Silnik do treningu gry pozycyjnej

Moderator: redjok

Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez aleves » 25 sty 2016, 03:01

http://www.megafileupload.com/qWf3/kefir8.exe gra na poziomie 2100 elo.

poniewaz to exe dodaje skan z virustotal
https://www.virustotal.com/pl/file/20f0 ... 453683618/
aleves
 
Posty: 45
Dołączył(a): 30 gru 2015, 00:59
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: stupidoguy

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez AuroraBorealis » 26 sty 2016, 11:13

jakies wiecej info? jakas stronka?
AuroraBorealis
 
Posty: 1369
Dołączył(a): 08 sie 2012, 12:38
Podziękował : 162 razy
Otrzymał podziękowań: 388 razy
Ranking: 2120

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez Grem » 26 sty 2016, 13:02

Naistotniejsze jest to że ten silnik nie działa brak jakieś biblioteki(libstdc++-6.dll czy coś).
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 413
Dołączył(a): 03 lut 2012, 14:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 113 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez majsza » 26 sty 2016, 22:10

@Grem
Link, który podaje niżej pochodzi z Lauchpadu Ubuntu. Został wymieniony, jak jeden z linuksiarzy potrzebował tej biblioteki do działania pewnego programu, qemu (emulator Windowsa). Jest tam biblioteka wymieniona przez Ciebie (na końcu).
http://qemu.weilnetz.de/w64/dll/

jak link wskazuje, to wersja 64-bit.

W jakim folderze powinieneś umieścić daną bibliotekę, chyba nie muszę pisać.

Jak podtrzebujesz 32-bit, to podmień w linku w64 na w32.
Krytyczne myślenie to myślenie o myśleniu, podczas którego myślisz, jak myśleć lepiej.
Roy Eichhorn
Avatar użytkownika
majsza
 
Posty: 202
Dołączył(a): 11 cze 2015, 12:14
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 131 razy
Ranking: 0
FICS: majsza

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez Grem » 27 sty 2016, 00:28

Byłem ciekaw ewentualnie użyć go do poćwiczenia gry pozycyjnej,jeśli ktoś umieszcza program bez bibiotek to jak on ma działać poprawnie jeśli wogóle,dodanie tej bibioteki nic niedaje,bo znowu brak kolejnej i można się spodziewać że jeszcze kilku brakuje - więc szkoda sobie głowy tym zawracać,a system mam 64-bitowy windows,chodzą na nim zarówno 64 jak i 32 bitowe aplikacje.
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 413
Dołączył(a): 03 lut 2012, 14:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 113 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez majsza » 27 sty 2016, 00:40

Masz rację. Program bez bibliotek to... aplikacja udostępniona pośpiesznie otoczeniu, lub zrobiona po prostu niedbale.
Krytyczne myślenie to myślenie o myśleniu, podczas którego myślisz, jak myśleć lepiej.
Roy Eichhorn
Avatar użytkownika
majsza
 
Posty: 202
Dołączył(a): 11 cze 2015, 12:14
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 131 razy
Ranking: 0
FICS: majsza

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez aleves » 27 sty 2016, 15:09

ja mam procesor i7 2600 i kompilowalem tylko dla siebie wiec jak ktos ma procesory na amd to moze mu nie zadzialac.albo zainstalujcie sobie https://www.youtube.com/results?search_ ... +windows+7 po zainstalowaniu tego wszystko powinno normalnie działać.
aleves
 
Posty: 45
Dołączył(a): 30 gru 2015, 00:59
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: stupidoguy

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez Grem » 27 sty 2016, 16:18

aleves napisał(a):ja mam procesor i7 2600 i kompilowalem tylko dla siebie wiec jak ktos ma procesory na amd to moze mu nie zadzialac.albo zainstalujcie sobie https://www.youtube.com/results?search_ ... +windows+7 po zainstalowaniu tego wszystko powinno normalnie działać.


Sam pisałeś ten program(silnik) czy z skąś miałeś kod źródłowy?.
Gdybym wiedział skąd wziąć te brakujące biblioteki,kompilator ten mam zainstalowany a konkretnie razem z msys2.
Sama instalacja nie koniecznie pomoże,ale skopiowanie brakujących bibliotek do folderu z silnikiem tak,brakuje trzech,u mnie są to: libgcc_s_seh-1.dll, libstdc++-6.dll, libwinpthread-1.dll,teraz działa,można podpiąć do np.scida lub innego gui i testować :) .
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 413
Dołączył(a): 03 lut 2012, 14:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 113 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez aleves » 27 sty 2016, 17:26

To jest przerobiony stockfish ale to nic nie przeszkadza na 2100 elo napewno gra.Chodzi w tym silniuku o to ze on nie morduje swojego oponenta jak to robi stockfish tylko daje mu szanse na wygrane.I trzeba miec dosc duzy skill zeby ten silnik ograc ale oczywiscie da sie.Sam zremisowalem.
aleves
 
Posty: 45
Dołączył(a): 30 gru 2015, 00:59
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: stupidoguy

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez Athame » 27 sty 2016, 17:56

Ja także zajmuje się przerabianiem SF, ale bynajmniej nie zmniejszając jego siły gry, a podwyższając. Oczywiście oryginalny kod jest tak dopracowany, że nie ma dużego marginesu na poprawki, niemniej przez zwykłe zoptymalizowanie pod posiadany sprzęt można spokojnie wycisnąć jakieś 50-70 pkt. ELO.
Athame
 
Posty: 93
Dołączył(a): 03 sty 2016, 12:53
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Ranking: 1800

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez aleves » 27 sty 2016, 19:28

Athame napisał(a):Ja także zajmuje się przerabianiem SF, ale bynajmniej nie zmniejszając jego siły gry, a podwyższając. Oczywiście oryginalny kod jest tak dopracowany, że nie ma dużego marginesu na poprawki, niemniej przez zwykłe zoptymalizowanie pod posiadany sprzęt można spokojnie wycisnąć jakieś 50-70 pkt. ELO.


Zajmujesz sie podwyższaniem sily gry silnika co gra na poziomie 3200 elo conajmniej?no to życze powodzenia w graniu z tym silnikiem.Prawdzią sztuką jest takie dopasowanie silnika i poziomu jego gry żeby sie coś nauczyć z gry swojej i tego silnika.

Granie ze stockfishem na fuull poziomie przypomina mi ten kawalek https://www.youtube.com/watch?v=V7NkbeXSXsw

czyli marzenia.A ty jeszcze dokladasz mu elo ...
aleves
 
Posty: 45
Dołączył(a): 30 gru 2015, 00:59
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: stupidoguy

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez Athame » 27 sty 2016, 23:36

Tyle że ja przygotowuję silnik do gry korespondencyjnej. Obok tablic, które są niepubliczne to największa pomoc w "wyciskaniu" rywali, którzy "jadą" gołym Komodo lub StockFish'em po całonocnych analizach. Wiem, że to nie ma za wiele wspólnego ze sportem, ale nie o rozwój tu chodzi. Mam sponsora, który wymaga (niezbyt nachalnie) by rozgrywać dla niego debiuty rozpracowane do "gołych króli" lub do mata. Sam jest tradycjonalistą, bez komputera, za to namiętnie rozgrywającym partie w parku. Mnie taki układ pasuje, choć z drugiej strony przeraża mnie nieco świat, w którym po zdjęciu ciężkich figur możliwe jest zrobienie pełnych (100% przeglądu) tablic przy wykorzystaniu domowego komputera, dla dowolnej pozycji w mniej niż 6 tygodni.

To także jedyna metoda na realne nawiązanie walki z użytkownikami Rybka Cluster lub podobnych superkomputerów - a na ICCF-ie jest takich kilku i to niekonieczni są ci z najwyższymi rankingami. Jeden, z którym mam obecnie problem rozgrywa partię tak, że po moim posunięciu odpowiedź jest najpóźniej po 15 minutach, a silniki których używam obudziły się w pozycji, która prawdopodobnie jest nie do uratowania. Na okoliczność tej partii nieprzyzwoicie wydajny komputer (W SF >145000 kn/s) opracowuje pełną tablicę - co i tak zajmie mu wg wstępnych szacunków ok. 4 miesięcy (dobrze że mam tyle czasu :).

Tak więc nie chodzi tu o trening, a o poszukiwanie posunięć idealnych.
Athame
 
Posty: 93
Dołączył(a): 03 sty 2016, 12:53
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Ranking: 1800

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez aleves » 27 sty 2016, 23:42

Jak tam sobie uważasz to sobie rób ale raczej najnowsze wersje stockfisha na PV 2 czy na PV 3 puszczone na calonocna analize rozjada ci ta teorie

cos ci powiem gdyby mi sie kabel nie spalil od tego mojego kompa 24 threads czyli 2x intel xeon x5670 podkrecone na 4 Ghz to bym ci powiedzial ze np. takie sa posuniecia i takie i wszystko bym oczywiscie zrobil w analizie rozszerzonej puszczonej na nocy? myslisz ze bys wygral ... juz duzo ludzi myslalo ze wygra i jakos niewielu wygralo.
Ostatnio edytowany przez aleves, 27 sty 2016, 23:49, edytowano w sumie 1 raz
aleves
 
Posty: 45
Dołączył(a): 30 gru 2015, 00:59
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ranking: 1600
kurnik.pl: stupidoguy

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez Athame » 27 sty 2016, 23:48

Jednak nie rozjadą. Dla 14 bierek na desce (maks. gdzie mogę przygotować tablice) SF po 30 godzinach na i7 3k, 24 GB RAM, twierdził że pozycja jest w przybliżeniu równa, a dopiero po "przepchnięciu" 16 posunięć zauważył, że jednak nie. Póki co silniki jeszcze nie są niepokonane, ale przyznaję że z roku na rok jest coraz trudniej.

Dla doświadczonego ICCF'owca wystarczy, że pierwsze 7 posunięć będzie nieprecyzyjne (a poprawne wg informatora) i partię zakończę zerem.
Athame
 
Posty: 93
Dołączył(a): 03 sty 2016, 12:53
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Ranking: 1800

Re: Silnik do treningu gry pozycyjnej

Postprzez Athame » 27 sty 2016, 23:54

aleves napisał(a):... juz duzo ludzi myslalo ze wygra i jakos niewielu wygralo.


Niewielu czy jednak ktoś się znalazł. Wiadomo, że większość odpali Komodo i myśli, że jest nie do pokonania, a potem zdarzają się rozczarowania.


PS. Może zrobimy zakład - dam Ci pozycję, już rozpracowaną, co bynajmniej nie było łatwe i szybie, a Ty podasz mi wynik (i jak będzie podejrzany to podeprzesz konkretnymi ruchami) po powiedzmy 3 dniach. Przyjmujesz?
Athame
 
Posty: 93
Dołączył(a): 03 sty 2016, 12:53
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Ranking: 1800

Następna strona

Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe