www.chesstempo.com

Moderator: redjok

www.chesstempo.com

Postprzez jacprz » 26 lis 2009, 09:35

Warta odnotowania wzmianka:

Serwis kombinacji szachowych
drugi najczęściej odwiedzany przeze mnie portal szachowy,
zaraz po szachowe.pl

chesstempo.com

Jest już po polsku.
Avatar użytkownika
jacprz
 
Posty: 104
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 19:47
Lokalizacja: Stargard
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 1400
kurnik.pl: jacprz
FICS: jacprz
Playchess: jacprz

Postprzez petrosjan » 28 lis 2009, 23:30

Wiemy, wiemy...

Blitz: 1500
Zwykły: 1817
Teoria: 1792.9
Praktyka: 1500
petrosjan
 
Posty: 144
Dołączył(a): 30 kwi 2008, 01:13
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez jacprz » 29 lis 2009, 11:50

Petrosjanie - mam pytanie:

Czy zauważyłeś, że ciężej teraz na Standardzie ( ZWYKŁY ) utrzymać ranking punktowy w stosunku do tego co było np. 2 miesiące temu, czy to u mnie jest spadek formy ?

Chodzi mi o to, że zadania są jakieś trudniejsze !
Avatar użytkownika
jacprz
 
Posty: 104
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 19:47
Lokalizacja: Stargard
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 1400
kurnik.pl: jacprz
FICS: jacprz
Playchess: jacprz

Postprzez petrosjan » 30 lis 2009, 10:52

Przyznam że nie wiem. Dawno tam nic nie robiłem... Nie mniej jednak te zadanka należy traktować jako dobrą zabawę i coś pomocnego, a nie wyznacznik własnej siły kombinacyjno-taktycznej. Często znajdowałem w nich coś, co nie zostało przewidziane przez system, albo odpowiadałem przestawiając kolejność posunięć, co dawało efekt dokładnie ten sam... I też było źle ;).
petrosjan
 
Posty: 144
Dołączył(a): 30 kwi 2008, 01:13
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez redjok » 30 lis 2009, 12:11

Za każdym zadaniem stoi silnik "na żywo" czy też do zadania jest przypisany ciąg posunięć ?
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3801
Wiek: 37
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 16:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 384 razy
Otrzymał podziękowań: 463 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

Postprzez demonix » 30 lis 2009, 23:19

redjok napisał(a):Za każdym zadaniem stoi silnik "na żywo" czy też do zadania jest przypisany ciąg posunięć ?
z tego co mi wiadomo to silnik na żywo tylko jest na tyle upierdliwy że trzeba zawsze wybrać najsilniejszą linie według niego i nie zmieniać kolejności
demonix
 
Posty: 60
Dołączył(a): 01 wrz 2007, 14:22
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez petrosjan » 02 gru 2009, 16:49

Moim zdaniem to też silnik. Czasami miałem coś w stylu " to posunięcie jest dobre, ale nie pierwsze wybrane przez komputer ". Jakiś margines błędu jest więc czasami, ale i tak niekiedy trzeba wczuć się w matrixa i szukać czegoś odjechanego, co wcale łatwe nie jest... :).
petrosjan
 
Posty: 144
Dołączył(a): 30 kwi 2008, 01:13
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez jacprz » 03 gru 2009, 09:45

Jak tworzone są zadania?

Program szachowy Toga II jest stosowany do oceniania pozycji z rzeczywistych partii, a specjalnie napisana aplikacja bada wynik analizy komputerowej i kieruje programem szachowym tak, by odkryć zadania taktyczne i ich rozwiązania. Poszukiwanie pozycji i ruchów wymaga dużej mocy obliczeniowej, dlatego aplikacja do poszukiwania zadań jest napisana tak, by działać na wielu komputerach, z centralnym modułem kontrolnym zbierającym wyniki. Aplikacja próbuje wykryć i odrzucić zadania o kilku rozwiązaniach. Wykrywanie to nie jest idealne i mogą zdarzyć się "złe" bądź niepoprawne zadania. Kiedy takie zadania zostaną zauważone, są one następnie wykorzystywane do usprawniania generatora zadań.


Wszystkie nurtujące Was pytania na temat chesstempo.com znajdziemy na:
http://chesstempo.com/faq.html
Avatar użytkownika
jacprz
 
Posty: 104
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 19:47
Lokalizacja: Stargard
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 1400
kurnik.pl: jacprz
FICS: jacprz
Playchess: jacprz

Postprzez kspttw » 20 sty 2010, 19:25

Ktoś wie skąd oni biorą te "zadania"? Właśnie patrzę na pozycję i wygląda mi dość znajomo. Po chwili się orientuję, że to moja partia z przed 7 lat :)
kspttw
 
Posty: 649
Dołączył(a): 11 cze 2009, 19:41
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez Vujek1991 » 20 sty 2010, 19:41

Znasz na pamięć swoje partie? :P
Avatar użytkownika
Vujek1991
 
Posty: 792
Wiek: 26
Dołączył(a): 14 lip 2008, 22:56
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: vujek1991

Postprzez kspttw » 20 sty 2010, 19:46

Na pamięć nie. Ale pozycje kojarzę, przecież długich partii zagrałem ledwo 500 :)
kspttw
 
Posty: 649
Dołączył(a): 11 cze 2009, 19:41
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez demon_szybkosci » 20 sty 2010, 21:07

:idea: Zagrales 3x wiecej dlugich niz ja przez 13 lat, wiec to nie tak "ledwie" chyba :P ;) :mrgreen:. Przy okazji skad PEWNOSC, ze pozycja z twojej partii a nie kogos innego (np. twojego przeciwnika lub kogos kto dostal/rozegral TAKA SAMA pozycje). Czyzbys gral tak niestandardowe partie, ze "w bazie sie nie miesci"? :P ;) :lol: :roll:
demon_szybkosci
 

Postprzez jacprz » 20 sty 2010, 21:28

Jak tworzone są zadania?

Program szachowy Toga II jest stosowany do oceniania pozycji z rzeczywistych partii, a specjalnie napisana aplikacja bada wynik analizy komputerowej i kieruje programem szachowym tak, by odkryć zadania taktyczne i ich rozwiązania. Poszukiwanie pozycji i ruchów wymaga dużej mocy obliczeniowej, dlatego aplikacja do poszukiwania zadań jest napisana tak, by działać na wielu komputerach, z centralnym modułem kontrolnym zbierającym wyniki. Aplikacja próbuje wykryć i odrzucić zadania o kilku rozwiązaniach. Wykrywanie to nie jest idealne i mogą zdarzyć się "złe" bądź niepoprawne zadania. Kiedy takie zadania zostaną zauważone, są one następnie wykorzystywane do usprawniania generatora zadań.


znowu odpowiedź jest w faq
Avatar użytkownika
jacprz
 
Posty: 104
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 19:47
Lokalizacja: Stargard
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 1400
kurnik.pl: jacprz
FICS: jacprz
Playchess: jacprz

Postprzez kspttw » 20 sty 2010, 21:41

demon_szybkosci napisał(a)::idea: Zagrales 3x wiecej dlugich niz ja przez 13 lat, wiec to nie tak "ledwie" chyba :P ;) :mrgreen: . Przy okazji skad PEWNOSC, ze pozycja z twojej partii a nie kogos innego (np. twojego przeciwnika lub kogos kto dostal/rozegral TAKA SAMA pozycje). Czyzbys gral tak niestandardowe partie, ze "w bazie sie nie miesci"? :P ;) :lol: :roll:


1) Czy więcej, czy mniej od Ciebie to bez różnicy. 500 partii to naprawdę niewiele, by wszystkie kojarzyć.

2) Oczywiście ktoś mógł grać taką samą partię. Nie mniej jednak jest to mało prawdopodobne, a nawet jeżeli, to również mogę napisać, że to moja partia. Ale specjalnie dla Ciebie demonie sprawdziłem - nikt takiej partii oprócz mnie i mojego przeciwnika nie grał.
kspttw
 
Posty: 649
Dołączył(a): 11 cze 2009, 19:41
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez lk85 » 21 sty 2010, 23:06

kspttw mam nadzieję, że nie zawaliłeś tego zadania :mrgreen: .
lk85
 
Posty: 460
Dołączył(a): 10 maja 2007, 21:23
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Następna strona

Powrót do Strony szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe