AK napisał(a):Nie wiem, więc się zapytam:
...
1. Szachistę prenumerujemy (kiedyś tu zresztą cytowałem wywiad z Filipowiczem z Szachisty) i coś ciekawego zawsze tam znajdzie, pewnie i w MAT też jest to chyba warto coś rzucić. Książek sporo kupujemy, znakomita większość wybierana przez trenera ale są też chyba jakieś kupowane w inny sposób, więc i to chętnie przeglądnę bo dzieciak w domu czyta mi to. Podobnie w kwestii oprogramowania szachowego, CTART kupiłem z polecenia, trener tego nie znał, dzieciom może za specjalnie nie podeszło ale nawet tyle co przy nim przesiedziały to warte było.
2. Turnieje, te mocniejsze, sam czasem jakieś podkleję, głównie z tego powodu że większość partii które tam grana przeglądamy w domu. I czasem jak coś ciekawego moim zdaniem się trafi to wkleję, choćby Starą Lubownię ostatnio (0 odpowiedzi). A jak już wklejam to zadaję sobie pytanie "czy ktokolwiek to kliknie?"
Ale na przekór bym napisał że warto, że warto pokazywać te rzeczy i te miejsca na których uczą się najlepsi lub gdzie spotykają się najlepsi, nawet jeśli odpowiedzi będzie 0 to może wejść trochę będzie i ktoś coś ciekawego znajdzie. A coś takiego tylko podniosłoby wartość forum, śmietnik z niego robią pyskówki (w tym niestety trafiają się i moje).
Pisałem to już kilka razy - jest tu na forum trochę mocniejszych szachistów (powiedzmy od solidnej I w górę) i co najmniej kilku świetnych trenerów (wiem bo część znam nie tylko z nicków), oni niestety nie biorą udziału w życiu forum bo ... no właśnie, dlaczego? Może to co proponujesz nieco by ich skusiło do dyskusji?
brelo założył moim zdaniem też ciekawy temat założył n/t ciekawych pozycji, partię Marka to on śledził pewnie z innymi założeniami ale wyszło jak wyszło. Dla mnie temat ciekawy bo takie coś często w domu jest robione na desce z trenerem, więc jakby się łapie bakcyla w analizowaniu czegoś co ma sporo kontynuacji i nijak nie jest oczywiste. On przydzwoni w to samo co Ty - będzie prawie zerowy odzew na to bo ... za trudne dla większości? Ale jak go prywatnie nie lubię (naprawdę szczerze za stare numery) tak pomysł mu pochwalę.
edit
myślę że dczerw zacznie sobie niedługo zadawać pytania "czy ktoś czyta to co piszę?" (czyta w sensie zrobi coś więcej niż pobieżnie przeleci tekst, czy rozwiąże proponowane zadania) a też robi moim zdaniem świetny blog. Takie rzeczy moim zdaniem naprawdę podnoszą poziom forum, pyskówki i spam moim zdaniem można hurtem do kosza, przekopać się póxniej przez to by coś sensownego znaleźć to tragedia.