Temat w ostatnim czasie powrócił - jesteśmy dosłownie zasypywani rozmaitymi wpisami. Są w dziale Inne, zwłaszcza w Hyde Parku, widać dla tych domorosłych mistrzów reklamy to miejsce bezpieczniejsze, bo łatwiej napisać o muzyce lub wakacjach niż o szachach, mniejsza szansa na kompromitację i jednocześnie większa na łudzenie się, że ktoś uwierzy, że wpis jest dziełem forumowicza, a nie człowieka-reklamy.
Pytanie do moderatorów - czy coś będzie z tym zrobione? W dyskusji powyżej pytałem o możliwość włączania sygnaturki dopiero po pewnym czasie, a nie od razu po rejestracji - i cisza, żadnej odpowiedzi. 21 sierpnia zapytałem co będzie z tym problemem w wątku "Gdzie na wakacje? Kraj czy zagranica", w którym praktycznie nie ma wpisów forumowiczów, a jest on już coraz dłuższy. I znów cisza, moderatorzy smacznie śpią. Ja rozumiem że część forum zwana "Inne", a w niej m.in. "Hyde Park" to nie jest miejsce na poważne szachowe dyskusje, ale czy naprawdę to znaczy że to ma być totalny śmietnik? Oto rejestracje z ostatnich dni -
memberlist.php?start=2325 - cała masa osób, zdecydowana większość ma od 1 do 3 wpisów, tylko reklamowe, sami wczorajsi i dzisiejsi "userzy" zdążyli już wpisać się czterokrotnie. I nic, ani jeden taki wpis nie został usunięty, moderatorzy śpią... dlaczego to nie jest usuwane? Pisałem o tym raz, pisałem drugi, żadnego odzewu, żadnej odpowiedzi, zresztą nie trzeba o tym pisać, to widać gołym okiem. Wątpliwą przyjemnością jest codzienne klikanie na "Nieprzeczytane posty" i następne przedzieranie się przez kolejne wpisy-spamy. W profilach znacznej części tychże "forumowiczów" są zresztą linki do bardzo zbliżonych stron - np. ostatnio większość ma domeny "waw.pl", zdaje się że to robota 2-3 osób.
W razie problemów z usuwaniem jako forumowicz z ośmioletnim stażem zgłaszam chęć pomocy, z chęcią przyjmę uprawienia moderatora na dział "Inne" i zrobię tam porządki jeśli chodzi o wspomniane posty, a jeszcze chętniej zbanuję IP tychże osobników - mówię serio, mogę się tym zająć.