Znalazłem odpowiedź na część pytań. Na ostatnim turnieju klasycznym, który sędziowałem wprowadziłem zapisy partii w serwisie turniejowym i dodałem plik PGN z partiami. To wystarczyło by partie pojawiły się w Katalogu Baz Szachowych. Widzę, że lista turniejów jest aktualizowana mniej więcej raz na dwa miesiące.
Nadal jednak nie rozumiem co musi się stać by zawodnik pojawił się w KBS. W bazach jest dużo zawodników, którzy już w szachy nie grają, natomiast brakuje profilu zawodników, którzy zagrali nawet w 3 turniejach, spośród których partie znajdują się na stronie.
bazyszachowe napisał(a):Jedyny klucz to taki, że muszą to być partie z Polski.
Coś mi się wydaje, że gdybym sędziował zagraniczny turniej i później wyniki oraz partie w pliku PGN wstawiłbym na chessarbitra, to jednak pojawiłyby się one w Katalogu Baz Szachowych, skoro i tak wszystko jest kopiowane m. in. z CAP.
Czy wie ktoś gdzie można zgłaszać poniższe błędy, poprawki?
1. Na jednym turnieju sędzia wstawiał partie tylko do tego momentu, gdzie zawodnik osiągną wyraźną przewagę (w jednej partii przeciwnik nie zauważył widełek i na zdobyciu wieży partia jest zakończona, a ja jeszcze wtedy musiałem się chwilę pomęczyć). Można by to było uzupełnić, na chesstempo w komentarzach do partii podałem dalszy ciąg zapisu.
2. Tak jak w poprzednim poście napisałem, w jednej mojej partii transmisja się urwała po 20 ruchach, wygląda to tak jakbym się wtedy poddał, a tam jeszcze było dużo gry (chyba nawet tam później jeszcze miałem jakąś kontrę, ale nie widziałem).
3. Na moim ostatnim turnieju, który jest w KBS w 3. rundzie przeciwnik poddał partie po 42. g4. Po zatrzymaniu zegara ustawiliśmy króle na białych polach, a na transmisji zostało to potraktowane jako ruchy 42. ...Kd5 oraz nieleglny ruch 43. Ke4. Tak jest podane w KBS, mimo że takich ruchów nie było w partii (ale to w sumie drobiazg).