Forumowy Generator Diagramów!

Moderator: mrozik

Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez Rafcik » 21 kwi 2013, 17:36

Może już niektórzy to zauważyli, tak więc pojawił się nowy generator diagramów! :) Widoczny jest pod uśmieszkami podczas pisania postów.

Skrypt jest w 100% moim autorskim dziełem. ^_^'

fgd.PNG
fgd.PNG (39.99 KiB) Przeglądane 7678 razy


  • Figurki przesuwamy standardowo myszką.
  • Pod szachownicą mamy dodatkowe figurki, które możemy dostawiać.
  • Jeśli chcemy jakąś usunąć to możemy podwójnym kliknięciem, lub przesunięciem na belkę do dodawania figur.
  • Po kliknięciu w Dodaj diagram pojawi nam się wygenerowany kod w treści notatki.
  • Przyciski Pozycja startowa i Wyczysc odpowiednio ustawiają pozycje startową na diagramie i czyszczą szachownice.

Poświęciłem na to trochę swojego wolnego czasu, więc jeśli Wam się podoba DAJCIE ŁAPKĘ W GÓRĘ! :devil:
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez nikus287 » 21 kwi 2013, 17:46

Diagram jest niepoprawny, pole e1 zawsze jest czarne :)
Avatar użytkownika
nikus287
 
Posty: 1503
Wiek: 20
Dołączył(a): 08 sty 2011, 19:03
Podziękował : 166 razy
Otrzymał podziękowań: 263 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: nikus1997b
FICS: JamBycNikus
Playchess: Nikus

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez Rafcik » 21 kwi 2013, 17:53

nikus287 napisał(a):Diagram jest niepoprawny, pole e1 zawsze jest czarne :)

Dzięki! Jak zawsze coś źle się skopiuje. ;)
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez brelo » 23 kwi 2013, 19:09

A ten stary był zły?
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2625
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 514 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez Rafcik » 23 kwi 2013, 20:16

brelo napisał(a):A ten stary był zły?

Kogoś konkretnie pytasz, czy to jakaś ankieta?
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez thinkerteacher » 24 kwi 2013, 00:32

Diagram nie dość, że ładny to i funkcjonalny! Działa elegancko, więc pewnie niebawem Władek wróci! ;) :)
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5020
Dołączył(a): 23 sie 2011, 09:35
Podziękował : 7573 razy
Otrzymał podziękowań: 1074 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez zwariowany_mszak » 24 kwi 2013, 01:14

czy można by do generatora dopisać taką opcję, by wybraną bierkę kolejnymi kliknięciami dodawać do szachownicy po wielokroć? Taki drobny szczególik, ale wdzięczny przy dodawaniu pionków ;)
"Cała radość życia w tworzeniu... Tworzyć znaczy zabić śmierć" Romain Rolland
Avatar użytkownika
zwariowany_mszak
Przyjaciel
 
Posty: 1168
Wiek: 33
Dołączył(a): 16 maja 2012, 12:04
Lokalizacja: Mokotów
Podziękował : 339 razy
Otrzymał podziękowań: 683 razy
Ranking: 1775
kurnik.pl: zwariowanymszak

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez Rafcik » 24 kwi 2013, 07:42

zwariowany_mszak napisał(a):czy można by do generatora dopisać taką opcję, by wybraną bierkę kolejnymi kliknięciami dodawać do szachownicy po wielokroć?

Super pomysł! Jak zajdę chwilę czasu to na pewno to dodam.
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez yetit78 » 21 sie 2013, 23:06

Mam problem. Wiem jak wrzucić ustawienie bierek, ale nie wiem jak zrobić żeby na diagramie był ciąg ruchów.Np.1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 itd. Tak żeby można było klikać i bierki same przestawiają się na diagramie.
Mam nadzieję że jest jasno.
,,You must take your opponent into a deep, dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one. " Michaił Tal

Dobry szachista nie dąży do równowagi, lecz do asymetrycznych pozycji gdzie będzie mógł wykazać swoją wyższość.
Avatar użytkownika
yetit78
 
Posty: 1468
Dołączył(a): 22 paź 2012, 20:36
Podziękował : 1642 razy
Otrzymał podziękowań: 237 razy
Ranking: 0

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez rutra » 21 sie 2013, 23:22

viewtopic.php?f=1&t=2054

Kod: Zaznacz cały
[pgn][FEN "5rk1/5ppp/8/8/8/2BB4/5PPP/3QR1K1 w - - 0 1"]1. Bxh7+ Kxh7 2. Qh5+ Kg8 3. Bxg7 Kxg7 4. Qg5+ Kh7 5. Re3 f6 6. Rh3# 1-0[/pgn].


[FEN "5rk1/5ppp/8/8/8/2BB4/5PPP/3QR1K1 w - - 0 1"]1. Bxh7+ Kxh7 2. Qh5+ Kg8 3. Bxg7 Kxg7 4. Qg5+ Kh7 5. Re3 f6 6. Rh3# 1-0 .

***

Kod: Zaznacz cały
[pgn]1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4[/pgn]


1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6513
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1833 razy
Ranking: 1683

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez yetit78 » 22 sie 2013, 10:17

Fenk ju wery mać for hłelp!

Piszę poprawnie po angielsku :lol2: .
,,You must take your opponent into a deep, dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one. " Michaił Tal

Dobry szachista nie dąży do równowagi, lecz do asymetrycznych pozycji gdzie będzie mógł wykazać swoją wyższość.
Avatar użytkownika
yetit78
 
Posty: 1468
Dołączył(a): 22 paź 2012, 20:36
Podziękował : 1642 razy
Otrzymał podziękowań: 237 razy
Ranking: 0

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez Początkujący » 21 mar 2014, 14:34

Rafcik miła by była opcja włączania współrzędnych, ale jeżeli nie znajdziesz czasu na dodanie jej, zrozumiem to. Może prostsze by było dodanie współrzędnych na stałe, dodanie jakiejś ramki, nie mniej opcja włączania/wyłączania tak jak się włącza spojler, nie wadziła by nikomu. Ale i tak myślę, że współrzędne dodane na stałe też by raczej nie wadziły, normalna szachownica też zawsze je ma.

Ale to wszystko jak znajdziesz czas. Za generator jaki jest już teraz pięknie dziękuję.
Dla początkujących czy niedzielnych graczy byłoby to duże ułatwienie.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Posty: 255
Dołączył(a): 16 kwi 2012, 20:25
Podziękował : 47 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Ranking: 0

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez brelo » 22 mar 2014, 23:45

Transmisyjne DGT nie mają. Ale to nie są normalne szachownice.
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2625
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 514 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: Forumowy Generator Diagramów!

Postprzez Początkujący » 23 mar 2014, 10:37

Owszem też mają - ja w sprzedaży widziałem prawie wszystkie ze współrzędnymi. No chyba że mówisz o tych montowanych do stołu, czy jakoś tak.

A co do generatora i współrzędnych odkryłem dobry sposób nauczenia się pól na pamięć. Włączamy Chessmastera czy Fritza i gramy czy oglądamy partie z włączonymi mówionymi ruchami Fritz 12 (okrągły zielony klawisz fritza/Opcje/Zapowiedż ruch) Fritz 11 (Narzędzia/Opcje/Multimedia/Zapowiedź ruchów)
Jeżeli komuś nie działają to w dziale programy -Fritz12 wgrałem folder Sounds w załącznikach podzielony na 750 kb (forum nie pozwala na większe załączniki). Zgrywałem go z mojego Shreddera 11 - ale we Fritzu u mnie działa jak w Shredderze

temat z plikami dźwiękowymi tutaj:
viewtopic.php?f=18&t=1538&start=105
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Posty: 255
Dołączył(a): 16 kwi 2012, 20:25
Podziękował : 47 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Ranking: 0


Powrót do Informacje, pomysły i propozycje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe