Poziom komputera na chess.com

Moderator: redjok

Poziom komputera na chess.com

Postprzez lemdipha » 16 gru 2018, 17:32

Witajcie. Jestem tu nowy. W szachach też jestem nowicjuszem. Chcę grać dla przyjemności, bo w wieku 35 lat raczej nie zrobię nawet fajnej kategorii. Ale ważniejszą sprawą dla mnie jest pytanie jak oceniacie poziom gry z komputerem na chess.com. Jest tam 10 stopni trudności. Jak je oceniacie? I na którym poziomie gracie? Dziękuję za odpowiedzi.
lemdipha
 
Posty: 5
Dołączył(a): 16 gru 2018, 17:27
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 0

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez AuroraBorealis » 16 gru 2018, 19:41

Graj z ludzmi. Komputer na niskich poziomach gra kompletnie idiotyczne szachy
AuroraBorealis
 
Posty: 1459
Dołączył(a): 08 sie 2012, 12:38
Podziękował : 181 razy
Otrzymał podziękowań: 432 razy
Ranking: 2120

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez lemdipha » 16 gru 2018, 20:01

Dziękuję za odpowiedź. Tylko mój problem polega na tym, że ja żółtodziób w szachy jestem. Wolałem poćwiczyć z komputerem, bo z szachistami to przegram wszystkie mecze... A tu to chociaż na najłatwiejszym poziomie dam radę :-) Dlatego pytałem o poziom :-)
lemdipha
 
Posty: 5
Dołączył(a): 16 gru 2018, 17:27
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 0

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez adse » 16 gru 2018, 20:12

Poszukaj początkujących, choćby dzieci, w necie wieku nie widać, każdy kiedyś zaczyna.
adse
 
Posty: 1425
Dołączył(a): 13 gru 2009, 19:14
Podziękował : 69 razy
Otrzymał podziękowań: 506 razy

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez Petro » 16 gru 2018, 20:30

Na chess.com( lub na jakiejś innej stronie) znajdziesz innych początkujących. Najpierw będziesz przegrywał ale jak już ci ranking spadnie będziesz grał z ludźmi o podobnej sile co ty. Z komputerem grać nie radzę. Możesz przez to nabrać złych nawyków.
Partia ma trzy fazy: w pierwszej ma się nadzieję, że stoi się lepiej, w drugiej wierzy się, że pozycja jest lepsza, w trzeciej widzi się, że pozycja jest przegrana.-Ksawery Tartakower
Petro
 
Posty: 98
Dołączył(a): 15 paź 2018, 19:55
Podziękował : 60 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: Petro22

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez lemdipha » 16 gru 2018, 23:13

Posłuchałem. Rozegrałem kilka spotkań. Mój ranking to 600... Ale wiem - od czegoś trzeba zacząć. Jak na kogoś kto gra dwa tygodnie, to i tak nie jest źle :-) Dziękuję Wam bardzo za podpowiedź. Fajna, przyjemna sprawa!
lemdipha
 
Posty: 5
Dołączył(a): 16 gru 2018, 17:27
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 0

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez piotr909 » 17 gru 2018, 11:05

analizuj również swoje partie w internecie,a na pewno podniesiesz swój poziom.
Też miałem podobny ranking. Tylko uważaj na chess com na oszustów ;). Bo nawet najlepsze algorytmy nie złapią oszustów. Jakby tak było to połowa graczy by była zbanowana :d
piotr909
 
Posty: 44
Dołączył(a): 10 lis 2017, 10:37
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: peter1990
Playchess: biker90

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez Grem » 17 gru 2018, 12:33

piotr909 napisał(a):Tylko uważaj na chess com na oszustów ;). Bo nawet najlepsze algorytmy nie złapią oszustów. Jakby tak było to połowa graczy by była zbanowana :d


Połowa graczy??, a skąd takie dane, owszem znajdą się i tacy ale czy akurat ich połowa, algorytmy mogą ich nie wykryć to najlepiej nie grać przez internet wcale, bo oszukują :devil: , lub się tym nie przejmować, bywały przypadki że banowali też niewinnych, obecnie ta osoba ma tytuł IM, więc też nie wszystko zawsze jest pewne.
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 453
Dołączył(a): 03 lut 2012, 14:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 130 razy
Otrzymał podziękowań: 243 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez Petro » 17 gru 2018, 16:11

A jaki jest sens oszukiwać w internecie? Czy nie gra się dla przyjemności lub treningu? A nawet jak ktoś oszukuje to ma chyba wyższy ranking niż 600.
Partia ma trzy fazy: w pierwszej ma się nadzieję, że stoi się lepiej, w drugiej wierzy się, że pozycja jest lepsza, w trzeciej widzi się, że pozycja jest przegrana.-Ksawery Tartakower
Petro
 
Posty: 98
Dołączył(a): 15 paź 2018, 19:55
Podziękował : 60 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: Petro22

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez piotr909 » 18 gru 2018, 09:43

ale słuchajcie, nie wszystko komputer wykryje. Można przecież mieć telefon i analiza jest z telefonu np i korzystac z jakiegoś programu. Z tą połową to chyba przesadziłem ,bo ja często na emocjach podchodzę, jak ktoś juz jest lepszy ode mnie ,a powinnienem się nauczyć przegrywać.

Zdarzy mi się partia na chess com, gdzie przeciwnik gra bezbłędnie, czy był oszustem tego nie wiadomo.). Ale większość tych graczy co gra przez internet powinna mieć co najmniej II lub III kategorię .Jakby się wszyscy przenieśli do realu.

To teraz pytanie, czy można ufać programowi podczas analizy komputerowej, skoro on też popełnia błędy :D? Czy samemu zanalizować.
piotr909
 
Posty: 44
Dołączył(a): 10 lis 2017, 10:37
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: peter1990
Playchess: biker90

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez Kaczmar » 18 gru 2018, 11:12

Petro napisał(a):A jaki jest sens oszukiwać w internecie? Czy nie gra się dla przyjemności lub treningu? A nawet jak ktoś oszukuje to ma chyba wyższy ranking niż 600.

Też zawsze się nad tym zastanawiałem. Jaki jest sens marnować swój czas i robić za interfejs między komputerem a innym graczem.
Kaczmar
 
Posty: 391
Wiek: 46
Dołączył(a): 07 gru 2011, 23:36
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował : 229 razy
Otrzymał podziękowań: 303 razy
Ranking: 0
FICS: Kaczmar

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez Grem » 18 gru 2018, 11:53

piotr909 napisał(a): Ale większość tych graczy co gra przez internet powinna mieć co najmniej II lub III kategorię. Jakby się wszyscy przenieśli do realu.


Jak ktoś nie ma kategorii w realu to niekoniecznie od razu oszukuje, kto tak zrobi to oszuka głównie samego siebie, więc nie ma sensu tego robić.
piotr909 napisał(a):To teraz pytanie, czy można ufać programowi podczas analizy komputerowej, skoro on też popełnia błędy :D ? Czy samemu zanalizować.


Najlepiej samemu analizować , choć na początku nie łatwo, bo trzeba się tego nauczyć, ocena pozycji, plany gry itd., ale to przychodzi z czasem.

Komputer pokazuje głównie błędy taktyczne, więc można zrobić szybki test błędów, gdzie podstawiliśmy albo gdzie nie wykorzystaliśmy potknięcia przeciwnika, pod względem taktyki generalnie się nie pomyli ale w innych np. strategi nierozumie wielu rzeczy.
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 453
Dołączył(a): 03 lut 2012, 14:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 130 razy
Otrzymał podziękowań: 243 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez piotr909 » 20 gru 2018, 13:26

jasne niekoniecznie wszyscy muszą oszukiwać. Emocje w szachach są straszne ;(
piotr909
 
Posty: 44
Dołączył(a): 10 lis 2017, 10:37
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: peter1990
Playchess: biker90

Re: Poziom komputera na chess.com

Postprzez kolokwium » 29 gru 2018, 00:35

Straszne? Raczej wielkie i ekscytujące.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9386
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2235 razy
Otrzymał podziękowań: 2361 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe


Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe
cron