Moderator: redjok
Cheser napisał(a):Mój poziom gry to 1200-1300.
thinkerteacher napisał(a):(zakładam, że masz poziom około 1400-1500)
thinkerteacher napisał(a):Książki się nie czytuje ani nie studiuje, tylko magazynuje![]()
.
thinkerteacher napisał(a):Jedną z najciekawszych pozycji dla graczy od poziomu 800 do 1700 jest według mnie książka Dana Heismana: A Guide to Chess Improvement (The Best of Novice Nook). Jest to kompilacja artykułów zamieszczanych na stronie chesscafe.com. Autor prowadzi tam swoją kolumnę, w której publikuje krótkie artykuły (najczęściej 3-4 strony).
Tutaj mamy adres strony z której możemy pobrać (w formacie PDF) artykuły pisane przez Dana Heismana. Pierwszy artykuł został opublikowany w lutym 2001 roku i co miesiąc (w przedostatnią środę miesiąca) ukazują się kolejne. Nietrudno obliczyć, że jest obecnie dostępnych nieco ponad 120 artykułów. Ich lektura to spokojnie 3-4 miesiące pracy (codziennie po 1 artykule).
http://www.chesscafe.com/archives/Chess ... ice%20Nook
Wracając do książki. Co oferuje? Na pewno omawia bardzo dużo ciekawych i praktycznych tematów: najczęściej spotykane problemy początkujących graczy. Składa się z 9 rozdziałów, w sumie jest aż 382 strony (w recenzji jest błąd - nie 272 strony, tylko prawie 400!).
Warto może krótko przedstawić spis treści tych rozdziałów, aby potencjalni czytelnicy (klienci) mogli zobaczyć co można znaleźć w tej pozycji (w nawiasie ilość artykułów poświęconych danemu rozdziałowi):1) Ogólny postęp (9)
2) Proces myślenia (8)
3) Zarządzanie czasem (2)
4) Umiejętności i psychologia (4)
5) Taktyka i bezpieczeństwo (5)
6) Debiuty (1)
7) Końcówki i technika (4)
8) Strategia i gra pozycyjna (6)
9) Końcowe dodatkowe materiały (3)
Dla mnie osobiście jest to jedna z najlepszych książek dzięki której można zrozumieć wiele prostych i podstawowych aspektów. Dodatkowo jest ona dla mnie bardzo dobrym generatorem pomysłów na własne artykuły czy wpisy na blogu. Z pewnością niektóre artykuły będą trudne do zrozumienia po pierwszym przeczytaniu, ale zapewniam, że pomysły autora są wyjątkowo ciekawe i najczęściej nie tylko słuszne, ale i praktyczne. Wielokrotnie próbowałem podważać to czym dzieli się autor, jednak tylko w nielicznych przypadkach zakończyło się to powodzeniem.
Zaletą książki jest to, że są poruszane niemal wszystkie najbardziej istotne tematy, które dotyczą osób początkujących i tych co "trochę już pograli". Na pewno wiele tematów dzięki ponownemu świeżemu spojrzeniu - zostanie przemyślanych. Można zobaczyć jakie błędy popełniamy lub też jak należy {...}
Powrót do Książki i czasopisma szachowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość