FICS www.freechess.org

Moderator: redjok

Postprzez redjok » 13 lis 2007, 08:09

Ja "nie czuję" FICSa wolę już zagrać na kurniku :? :roll:
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3801
Wiek: 37
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 16:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 384 razy
Otrzymał podziękowań: 463 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok

Postprzez demon_szybkosci » 13 lis 2007, 15:21

:idea: Ja na poczatku tez nie czulem jak byl INNY aplet (prg) niz ten co obecnie uzywam (Babaschess). Poza tym nie moglem tez sie zarejestrowac bo zapomnialem i nika i haslo! :o :shock:. Pozniej jednak jakos mnie Mati namowil i wszystko sie jakos odnalazlo! Teraz z przyjemnoscia go uzywam! :roll:
demon_szybkosci
 

Postprzez fischer1 » 13 lis 2007, 20:56

Może będzie trzeba dodać do profilu nick na FICS? :P ;)
poprostu

GRAJ W SZACHY
Avatar użytkownika
fischer1
 
Posty: 45
Dołączył(a): 31 sie 2006, 20:38
Lokalizacja: Lubin
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez chessgenius86 » 17 maja 2008, 08:53

A używa ktoś aplet o nazwie iNemesis. Czy nie jest czasem lepszy od BabasChess??
Jeżeli chcesz wygrywać graj 1.e4 !!
Avatar użytkownika
chessgenius86
 
Posty: 298
Dołączył(a): 14 lis 2007, 11:33
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 2000

Postprzez albatros » 05 sie 2008, 20:11

stosunkowo mały tam ruch jest....

I chyba gra tam kilka programów komputerowych ?

jak sprawdzić czy gram z programem komputerowym na FICS?
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 09:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Postprzez Rafcik » 13 sie 2008, 09:47

albatros napisał(a):jak sprawdzić czy gram z programem komputerowym na FICS?

Obok nicku mają (C).

No i nie zapomnijcie, że FICS to jedno z nielicznych miejsc gdzie można pograć w bughouse (kloc).
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Postprzez albatros » 13 sie 2008, 10:06

ale ruch jest tam stosunkowo bardzo mały...niewielu szachistów tam gra...

dlaczego ?
albatros
 
Posty: 454
Dołączył(a): 10 paź 2007, 09:50
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Postprzez Rafcik » 15 sie 2008, 14:04

albatros napisał(a):ale ruch jest tam stosunkowo bardzo mały...niewielu szachistów tam gra...

dlaczego ?

To tak jak z Linuxem i Windowsem. Mimo, że Linux nie ustępuje zbytnio Windowsowi to i tak tylko kilka procent z niego korzysta. Biznes jest biznes.
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Postprzez kolokwium » 15 sie 2008, 15:41

Linux ustępuje Windowsowi jedynie w
  • grach
    bo producenci wydają je tylko (a przynajmniej w większości) na Windowsa
  • w instalowaniu programów
    trzeba się deczko znać
  • opinii pospólstwa, że Linux jest toporny
    wiele osób kiedyś poznało wersję tekstową Linuksa i uważa, że go zna. A to tak, jakby ktoś oceniał Windowsa znając tylko MS DOS.
  • reklamie
    reklama dźwignią handlu, a nawet w szkołach uczą obsługi płatnych programów (czyli je reklamują) zamiast darmowców.
Tak samo jest z serwerami płatnymi i darmowymi (kurnik jest tylko pięknym wyjątkiem). O FICSie mało kto słyszał, a ma wiele możliwości. Również transmisje internetowe najważniejszych turniejów są dostępne i darmowe z komentarzami. Są też lekcje non stop.
Tylko korzystać! Tylko języki poznawać (ale na płatnych też są bariery językowe).
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8841
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1883 razy
Otrzymał podziękowań: 2076 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Postprzez Rafcik » 16 sie 2008, 09:51

kolokwium napisał(a):
  • grach
    bo producenci wydają je tylko (a przynajmniej w większości) na Windowsa

Nie bawiłem się w gry na linuxie ale są przecież emulatory Wine i (płatna) Cedega. Podobno co po niektóre gry chodzą lepiej niż na Windowsie.
kolokwium napisał(a):[*]w instalowaniu programów
trzeba się deczko znać

Akurat instalowanie jest tak banalnie proste. Większość programów jest w repozytoriach więc tylko szukasz ich tam i klikasz aby instalował (w Ubuntu). Nawet nie musisz szukać instalek, bo sam je ściąga. Dla mnie to raczej na Linuxie jest łatwiej.
kolokwium napisał(a):[*]opinii pospólstwa, że Linux jest toporny
wiele osób kiedyś poznało wersję tekstową Linuksa i uważa, że go zna. A to tak, jakby ktoś oceniał Windowsa znając tylko MS DOS.

No właśnie ludzie myślą, że trzeba być informatykiem żeby pracować na Linuxie.
kolokwium napisał(a):[*]reklamie
reklama dźwignią handlu, a nawet w szkołach uczą obsługi płatnych programów (czyli je reklamują) zamiast darmowców.

Na szczęście co raz częściej słychać o inicjatywach w szkołach (szczególnie wyższych).
kolokwium napisał(a):O FICSie mało kto słyszał, a ma wiele możliwości. Również transmisje internetowe najważniejszych turniejów są dostępne i darmowe z komentarzami. Są też lekcje non stop.
Tylko korzystać! Tylko języki poznawać (ale na płatnych też są bariery językowe).

FICS poza liczbą użytkowników jest lepszy w każdym aspekcie co do Playchessa, jak już kolega wymienił.
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Postprzez Przemek0911 » 01 paź 2010, 15:03

Moim skromnym zdaniem najlepsze miejsce do grania w szachy w internecie, dużo przeciwników na różnym poziomie, jest darmowy, można zmieniać wygląd szachowncy, jest dużo opcji.
Avatar użytkownika
Przemek0911
 
Posty: 23
Dołączył(a): 01 paź 2010, 14:32
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez demon_szybkosci » 01 paź 2010, 15:07

:idea: Zgodze sie z Twoja opinia odnosnie FICS. Mam aplet BabasChess (popularny "babasek") i od kilku lat grywam na FICS (z duzymi przerwami) i jestem BARDZO zadowolony. Zwlaszcza obecnie, gdy odkrylem (wspolnie z innymi kolegami z forum szachisty) rozgrywki druzynowe (ligowe) w ramach FICS TL. Obecnie trwa T44 - czyli 44 edycja. Ponizej podaje link jesli ktos chce zobaczyc (np. sklady druzyn, wyniki, przebieg partii, itp.)

http://teamleague.org/index.php
demon_szybkosci
 

Postprzez scacchis » 01 paź 2010, 17:16

Mam problem z BabasChess tzn. nie mogę sie zalogować a na stronie Fics loguję się bez problemu.Jako gość łączę sie poprzez BabasChess . Proszę o pomoc bo brak mi już pomysłów jak to rozwiązać.
scacchis
 
Posty: 186
Dołączył(a): 17 cze 2010, 18:39
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: scacchis

Postprzez demon_szybkosci » 01 paź 2010, 18:00

scacchis napisał(a):Mam problem z BabasChess tzn. nie mogę sie zalogować a na stronie Fics loguję się bez problemu.Jako gość łączę sie poprzez BabasChess . Proszę o pomoc bo brak mi już pomysłów jak to rozwiązać.


:arrow: Jesli dobrze zobaczysz wyzej - NIE MOZE byc zaznaczona "fiszka" u gory po prawej pod tytulem "Połącz sie jako gość" (tak jak pokazane na obrazku)

:idea: Jesli dalej beda problemy to mozesz wrzucic mi na priva (albo tutaj albo na kurniku) twoj login i haslo (do FICS), zas ja sprobuje sie zalogowac przez Babasa. Jesli u mnie nie bedzie dzialalo to bedzie oznaczac, ze cos dziwnego sie dzieje. Oczywiscie od razu po sprawdzeniu nika (konta) otrzymujesz je spowrotem. :roll:
Załączniki
BabasChess_logowanie_okno.gif
BabasChess_logowanie_okno.gif (51.74 KiB) Przeglądane 3179 razy
demon_szybkosci
 

Postprzez scacchis » 01 paź 2010, 18:32

Wielkie dzięki demonia za pomoc, już działa,zle wpisywałem nicka tam gdzie jest imię powinienem ale jakoś odrzucałem tę możliwość łącząc imie z imieniem przy rejestracji.Teraz już jestem szczęśliwym człowieczkiem :ok:
scacchis
 
Posty: 186
Dołączył(a): 17 cze 2010, 18:39
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: scacchis

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kafejki szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe