W jaki sposób losuje się figury na ostatniej linii..? (960)

Moderator: kolokwium

W jaki sposób losuje się figury na ostatniej linii..? (960)

Postprzez albatros » 27 wrz 2008, 09:35

W jaki sposób losuje się figury na ostatniej linii w szachach losowych ?

dziwny problem,ale mnie zastanawia....jakby były tylko dwie figury to by ręce wystarczały...nie wiem może każdej figurze daje się jakiś numer i zawodnik wyciąga numerki...?
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 09:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Postprzez albatros » 05 paź 2008, 14:12

a grał ktoś z forum w ogóle w szachy losowe a la Fischera ?
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 09:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Postprzez mrozik » 05 paź 2008, 22:59

czasem grywam z synem lub fritzem
mrozik
Administrator
 
Posty: 1732
Dołączył(a): 03 gru 2006, 16:16
Lokalizacja: Rabka/Kowalewo
Podziękował : 89 razy
Otrzymał podziękowań: 254 razy
Ranking: 2040

Postprzez albatros » 06 paź 2008, 17:43

no to w jaki sposób losowaliście kolejność figur ?
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 09:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Postprzez XghoustX » 06 paź 2008, 21:10

hhmm ja też grywam ale nie mam zielonego pojęcia , wiem że układ się powtarza chyba co 7 :)
Obrazek
Pozdrawiam ALL
Avatar użytkownika
XghoustX
 
Posty: 383
Wiek: 41
Dołączył(a): 10 lut 2007, 19:51
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Ranking: 1000
kurnik.pl: zlotyduszek
FICS: duszek

Postprzez mrozik » 07 paź 2008, 13:58

Ręcznie ;)
mrozik
Administrator
 
Posty: 1732
Dołączył(a): 03 gru 2006, 16:16
Lokalizacja: Rabka/Kowalewo
Podziękował : 89 razy
Otrzymał podziękowań: 254 razy
Ranking: 2040

Postprzez redjok » 07 paź 2008, 18:51

Można użyć do losowania zegara szachowego DGT 960
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3801
Wiek: 37
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 16:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 384 razy
Otrzymał podziękowań: 463 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

Postprzez albatros » 07 paź 2008, 19:34

mrozik napisał(a):Ręcznie ;)


fajnie ,ale jak konkretnie :)....?
pytanie może wydawać się głupie,ale chyba nie jest

i jeszcze jedno
w wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Szachy_losowe

to musi być symetria w szachach losowych tzn. goniec naprzeciwko gońca czy nie (patrz diagram w linku) ?
mi się wydawało,że nie
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 09:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Postprzez redjok » 07 paź 2008, 20:15

Można również użyć Generatora
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3801
Wiek: 37
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 16:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 384 razy
Otrzymał podziękowań: 463 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

Postprzez XghoustX » 15 paź 2008, 18:50

a wiadomo co się stało z szachami 960 na kurniku ?? nie mogę ich znaleźć , może wzrok mi szwankuje :)
Obrazek
Pozdrawiam ALL
Avatar użytkownika
XghoustX
 
Posty: 383
Wiek: 41
Dołączył(a): 10 lut 2007, 19:51
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Ranking: 1000
kurnik.pl: zlotyduszek
FICS: duszek

Postprzez mattihau » 16 paź 2008, 11:15

XghoustX napisał(a):a wiadomo co się stało z szachami 960 na kurniku ?? nie mogę ich znaleźć , może wzrok mi szwankuje :)


Zostały zlikwidowane jak inne gry nie przyciągające dużej liczby graczy. A szkoda!
Zapraszam na stronę Użyteczna Informatyka - Szkolenia - Pakiet Office Excel, Word, Power Point i Outlook. Szkolenia w Krakowie.
Avatar użytkownika
mattihau
Zasłużony
 
Posty: 1110
Dołączył(a): 18 sie 2006, 19:41
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Postprzez Przemek0911 » 01 paź 2010, 14:45

albatros napisał(a):to musi być symetria w szachach losowych tzn. goniec naprzeciwko gońca czy nie (patrz diagram w linku) ?
mi się wydawało,że nie


Jak grałem na FICS to oczywiście zawsze była symetria, żeby były równe szanse.
Tak jak w normalnych szachach.
Avatar użytkownika
Przemek0911
 
Posty: 23
Dołączył(a): 01 paź 2010, 14:32
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Rafcik » 02 paź 2010, 08:15

albatros napisał(a):no to w jaki sposób losowaliście kolejność figur ?

http://mekk.waw.pl/mk/szachy/szachy_960

Przy losowaniu rozstawienia figur obowiązują następujące reguły:
    * ustawienie białych i czarnych jest takie samo (tj. losujemy ustawienie białych, a czarne ustawiamy na jego podstawie, stawiając w każdej kolumnie taką samą bierkę, jaką mają postawioną białe),
    * gońce muszą być różnopolowe,
    * jedna z wież musi być na lewo, a druga na prawo od króla.
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2247
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 369 razy
Ranking: 2268

Postprzez kolokwium » 08 paź 2010, 23:56

Figury można losować "z kapelusza", po kolei na każde pole (do a, do h).
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8865
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1896 razy
Otrzymał podziękowań: 2085 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Postprzez redjok » 09 paź 2010, 09:37

Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3801
Wiek: 37
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 16:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 384 razy
Otrzymał podziękowań: 463 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok


Powrót do Szachy losowe, Szachy chińskie i Szogi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe