Strona 1 z 1

Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 21 kwi 2013, 18:36
przez Rafcik
Może już niektórzy to zauważyli, tak więc pojawił się nowy generator diagramów! :) Widoczny jest pod uśmieszkami podczas pisania postów.

Skrypt jest w 100% moim autorskim dziełem. ^_^'

fgd.PNG
fgd.PNG (39.99 KiB) Przeglądane 11022 razy


  • Figurki przesuwamy standardowo myszką.
  • Pod szachownicą mamy dodatkowe figurki, które możemy dostawiać.
  • Jeśli chcemy jakąś usunąć to możemy podwójnym kliknięciem, lub przesunięciem na belkę do dodawania figur.
  • Po kliknięciu w Dodaj diagram pojawi nam się wygenerowany kod w treści notatki.
  • Przyciski Pozycja startowa i Wyczysc odpowiednio ustawiają pozycje startową na diagramie i czyszczą szachownice.

Poświęciłem na to trochę swojego wolnego czasu, więc jeśli Wam się podoba DAJCIE ŁAPKĘ W GÓRĘ! :devil:

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 21 kwi 2013, 18:46
przez nikus287
Diagram jest niepoprawny, pole e1 zawsze jest czarne :)

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 21 kwi 2013, 18:53
przez Rafcik
nikus287 napisał(a):Diagram jest niepoprawny, pole e1 zawsze jest czarne :)

Dzięki! Jak zawsze coś źle się skopiuje. ;)

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 23 kwi 2013, 20:09
przez brelo
A ten stary był zły?

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 23 kwi 2013, 21:16
przez Rafcik
brelo napisał(a):A ten stary był zły?

Kogoś konkretnie pytasz, czy to jakaś ankieta?

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 24 kwi 2013, 01:32
przez thinkerteacher
Diagram nie dość, że ładny to i funkcjonalny! Działa elegancko, więc pewnie niebawem Władek wróci! ;) :)

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 24 kwi 2013, 02:14
przez zwariowany_mszak
czy można by do generatora dopisać taką opcję, by wybraną bierkę kolejnymi kliknięciami dodawać do szachownicy po wielokroć? Taki drobny szczególik, ale wdzięczny przy dodawaniu pionków ;)

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 24 kwi 2013, 08:42
przez Rafcik
zwariowany_mszak napisał(a):czy można by do generatora dopisać taką opcję, by wybraną bierkę kolejnymi kliknięciami dodawać do szachownicy po wielokroć?

Super pomysł! Jak zajdę chwilę czasu to na pewno to dodam.

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 22 sie 2013, 00:06
przez yetit78
Mam problem. Wiem jak wrzucić ustawienie bierek, ale nie wiem jak zrobić żeby na diagramie był ciąg ruchów.Np.1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 itd. Tak żeby można było klikać i bierki same przestawiają się na diagramie.
Mam nadzieję że jest jasno.

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 22 sie 2013, 00:22
przez rutra
viewtopic.php?f=1&t=2054

Kod: Zaznacz cały
[pgn][FEN "5rk1/5ppp/8/8/8/2BB4/5PPP/3QR1K1 w - - 0 1"]1. Bxh7+ Kxh7 2. Qh5+ Kg8 3. Bxg7 Kxg7 4. Qg5+ Kh7 5. Re3 f6 6. Rh3# 1-0[/pgn].


[FEN "5rk1/5ppp/8/8/8/2BB4/5PPP/3QR1K1 w - - 0 1"]1. Bxh7+ Kxh7 2. Qh5+ Kg8 3. Bxg7 Kxg7 4. Qg5+ Kh7 5. Re3 f6 6. Rh3# 1-0 .

***

Kod: Zaznacz cały
[pgn]1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4[/pgn]


1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 22 sie 2013, 11:17
przez yetit78
Fenk ju wery mać for hłelp!

Piszę poprawnie po angielsku :lol2: .

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 21 mar 2014, 15:34
przez Początkujący
Rafcik miła by była opcja włączania współrzędnych, ale jeżeli nie znajdziesz czasu na dodanie jej, zrozumiem to. Może prostsze by było dodanie współrzędnych na stałe, dodanie jakiejś ramki, nie mniej opcja włączania/wyłączania tak jak się włącza spojler, nie wadziła by nikomu. Ale i tak myślę, że współrzędne dodane na stałe też by raczej nie wadziły, normalna szachownica też zawsze je ma.

Ale to wszystko jak znajdziesz czas. Za generator jaki jest już teraz pięknie dziękuję.
Dla początkujących czy niedzielnych graczy byłoby to duże ułatwienie.

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 23 mar 2014, 00:45
przez brelo
Transmisyjne DGT nie mają. Ale to nie są normalne szachownice.

Re: Forumowy Generator Diagramów!

PostNapisane: 23 mar 2014, 11:37
przez Początkujący
Owszem też mają - ja w sprzedaży widziałem prawie wszystkie ze współrzędnymi. No chyba że mówisz o tych montowanych do stołu, czy jakoś tak.

A co do generatora i współrzędnych odkryłem dobry sposób nauczenia się pól na pamięć. Włączamy Chessmastera czy Fritza i gramy czy oglądamy partie z włączonymi mówionymi ruchami Fritz 12 (okrągły zielony klawisz fritza/Opcje/Zapowiedż ruch) Fritz 11 (Narzędzia/Opcje/Multimedia/Zapowiedź ruchów)
Jeżeli komuś nie działają to w dziale programy -Fritz12 wgrałem folder Sounds w załącznikach podzielony na 750 kb (forum nie pozwala na większe załączniki). Zgrywałem go z mojego Shreddera 11 - ale we Fritzu u mnie działa jak w Shredderze

temat z plikami dźwiękowymi tutaj:
viewtopic.php?f=18&t=1538&start=105