bintol2 napisał(a):Adresu nie mam, ponieważ to mój pierwszy blog i jeszcze nie odkryłem, jak go dodać.
O ile wiem, to aby mieć bloga najpierw trzeba mieć adres e-mail

Moderator: kolokwium
bintol2 napisał(a):Adresu nie mam, ponieważ to mój pierwszy blog i jeszcze nie odkryłem, jak go dodać.
viewtopic.php?p=94204#p94204
- krzysio
chodzi o to że chcesz uczyć innych- rutra
Zacznijmy od tego, że nie chcę i kilkukrotnie o tym pisałem.- krzysio
Chcesz i to bardzo, tyle że niekoniecznie za pomocą własnej osoby.- rutra
Niby jak można uczyć innych za pomocą innej osoby? Czyżbym miał mówić nauczycielom jak mają prowadzić zajęcia?
krzysio napisał(a):Być może bardziej poprawnie brzmiałoby "chcesz by szachów uczono za wszelką cenę, nawet gdyby miały ich uczyć osoby w szachach zielone jak szczypiorek".krzysio napisał(a):Jeśli chcesz takiego półanalfabetę zatrudnić do swoich dzieci i za Twoje pieniądze to wyłącznie Twoja sprawa, jeśli ktoś to chce zrobić na cudzych dzieciach i za publiczne pieniądze, to ja już swoje zdanie wyraziłem.
miaras napisał(a):kolokwium napisał(a):Czyli rozgrywki ligowe mają służyć do wyłonienia pretendenta dla Uranii? Jakby TO napisał demon, to bym rozumiał - nie wziął leków, ale pewnie długo nic nie napisze bo czytając TO zadławił się tabletkami.
Dziekuję kolokwium widać fanów Uranii mamy coraz więcej.
Hipek napisał(a):Oczywiście, że jest to praktycznie to samo. Treść hymnu to Ustawa Zasadnicza (odsyłam np. do Wikipedii), która bezpośrednio nawiązuje do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów, potocznie zwanego "Konstytucją".
A dziękuję, dziękuję.kolokwium napisał(a):To nie jest kwiatek, to jest BOMBA!
demon_szybkosci napisał(a):kspttw napisał(a):Brakiem kultury jest, jak ktoś siedzi i czeka aż mu czas spadnie ruch przed matem.
A to niby dlaczego? Nie rozumiem? Czy uwazasz, ze przeciwnik ma OBOWIAZEK wykonania ruchu, poniewaz tobie sie spieszy do mata? A jak mysli co ma zrobic, to co wtedy? Moze nie widzi mata w nastepnym ruchu, wiec dla niego jeszcze nie ma przegranej, co wtedy? :lol: :roll: Rownie dobrze jesli nie ma obowiazku poddawania sie, to nie ma obowiazku wykonywania ruchu, dopoki SAM nie zdecyduje, tak czy nie? Logika bywa zdradliwa :luzz:
rutra napisał(a):Jeżeli jest 1 ruch do mata, a zawodnicy grają dłuższym tempem i powiedzmy ten, który przegrywa ma 30 minut na zegarze, to rzeczywiście jest to trochę chamskie. Aczkolwiek nie jest nigdzie napisane, że tak nie wolno. Zawodnik, który zaraz zamatuje musi uzbroić się w cierpliwość. Takie jest moje zdanie.
kolokwium napisał(a):I to (wg mnie) jest objawem braku kultury. Pozwólmy przeciwnikowi postawić mata, szczególnie jak wymęczył się i zostało mu 2-3 posunięcia do "kropki nad i".demon_szybkosci napisał(a):Poddalbym na 2-3 ruchy przed matem - nie wczesniej - bez wzgledu na sile przeciwnika (nawet Ananda czy Kasparowa).W klubie promowaliśmy zasadę (i promuję na turniejach), że przegrany układa (jak nie chce to niech gra lepiej od przeciwnika). Przy remisie to każdy swoje. Najczęściej jednak to układa się wspólnie razem przegrany z wygranym.demon_szybkosci napisał(a):Ciekawy jestem wlasnie czy przepisy reguluja KTO ma poukladac bierki po zakonczonej partii?
a) zawodnik, ktory wygral uklada wszystko
b) zawodnik, ktory przegral uklada wszystko
c) zawodnicy, ktorzy zremisowali ukladaja "kazdy swoje bierki"
d) zawodnik, ktory wygral uklada swoje bierki
e) zawodnik, ktory przegral uklada swoje bierki
Czyli a, c, lub f.
thinkerteacher napisał(a):Efekt (zapewne) zmiany sposobu wyrażenia myśli według mojego zrozumienia oznacza, że kolokwium wskazał MOMENT w którym "zjechałem" z tego po czym powinienem jechać. W użyciu "wyrażania myśli" oznaczałoby to CECHĘ (jak kto woli bezrefleksyjność, niechlujność czy coś w tym stylu), którą przypisywałby mi kolokwium. A jako, że wie, iż nie zdarza mi się to stale, to uznał, że to chwilowy wybryk
![]()
.
rutra napisał(a):w Watykanie na każdy 1km2 przypada 2 papieży.
rutra napisał(a):Regulamin
---
Tempo gry w meczach:
60 minut na partię i dodatkowo na każde posunięcie 10 sekund z kumulacją czasu niewykorzystanego (tempo Fischera) = (60'+10")
Kolejność w turnieju
liczba punktów z partii
bezpośredni wynik meczu
większa ilość wygranych partii
metoda Sonnenborna-Bergera
dogrywka (tylko w wiem że i tak tego nie czytasz więc po co ja to skopiowałem przypadku wyznaczenia miejsc 1-4)
AuroraBorealis napisał(a):Haracze rosną od lat - zmian w działalności związku brak.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość