Pozycja z mojej dzisiejszej partii turniejowej, która powstała po Wf8-f7?. Białe na posunięciu.

Moderatorzy: zwariowany_mszak, myllyniemi
rutra napisał(a):
Plan białych: Kb2-a2-b2 itd. Jeśli czarny król zejdzie na 6 linie wówczas Wh5 i nie dopuszczamy czarnego króla do piona a4. Jeśli czarny król podejdzie do wieży wówczas Wh3-h8 ewentualnie zepchnięcie czarnego króla z kolumny g.
rutra napisał(a):Próbowałem różnych manewrów, miałem około 2-3 minuty, więc dużo czasu. Myślałem, że król przez d2, c3, b3, a4 przybliży się do pionów na skrzydle hetmańskim i je powybija. Pomyślałem, że muszę to dokładniej policzyć, ale stwierdziłem, że nie mogę grać na remis tylko mimo wszystko spróbować, zaryzykować zagrać na wygraną. Niestety nie zauważyłem, że skrzydło hetmańskie bardzo łatwo da się zablokować i zostałem tak jakby bez piona. Po cd myślałem, że zabraknie jednego tempa by zbić piony na skrzydle hetmańskim.
kolokwium napisał(a):Ta pozycja i Twa decyzja jest jeszcze jednym kamieniem (hmmm szpilką) z którym będziesz musiał sobie poradzić. Jak demon zrobi Twą ocenę po waszym meczu, a będziesz chciał z niej skorzystać, to pracy przed Tobą dużo, oj dużo.
PS
Jakbym chciał grać lepiej, to i u mnie wiele błędów nie tylko demon by znalazł (i większość osób znajduje). Ale ja dziadem jestem i dobrze mi z tym. Ot, taki kaprys dziada.
Wyrównanie pionów to raczej pierwsze co pomyśleć należało...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość