworzyć znaczy zabić śmierć" Romain Rolland
Avatar użytkownika
zwariowany_mszak
Przyjaciel
 
Posty: 1210
Wiek: 35
Dołączył(a): 16 maja 2012, 13:04
Lokalizacja: Mokotów
Podziękował : 372 razy
Otrzymał podziękowań: 782 razy
Ranking: 1775
kurnik.pl: zwariowanymszak

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez hajdzik » 10 paź 2013, 23:43

bardzo fajne blankiety

tylko żeby sędziowie pozwalali w turneijach na tio, bo często przynoszą swoje :)
hajdzik
 
Posty: 2963
Wiek: 41
Dołączył(a): 22 lis 2010, 00:13
Lokalizacja: Radzionków
Podziękował : 253 razy
Otrzymał podziękowań: 434 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: lg1702
FICS: hajdzik

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez ŁowcaAndroidów » 10 paź 2013, 23:47

Niekiedy są kopiujące się i nie ma wyjścia - jeśli chcesz mieć swoją kopię to musisz na nim pisać. Oczywiście można pisać na tym blankiecie ale po oddaniu zostaje Ci partia w głowie (ewentualnie można zrobić zdjęcie) :)
"Jednym z najważniejszych elementów współczesnej strategii jest ograniczenie działania jednej z lekkich figur przeciwnika" A.K.
Avatar użytkownika
ŁowcaAndroidów
Moderator
 
Posty: 4100
Wiek: 33
Dołączył(a): 13 sie 2010, 20:50
Podziękował : 307 razy
Otrzymał podziękowań: 558 razy
Ranking: 2286
FICS: MlodyBog

Re: Blankiet zapisu partii

Postprzez rutra » 11 paź 2013, 11:13

Na jednym turnieju mieliśmy po jednym blankiecie. Po partii oddawaliśmy sędziemu, który partie umieszczał w internecie. Później można było sobie zabrać blankiet. Niestety mój zapis z jednej rundy gdzieś się zapodział, a szkoda, bo to akurat z partii z mistrzem Polski do lat 12. Był tylko blankiet przeciwnika, więc zrobiłem zdjęcie, ale i tak partia jest na stronie FIDE. Można też po skończonej partii poprosić o dodatkowy blankiet i przepisać.
rutra
 
Posty: 6786
Wiek: 25
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1680 razy
Otrzymał podziękowań: 2141 razy
Ranking: 1584

Następna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe