FICS www.freechess.org

Moderator: redjok

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez _SIR_Mario » 16 cze 2011, 12:45

spoko. Myslalem ze odrazu bede mial spadki o dziwo narazie caly czas w gore.
Ambitny Amator :)

III Kategoria

Chess Tempo
Ranking: 1666.2 i rośnie:)
Avatar użytkownika
_SIR_Mario
 
Posty: 464
Wiek: 37
Dołączył(a): 26 kwi 2011, 14:07
Lokalizacja: Lębork
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 1600
kurnik.pl: sirmarioo
FICS: SIRMario

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez _SIR_Mario » 16 cze 2011, 17:09

Czy ja przegrałem na fics-ie z programem?

Opis konta:
1: te*tacle 0.4
2: created and run by debacle
3: cpu: i5 650 3.2ghz (single-threaded). ram: 1.5gb in use.
4: learning opening book
5: evaluation somewhat less weak now
6: no pondering (yet)
Ambitny Amator :)

III Kategoria

Chess Tempo
Ranking: 1666.2 i rośnie:)
Avatar użytkownika
_SIR_Mario
 
Posty: 464
Wiek: 37
Dołączył(a): 26 kwi 2011, 14:07
Lokalizacja: Lębork
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 1600
kurnik.pl: sirmarioo
FICS: SIRMario

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez chlewicki » 16 cze 2011, 18:45

Tak, to program. Widzisz, programy mają "(C)" w nicku. :)
"Jeśli chcesz zniszczyć człowieka, naucz go grać w szachy." - O. Wilde
Mnie, mimo krótkiej znajomości, zniszczyły życie. Jednak kocham je - nie ma prawdziwszego uczucia.
chlewicki
 
Posty: 1213
Wiek: 22
Dołączył(a): 03 kwi 2011, 14:04
Podziękował : 441 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy
Ranking: 1800

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez adse » 16 cze 2011, 21:13

Jak "odświeżyć" połączenie z FICS w BabasChess? Chciałbym uzyskać efekt taki jak "odśwież" w przeglądarce, jedyny sposób jaki wyczaiłem do tej pory to restart BabasChess.
A pytanie stąd, że przy obserwowaniu partii w pewnym momencie zauważam, że coś długo nikt nie robi ruchu. Czas sobie leci któremuś jakby był na posunięciu. Restartuję program, a tu już partia kilka ruchów dalej.
adse
 
Posty: 1312
Dołączył(a): 13 gru 2009, 18:14
Podziękował : 54 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez chlewicki » 16 cze 2011, 21:25

Plik -> rozłącz/połącz
Szybkie i przyjemne. :)
"Jeśli chcesz zniszczyć człowieka, naucz go grać w szachy." - O. Wilde
Mnie, mimo krótkiej znajomości, zniszczyły życie. Jednak kocham je - nie ma prawdziwszego uczucia.
chlewicki
 
Posty: 1213
Wiek: 22
Dołączył(a): 03 kwi 2011, 14:04
Podziękował : 441 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy
Ranking: 1800

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez przemo » 16 cze 2011, 21:30

Miałem (nie)przyjemność zarejestrować się na FICS oraz pobranie GUI Babas. Napewno możliwości są spore, można robić jakieś "akrobacje" - tylko po co ? Myślałem że wejdę i będę grał, a tutaj jakaś konsolka się pojawia, polecenia ... Może serwer jest ok ale nakładka - porażka, najgorsze jest to że ponoć jest to najlepsze GUI (nie chciałbym widzieć tych gorszych). Porównywać z kurnikiem to chyba byłaby obraza dla kuraka.
Avatar użytkownika
przemo
 
Posty: 223
Wiek: 29
Dołączył(a): 11 kwi 2010, 15:05
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ranking: 1500
kurnik.pl: wolnyrzuk

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez adse » 16 cze 2011, 22:12

O, faktycznie, dzięki Chlewicki. Choć nie wiem czy przyjemnie to właściwe słowo;) Przychylam się raczej do zdania Przema, i chyba rozumiem skąd te zachwyty innych. Wszelkie zło szachowe i inne grające dzieci neostrady gromadzą się tam, gdzie jest szybko, łatwo i przyjemnie. Czyli nie na FICS, gdzie dzięki temu trafia sama "śmietanka" - co im się chciało te wszelkie przeciwności oswajać.
adse
 
Posty: 1312
Dołączył(a): 13 gru 2009, 18:14
Podziękował : 54 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez demon_szybkosci » 17 cze 2011, 00:15

Jeszcze nie widziałeś jak niektóre komendy są trudne (nie można kliknąć, tylko trzeba wpisywać ręcznie). Na pewno po setkach ćwiczeń spokojnie można wszystko opanować. Przynajmniej ja nie mam wielkich kłopotów, gdy używam podstawowych opcji: jeśli zaś chcę używać jakiś "akrobacji", to wtedy wchodzę na "Help" (kanał) i za 2-3minuty dostaję odpowiedź. Na pewno dla tych, którym się chce nieco "pomęczyć" jest to warte zachodu. Ja 9 lat temu też myślałem, że to kolejny badziew, ale niecałe 2 lata temu się przekonałem, że to ja nie umiałem wykorzystać możliwości, a nie trafiłem na badziew. To tak jak w samolocie, gdybyśmy mieli sami nim sterować - większość woli usiąść wygodnie w fotelu (kurnik), gdy tylko nieliczni odważą się sterować maszyną (FICS). Każdy będzie miał to co sobie życzy - kurnikowcy prostotę i szybkość, zaś Fiksiarze (nie mylić z "fuksiarze") będą mieli piękne widoki i pełne możliwości. Ceną za to będzie jednak gimnastykowanie się oraz poświęcenie kilku dni (tygodni) na obsługę sterowania samolotem ;) :).
demon_szybkosci
 

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez demon_szybkosci » 17 cze 2011, 00:34

Tak przy okazji chciałem powiedzieć, że na FICS można rozgrywać symultanę :). Nie wiem ile maksymalnie może być desek dla symulatnisty (pewnie ze 20-30). Dziś udało mi się zagrać moją pierwszą symultanę na FICS (na czas 10+10, żeby sprawdzić jak to jest) i bardzo mi się to podobało. Myślę, że gdyby byli chętni to bym zagrał na 5-6 deskach (na czas 30+30). Na pewno byłaby to dobra zabawa, a przy okazji mógłbym się nieźle spocić :). Pytanie czy są chętni do udziału w symultanie? :) ;). Poniżej przykładowe partie z symultany (z voslakiem i Misiem Fargo).

[Event "unrated standard match"]
[Site "Free Internet Chess Server"]
[Date "2011.06.17"]
[Round "?"]
[White "NokiaTwenty"]
[Black "voslak"]
[Result "1-0"]
[WhiteElo "1899"]
[BlackElo "1664"]
[ECO "A45"]
[TimeControl "600+10"]

1. d4 Nf6 2. Nc3 d5 3. Nf3 Nc6 4. Bg5 h6 5. Bxf6 gxf6 6. e4 e6 7. exd5 exd5
8. Bb5 Be6 9. O-O Qd6 10. Re1 O-O-O 11. a4 a6 12. Bf1 h5 13. Ne2 h4 14. c3 h3
15. g3 Bg4 16. Qd3 f5 17. b4 Bxf3 18. Qxf3 Qg6 19. b5 Na7 20. bxa6 b6 21. Nf4
Qg4 22. Qd3 Bd6 23. Nxd5 Bxg3 24. Ne7+ Kb8 25. fxg3 Rh5 26. Be2 {voslak
resigns} 1-0

[Event "unrated standard match"]
[Site "Free Internet Chess Server"]
[Date "2011.06.17"]
[Round "?"]
[White "FarGobEar"]
[Black "NokiaTwenty"]
[Result "0-1"]
[WhiteElo "1638"]
[BlackElo "1899"]
[ECO "C46"]
[TimeControl "600+10"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Nc3 Nf6 4. Bc4 Bc5 5. O-O O-O 6. d3 h6 7. Ne2 d5 8.
exd5 Nxd5 9. Ng3 Be6 10. a3 Nf4 11. b4 Bxc4 12. dxc4 Bd4 13. Nxd4 Nxd4 14.
Ne4 Nfe2+ 15. Kh1 f5 16. Nc5 b6 17. Nd3 e4 18. Nf4 Nxc1 19. Rxc1 g5 20. Nd5
c5 21. bxc5 bxc5 22. c3 Nc6 23. Qh5 Kg7 24. f4 Qe8 25. Qxe8 Raxe8 26. fxg5
hxg5 27. Rb1 Rb8 28. Rxb8 Rxb8 29. h4 Kg6 30. Ne3 f4 31. Ng4 Kh5 32. Nf6+
Kxh4 33. Nxe4 Rb3 34. a4 Ne5 35. Nxc5 Rxc3 {FarGobEar resigns} 0-1

PS. Im więcej desek tym więcej czasu byłoby potrzeba. (Sensowne minimum dla mnie na symultanę) to:
a) Na 2 deski 10+10,
b) na 4 deski 20+20,
c) a na 6 desek 30+30.

Zwłaszcza jeśli przeciwnicy będą z siebie dawali wszystko :). Te wyżej partie były na P10+10, a myślę, że są dość przyzwoite. Oczywiście kolega voslak chyba się nieco za bardzo zdekoncentrował, bo zwykle gra znacznie silniej, a tu taak podstawka gońca a potem jakości :(.
demon_szybkosci
 

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez _SIR_Mario » 18 cze 2011, 07:30

Czy jest jakis sposob aby nie przegrac parti jak wypnie mnie z internetu. Wczoraj wypielo mnie na minute i przegralem ciekawa partie
Ambitny Amator :)

III Kategoria

Chess Tempo
Ranking: 1666.2 i rośnie:)
Avatar użytkownika
_SIR_Mario
 
Posty: 464
Wiek: 37
Dołączył(a): 26 kwi 2011, 14:07
Lokalizacja: Lębork
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 1600
kurnik.pl: sirmarioo
FICS: SIRMario

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez chlewicki » 18 cze 2011, 07:52

Tak, jest. Należy wpisać w konsolę: "set noescape 0"
Wtedy, po rozłączeniu któregoś z graczy, gra jest "odkładana" (adjourned), można ją wznowić gdy obie strony są online, komendą "resume".
Pozdrawiam. :)
"Jeśli chcesz zniszczyć człowieka, naucz go grać w szachy." - O. Wilde
Mnie, mimo krótkiej znajomości, zniszczyły życie. Jednak kocham je - nie ma prawdziwszego uczucia.
chlewicki
 
Posty: 1213
Wiek: 22
Dołączył(a): 03 kwi 2011, 14:04
Podziękował : 441 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy
Ranking: 1800

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez _SIR_Mario » 18 cze 2011, 08:18

przed rozpoczeciem parti czy w trakcie trzeba wpisac? Zawsze to wpisujecie?:)
Ambitny Amator :)

III Kategoria

Chess Tempo
Ranking: 1666.2 i rośnie:)
Avatar użytkownika
_SIR_Mario
 
Posty: 464
Wiek: 37
Dołączył(a): 26 kwi 2011, 14:07
Lokalizacja: Lębork
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 1600
kurnik.pl: sirmarioo
FICS: SIRMario

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez chlewicki » 18 cze 2011, 08:22

Wpiszesz raz (kiedykolwiek) i Twoje ustawienia zmienią się "na wieki wiekuf amen". :) A konkretnie do czasu wprowadzenia komendy "no escape 1", która odwraca działanie i przywraca przegraną po zerwaniu połączenia. :)
"Jeśli chcesz zniszczyć człowieka, naucz go grać w szachy." - O. Wilde
Mnie, mimo krótkiej znajomości, zniszczyły życie. Jednak kocham je - nie ma prawdziwszego uczucia.
chlewicki
 
Posty: 1213
Wiek: 22
Dołączył(a): 03 kwi 2011, 14:04
Podziękował : 441 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy
Ranking: 1800

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez _SIR_Mario » 18 cze 2011, 08:51

You will not request noescape when games start.

Czyli juz działa? :)
Ambitny Amator :)

III Kategoria

Chess Tempo
Ranking: 1666.2 i rośnie:)
Avatar użytkownika
_SIR_Mario
 
Posty: 464
Wiek: 37
Dołączył(a): 26 kwi 2011, 14:07
Lokalizacja: Lębork
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 1600
kurnik.pl: sirmarioo
FICS: SIRMario

Re: FICS www.freechess.org

Postprzez chlewicki » 18 cze 2011, 09:57

Tak. :)
"Jeśli chcesz zniszczyć człowieka, naucz go grać w szachy." - O. Wilde
Mnie, mimo krótkiej znajomości, zniszczyły życie. Jednak kocham je - nie ma prawdziwszego uczucia.
chlewicki
 
Posty: 1213
Wiek: 22
Dołączył(a): 03 kwi 2011, 14:04
Podziękował : 441 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy
Ranking: 1800

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kafejki szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe