Zasady tej gry są następujące:
1Gra może być rozgrywana na szachownicy o wymiarach 8x8. W startowej pozycji jeden z graczy posiada swoją bierkę w narożniku planszy, drugi również w kącie, ale przeciwlegle (po przekątnej) na drugim końcu planszy. Bierkę gracza 1 zaznaczyłem na diagramie białym skoczkiem, a bierkę gracza 2 czarnym królem.

2Celem gracza 2 jest przedostanie się swoją bierką na kolumnę H, bądź rząd 1. Celem gracza 1 jest unieruchomienie przeciwnika (doprowadzenie do takiej sytuacji, aby przeciwnik nie mógł wykonać żadnego ruchu), lub pozbawienie mu możliwości dostania się do omawianych rzędów
2Bierka gracza drugiego (czyt. czarny król) porusza się o jedno pole pionowo lub poziomo
3 Bierka gracza 1 porusza się tak jak skoczek w tradycyjnych szachach. Wykonując ruch zostawia za sobą nieruchome pionki, które oznaczyłem na diagramie białymi pionami z szachów. Gracz nie może ich zostawiać w rzędzie 1 i w kolumnie H.
4Gracz 2 nie może swoją bierką ruszyć się na pole, które jest atakowane przez przeciwnika (tak samo jak król w szachach). Nawet w sytuacji, gdy znajduje się ono w rzędzie 1/kolumnie H. Gracz może natomiast wygrać partię i ruszyć się na pole z tej kolumny/tego rzędu, w przypadku gdy przeciwnik w następnym ruchu mógłby go na tamtym polu zablokować.
5Gracz 2 może przesuwać nieruchome bierki przeciwnika, pod warunkiem, że za nimi nie będzie stała inna bierka oraz ruch nie spowoduje, że jego bierka będzie pod biciem. Pokaże przykład na diagramie:

Gracz z pola E3 mógłby przesunąć skoczka na pole B6, ruszając się na pole C6, ale nie może się wycofać i przesunąć bierki, stojącej na polu D5.
6Jeśli gracz 1 sam siebie zablokuje (właściwie to może też to zrobić jego przeciwnik), w taki sposób, że nie będzie mógł wykonać prawidłowego ruchu, przegrywa grę.
Co sądzicie o tej grze? Ja na razie nie znam jej dobrze, ale wydaje się nie najgorsza. Jakie korekty mógłbym wprowadzić?