tutuł Kosteniuk - Polgar 1-0
opis:
This is the blitz game where Women's World Chess Champion Alexandra Kosteniuk beats Judith Polgar from the World Blitz Championship in Moscow 2009. The endgame is particularly fascinating and instructive, especially the move 63.g4!! played with seconds on the clock.
zrodlo:
http://www.chessmovies.com/index.php?id=152
Na sieci są filmiki szachowe firmowane przez Chesscafe.pl - z tego co pamiętam na youtube można znaleźć ok 15 takich lekcji. Kilka z nich są jak dla mnie doskonałym wytłumaczeniem zagadnień (np. obrona 2 skoczków), inne może mniej ale się nie czepiam. Na końcu filmików gość prowadzący (chyba Jakub Żeberski) te wykłady reklamuje płytkę na której podobno jest tego więcej. Mimo, że próbowałem namierzyć taką płytkę (tytuł Mistrzostwa Polski w Szachach 2007 - profesjonalne wykłady szachowe - prowadzi Jakub Żeberski), to nigdzie nie można jej dostać - ja wiem że wyszła pewnie chwilę temu, ale nawet na Allegro tego nie widać. Mam pytanie, czy ktoś na forum nie ma takich wykładów - chętnie odkupię. Wydane parę lat temu, być może leży ta płyka gdzieś i się kurzy...
Albo to jakaś fałszywka, albo należy ta partię wszędzie pokazywać jako anegdotę, ciekawostkę szachową - "opowieść o tym co nawet arcymistrzowie potrafią przegapić"
"kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem nieważne jak dobrze zagrasz - gołąb i tak poprzewraca figury, narobi na szachownicę i jeszcze będzie dumny z wygranej " demotywatory.pl