Czy możecie pomóc mi wybrać podręcznik szkoleniowy z poniższej listy pasujący do mojego poziomu gry? Czyli w zasadzie od podstaw.
SZACHY DLA PRZYSZLYCH MISTRZOW Jerzy Konikowski
Szachy. Sztuka ataku - Vladimir Vuković
Myśl jak arcymistrz Szachy - Aleksander Kotow
Szachy. Metody przygotowania debiutowego - Marek Dworecki, Artur Jusupow
Szachy. Graj jak arcymistrz - Aleksander Kotow
Szachy. Szybkie zwycięstwa RM - Jerzy Konikowski
Agresywne szachy Podrecznik walki - Jacob Aagaard
Ewentualnie może kupował ktoś podręczniki w Anglii, które mogłem przeoczyć?
SZACHY DLA PRZYSZLYCH MISTRZOW Jerzy Konikowski -
NIESzachy. Sztuka ataku - Vladimir Vuković -
TAKMyśl jak arcymistrz Szachy - Aleksander Kotow - NIE
Szachy. Metody przygotowania debiutowego - Marek Dworecki, Artur Jusupow -
NIE TERAZSzachy. Graj jak arcymistrz - Aleksander Kotow
-NIE Szachy. Szybkie zwycięstwa RM - Jerzy Konikowski -
NIEAgresywne szachy Podrecznik walki - Jacob Aagaard -
NIE TERAZDlaczego
SZACHY DLA PRZYSZLYCH MISTRZOW Jerzy Konikowski zbyt skrótowo, niektóre działy Cię naprawdę rozczarują, np. dział o liczeniu wariantów jest tylko zestawem zadanek szachowym i żadnej wiedzy z tego działu nie wyniesiesz na ten temat. O debiutach jest bardzo skrótowo. Itd., itp
Szachy. Sztuka ataku - Vladimir Vuković dobra książka o atakowaniu i taktyce od poziomu 1000 (ale po przeczytaniu jakiejś książki dla początkujących)
Szachy. Metody przygotowania debiutowego - Marek Dworecki, Artur Jusupow to jak będzie wyższa kategoria
Szachy. Graj jak arcymistrz - Aleksander Kotow nie na tym etapie. Trzeba być bardziej wprawionym już. To nie książka dla zupełnego amatora.
Szachy. Szybkie zwycięstwa RM - Jerzy Konikowski to jakby poradnik debiutowy z komentowanymi partiami. Chyba dla trochę bardziej zaawansowanych. Można z niej wiele wynieść, jak już się ma podstawy strategii i taktyki, oraz podstawową teorię debiutów.
Agresywne szachy Podrecznik walki - Jacob Aagaard zdecydowanie od III kategorii. Ja gram bardzo agresywne szachy, ale nie jestem na tyle pozycyjnie dobry (gram ok 2 lat), aby do wielu opisanych sytuacji w książce doprowadzić i wykorzystać na swoją korzyść.
Książki dla dzieci? Dla początkującego dorosłego? Jak najbardziej!!! Ale niektóre!!!
Polecam:
Dawidiuk "Podręcznik młodego szachisty"
Dawiduk " Dla najmłodszego szachisty"
Obie dałyby Ci wycisk
Oraz:
Litmanowicz "Strategia i taktyka cz,4" "Gra pionami cz.5"
Dawidiuk "Książeczka "Tajemnice pionków cz.1"
A już dla dorosłych początkujących pożyteczne bardzo:
Po postaw:
Patrick Wolff "Szachy dla żółtodziobów"
A do taktyki i strategii
Weteschnik "Tajemnice taktyki szachowej"
Książki Tadeusza Czarneckiego (stare, tanie a wiedza z nich ogromna

)
Łokasto "Nauka gry w szachy cz. 2 "
A najlepiej już nauczyć się końcówek. Tutaj można polecić trylogię Bogdana Zerka "Końcówki szachowe". A jak umiesz angielski to Silman's Complete Endgame Course: From Beginner to Master.
Jeżeli chcesz coś z polskiej klasyki o końcówkach , to musisz przerobić odpowiednie działy z "ABC szachisty", "Szach i mat" i "Przy szachownicy" (wszystkie Tadeusza Czarneckiego), by zrozumieć prostsze przykłady izałapać terminologii używanej przez Szulce w "Końcowa gra szachowa.Króle i piony". Inaczej, jak zauważył thinkerteacher, początkujący może się zajeździć studiując książkę Zygmunta Szulce.Zresztą wszytkie cztery książki polecam w całości. Można nabyć na portalach aukcyjnych.
Ważne. Rozwiązywać zadania szachowe po zapoznaniu się z motywami (przede wszystkim w ksiązkach): na chesstempo.com lub lichess.org.
Książka z zadaniami taktycznymi dla początkującego to:
Surman "Taktyka w grze środkowej" (tam są poziomy trudności, na później też się przyda)
W szachy zacząłem grać (internet, turnieje na żywo i czytanie książek szachowych) w wieku 36 lat. IV kategorię zdobyłem na swoim pierwszym turnieju szachów klasycznych po niecałym roku gry, przerywanym pracą itp.