Fritz 15

Moderator: redjok

Fritz 15

Postprzez Darkman » 18 gru 2015, 08:12

Zastanawiam się nad zakupem Fritz 15. Moje pytanie jest takie. Na ilu komputerach można zainstalować
grę. Mam 3 laptopy i chciałbym go mieć zainstalowanego na wszystkich. Wcześniej kupiłem Houdini 4 Standard 64-bit. za 65 Euro. I po zainstalowaniu na 3 laptopach działał przez jakiś czas. Ale po awariach systemu Windows i kolejnym zainstalowaniu Houdini 4 nie mogłem go aktywować.
Wyskakiwał komunikat że Program i silnik został "Dezaktywowany". Muszę teraz używać innego silnika, ale to mnie nie cieszy bo nastąpiła zmiana w poziomie trudności gry. Ciągle mam 10 sekund na posunięcie.
Nie chciałbym aby to samo było z Fritzem 15, i wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Darkman
 
Posty: 3
Dołączył(a): 07 mar 2011, 07:54
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 2000
kurnik.pl: darkman

Re: Fritz 15

Postprzez Grem » 19 gru 2015, 12:42

Darkman napisał(a):Zastanawiam się nad zakupem Fritz 15. Moje pytanie jest takie. Na ilu komputerach można zainstalować
grę. Mam 3 laptopy i chciałbym go mieć zainstalowanego na wszystkich. Wcześniej kupiłem Houdini 4 Standard 64-bit. za 65 Euro. I po zainstalowaniu na 3 laptopach działał przez jakiś czas. Ale po awariach systemu Windows i kolejnym zainstalowaniu Houdini 4 nie mogłem go aktywować.
Wyskakiwał komunikat że Program i silnik został "Dezaktywowany". Muszę teraz używać innego silnika, ale to mnie nie cieszy bo nastąpiła zmiana w poziomie trudności gry. Ciągle mam 10 sekund na posunięcie.
Nie chciałbym aby to samo było z Fritzem 15, i wyrzucenie pieniędzy w błoto.


Na ilu komputerach można instalować?,najlepiej odpowie na to pytanie pewno dystrybutor (sprzedawca) programu,skoro coś kupujemy (w tym przypadku program) to można się zapytać,mamy prawo wiedzieć,jeśli kupujemy i potem instalujemy program to zgadzamy się oraz akceptujemy jego licencje (bez akceptacji się raczej niezainstaluje,inna sprawa kto tam czyta umowy czy licencje ;) ).

Programy komercyjne mają często ograniczoną liczbę instalacji,a także często liczbę aktywacji,po której(których) wykorzystaniu klucz jest zablokowany,nie można za jego pomocą już dokonywać nowych aktywacji,jedyny sposób to chyba jest robienie kopii zapasowych by nie było potrzeby robienia zbyt duże ilośći ponownych instalacji.Program np.Chessbase(być może jest to samo z Fritzem)można zainstalować na dwóch komputerach,jeśli chcemy zrobić reinstalacje lub zainstalować na nowym komputerze to trzeba najpierw zrobić dezaktywacje jednej wersji i ponownie aktywować przez internet źródło informacji,strona 11 instrukcji.

PS.Jeśli już decydujemy się na kupno to warto napewno się dopytać oraz dobrze zastanowić czy aby napewno nam to potrzebne,czy nie ma podobnego odpowiednika często nawet darmowego,wówczas nie musimy się już martwić o jakieś tam klucze czy liczbę instalacji :) .
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 379
Wiek: 52
Dołączył(a): 03 lut 2012, 13:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 102 razy
Otrzymał podziękowań: 179 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Fritz 15

Postprzez Szachowy Joe » 22 gru 2015, 10:06

Właśnie premierę miał Fritz 15, główne zmiany:

- mocny wzrost siły gry o około 100 ELO w stosunku do poprzednika, co spowodowało, że Fritz jest obecnie w pierwszej dziesiątce najsilniejszych silników szachowych świata i jest o 35 ELO silniejszy od Rybki 4.1
- rozbudowany interfejs i nowe funkcje w stosunku do poprzednika

Ciekawostką jest to iż autorem Fritz 15 jest Vasik Rajlich, czyli autor legendarnej Rybki, a więc nieoficjalnie Fritz 15 = Rybka 4.2 / Rybka 5.

Cena około 70 Euro

LINK 1: Fritz 15 sklep po angielsku

LINK 2: Fritz 15 sklep po polsku
Szachowy Joe
 
Posty: 23
Dołączył(a): 05 sty 2014, 23:21
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Ranking: 0

Re: Fritz 15

Postprzez Rafcik » 25 cze 2016, 05:27

Fritz jest również dostępny na Steamie.

Obrazek

http://store.steampowered.com/app/427480/

Aktualnie trwa wyprzedaż letnia i kosztuje on 29,99€, czyli około 135 zł.
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2245
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Fritz 15

Postprzez brelo » 25 cze 2016, 09:55

Jest to po prostu nowy silnik z tym samym GUI, czy są jakieś nowe ciekawe funkcje?
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2623
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 510 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: Fritz 15

Postprzez Szachowy Joe » 21 paź 2016, 16:28

brelo napisał(a):Jest to po prostu nowy silnik z tym samym GUI, czy są jakieś nowe ciekawe funkcje?


Ślepy jesteś?

Szachowy Joe napisał(a):LINK 2: Fritz 15 sklep po polsku
Szachowy Joe
 
Posty: 23
Dołączył(a): 05 sty 2014, 23:21
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Ranking: 0

Re: Fritz 15

Postprzez majsza » 22 paź 2016, 10:51

Ta wersja działa na Linuksie? Sprawdzał ktoś? Bo te, które miałem do tej pory i używałem pod Wine (Fritz 10 i 11) działały w miarę ok.

Jestem użytkownikiem Xubuntu 14.04.
Krytyczne myślenie to myślenie o myśleniu, podczas którego myślisz, jak myśleć lepiej.
Roy Eichhorn
Avatar użytkownika
majsza
 
Posty: 155
Dołączył(a): 11 cze 2015, 11:14
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 113 razy
Ranking: 0
FICS: majsza

Re: Fritz 15

Postprzez Szachowy Joe » 23 paź 2016, 09:04

Szachowy Joe
 
Posty: 23
Dołączył(a): 05 sty 2014, 23:21
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Ranking: 0

Re: Fritz 15

Postprzez SzachistaMaximus » 26 paź 2016, 21:29

Witam
Na dniach będzie można kupić w polską wersję programu Fritz 15. Angielska wersja miała premierę około roku temu i kosztowała około 300-320zł. Teraz wersja angielska kosztuje 259zł (promocja na caissa.pl). Polską wersję wydawca gry na Polskę, firma Techland wyceniła na około 75zł. To dla mnie spora niespodzianka. Na allegro można już ją kupić - z dostawą wychodzi nieco ponad 80zł. Do tej pory Fritz wychodził w dwóch wersjach, normalnej (jednowątkowy) i Deep Fritz czyli wieloprocesorowy, np.: jak mamy procesor intel core i5 4-rdzeniowy, to mogliśmy przydzielić wersji Deep Fritz 1,2,3 albo 4 rdzenie (wersji zwykłej tylko 1 rdzeń). Fritz 15 zmienia ten schemat, ukazała się tylko jedna wersja. Teoretycznie może ona obsługiwać do 2048 rdzeni, ale kto ma dostęp to takiego komputera? :-) Nasuwa się pytanie, czy wersja polska która właśnie ma premierę nie została w jakiś sposób okrojona? Chodzi mi właśnie o silnik, czy może on korzystać z wielu rdzeni? Bo jeśli tak a wszystko na to wskazuje to cena w okolicach 80 zł jak na polskie warunki jest bardzo dobra. Mam więc prośbę do tych, którzy kupią polskiego Fritz 15 by sprawdzili czy korzysta on z wielu rdzeni.
Na liści rankingowej programów szachowych
http://www.computerchess.org.uk/ccrl/4040/
Fritz 15 zajmuje 9 pozycję z rankingiem 3170 ELO, prowadzi Komodo 10.1, ELO 3378 a drugi jest darmowy Stockfish (dostępny jest również kod źródłowy tego programu) z ELO 3337.
Dziękuję i pozdrawiam :-)
SzachistaMaximus
 
Posty: 6
Dołączył(a): 01 lis 2015, 20:44
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Ranking: 0

Re: Fritz 15

Postprzez biniek » 28 paź 2016, 16:11

SzachistaMaximus napisał(a): Mam więc prośbę do tych, którzy kupią polskiego Fritz 15 by sprawdzili czy korzysta on z wielu rdzeni.

Korzysta
Avatar użytkownika
biniek
 
Posty: 159
Dołączył(a): 10 lut 2012, 20:06
Podziękował : 112 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: biniek
FICS: biniek

Re: Fritz 15

Postprzez Rafcik » 28 lis 2016, 15:03

Jeśli ktoś lubi wersje elektroniczne to jest aktualnie przecena na platformie Steam:

http://store.steampowered.com/app/427480/
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2245
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Fritz 15

Postprzez Rafcik » 30 cze 2017, 12:31

Do 5 lipca na platformie Steam zniżka -50%:

http://store.steampowered.com/app/427480/FritzChess_15/
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2245
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Fritz 15

Postprzez redjok » 30 cze 2017, 15:51

59,99€
-50%
29,99€
Dodaj do koszyka


Szału nie ma gdyż

https://www.ceneo.pl/47382437#mh=z1a92B ... FyU6HEnbA2
Avatar użytkownika
redjok
Administrator
 
Posty: 3799
Wiek: 37
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 16:52
Lokalizacja: Przeworsk
Podziękował : 383 razy
Otrzymał podziękowań: 462 razy
Ranking: 1800
kurnik.pl: redjok
FICS: redjok


Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe