Strona 10 z 10

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 17 paź 2016, 14:28
przez kolokwium
Co na to właściciel programu, czyli PZSzach? Zakładam, że najpierw zwróciłeś się do niego o pomoc.

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 31 paź 2016, 15:05
przez rutra
rutra napisał(a):Chciałem dziś uaktualnić listę startową turnieju, który będę sędziował w tym tygodniu i program się wysypał (błąd 404). Wczoraj jeszcze wszystko działało. Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie, ale dalej wyskakuje ten sam błąd.

Na pewno nie mam problemu z dostępem do internetu, bo jak widać piszę na forum :) Próbowałem też udostępnić internet z telefonu i dalej wyskakuje ten sam błąd. Na szczęście na innym laptopie program działa.

Co należy zrobić aby naprawić ten błąd?


Nie mam pojęcia co się stało, nic nie instalowałem, nie wgrywałem od nowa Windowsa (to była jedna z propozycji PZSzach), natomiast z czystej ciekawości wpisałem klucz i program działa na moim laptopie. :jupi:

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 22 gru 2016, 22:35
przez kolokwium
Strona CAP, wyszukiwarka turniejowa.
  1. Wchodzę na stronę
  2. Ustawiam:
    Status: planowane
    Województwo: Śląskie (SL)
  3. Wyświetlają się tylko turnieje z 2016 roku (samodzielnie wyszukiwarka wprowadza rok)
  4. Dla kontroli dałem na serwer dwa turnieje:
  5. Wyniki wyszukiwarki CAP
Sylwek jest zawsze widoczny, Mietek tylko bez opcji wyszukiwania.

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 23 gru 2016, 09:31
przez chlebik
Dla mnie w ogóle idea, że wyszukiwanie turniejów w CAP nie obejmuje roku (kiedy wybiera się rok to pokazują się absolutnie WSZYSTKIE turnieje) jest po prostu porażką tego programu. To jest roboty na 2 godziny i to dla stażysty.

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 23 gru 2016, 10:13
przez zulu
chlebik napisał(a):Dla mnie w ogóle idea, że wyszukiwanie turniejów w CAP nie obejmuje roku (kiedy wybiera się rok to pokazują się absolutnie WSZYSTKIE turnieje) jest po prostu porażką tego programu. To jest roboty na 2 godziny i to dla stażysty.

Wiele rzeczy jest do poprawy i usprawnienia, zarówno w programie, stronie programu i CR.
CR w zasadzie nie ma co usprawniać, ale postawić od nowa korzystając z zupełnie nowych narządzi wykorzystując tylko istniejące już dane.
Przestałem monitować o zmiany w chessarbitrze, przecież zawsze można w notatniku edytować xml jak z interfejsu chessarbitra pro są niedostępne.

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 29 gru 2016, 18:33
przez chlebik
Czy to ostatnio normalne, że turnieje w których się gra nie lądują na karcie w CA? U mnie brakuje turniejów, które zakończyły się 6 tygodni temu.

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 29 gru 2016, 18:42
przez kolokwium
chlebik napisał(a):turnieje w których się gra nie lądują na karcie w CA
Co autor ma na myśli?

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 29 gru 2016, 19:07
przez chlebik
http://chessarbiter.com/rankingi.php?id_cr=4888&szachy=0

To jest karta CA dla zawodnika. No i u mnie nie pojawiają się tam turnieje, które tak jak pisałem skończyły się 6 tygodnie temu. Z definicji trwało to z tydzień/dwa.

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 29 gru 2016, 20:43
przez kolokwium
Czyli problem z aktualizacją rankingu CAP.

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 29 gru 2016, 21:43
przez rutra
Turnieje można edytować do miesiąca, więc to pewnie dlatego. Chociaż mój turniej z 23 listopada jeszcze nie został podliczony :)

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 19 sty 2017, 10:36
przez zulu
rutra napisał(a):Turnieje można edytować do miesiąca, więc to pewnie dlatego. Chociaż mój turniej z 23 listopada jeszcze nie został podliczony :)

Ze względu na sposób wykonania tej funkcji bez problemu można to obejść.

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 15 sie 2017, 19:31
przez zulu
paulonio napisał(a):Ok dzięki już rozumiem wszystko :) Mam tylko jeszcze jedno pytanie czy los naszych kategorii (norm) jest zdany tylko na program kojarzący czy rankingi uzyskane (również te po odjęciu wygranych partii) są sprawdzane przez jakiegoś pracownika PZSzach ?
Jeszcze zaciekawił mnie przepis A.4.4.
Do obliczeń klasyfikacyjnych można przyjąć jako przegraną bez
gry partię brakującą do limitu partii na daną kategorię z
hipotetycznym zawodnikiem mającym ranking równy średniemu
rankingowi przeciwników ocenianego zawodnika.


Jakoś nigdy nie spotkałem się z nim w "praktyce". Ciekawe czy program ChessArbiter go uwzględnia :)



kolokwium napisał(a):
  1. Członkowie komisji powinni przejrzeć i sprawdzić
  2. Niestety ale nie :(
    sprawdziłem: zawodnik 1800 w turnieju 8 rund robi 100% grając z 7x1800 i 1x1600:
    partii 8
    wynik 8
    suma rankingów 16000
    ranking średni 1778
    suma rank. przeciw. 14200
    ranking średni przeciw. 1775
    Ru 2134/2133 (wzór główny)
    brak normy (limit partii)
    partii 9 (8+1)
    wynik 8
    suma rankingów 17775
    ranking średni 1778
    suma rank. przeciw. 14200 (prawdziwych)
    ranking przeciwnika wirtualnego 1775
    Ru 2058
    powinna być norma na I kategorię męską


zulu napisał(a):
paulonio napisał(a):...
Jakoś nigdy nie spotkałem się z nim w "praktyce". Ciekawe czy program ChessArbiter go uwzględnia :)

Uwzględniał, nawet wtedy, gdy to prowadziło do błędów.
2010 nie zakupiłem.
Natomiast CAP Pro po VIII rundzie wpisywał w karcie zawodnika normę na I kategorie, a po IX ta norma znikała. To tylko raz mi się przytrafiło (jak tu wytłumaczyć rodzicom, ze normy nie ma jeszcze?).
Nagminne było nadawanie V czy IV kategorii po 5 rundzie.

PS
Algorytm programu ma chyba odgórne założenie nie liczenia norm w turniejach o liczbie rund mniejszej niż limit partii na daną normę.
Czyli w podanym wyżej przykładzie należy zwiększyć liczbę rund i nic więcej.
A powinien zupełnie na odwrót działać
.


Lata mijają a stare błędy pozostają
Program liczy normę, kiedy nie powinien,
Program nie liczy normy, kiedy powinien



Dodam uwagę, ze nowy CAP2016 wymaga zrobienia sztucznego dodatkowego kojarzenia (liczby rund w danych turnieju można nie zwiększać), aby zobaczyć normę na postawie przepisu 4.3 lub dawnego A 4.4 lub B2.10.1 (jak podaje CAP)
PS.
Przypomniałem stary temat
viewtopic.php?f=18&t=1732&start=30

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

PostNapisane: 24 sie 2017, 08:57
przez biesy
To są takie porażki pzszachu. Kupili prywatne pismo "mat" aby teraz je powoli likwidować. Mój wujek opowiadał mi jakie to awantury były o finansowanie prywatnego czasopisma "szachista" z pieniędzy związku.
Kupili program do kojarzenia i nie rozwijają go a naturalnie będą blokować konkurencję ekipy z CM.
Najlepiej gdyby związek prowadził tylko stronę z serwisami turniejowymi na której pojawiałyby się turnieje z różnych serwisów też z http://www.chess-results.com/