Problemy z ChessArbitrem Pro

Moderator: redjok

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 10 sty 2016, 12:50

zulu napisał(a):Można trafić na upartego zawodnika, który nie będzie życzył sobie figurowania w serwisie skoro nie grał.
Jak jeszcze to zgłosił w ostatniej chwili np.mailem (nawet jak sędzia nie miał szans odebrać), to może być kłopot.

Jeżeli się zgłosił i nie wycofał zgłoszenia przed I rundą, to jego problem.
Powiedzmy prawdę, nie chodzi o zawodników lecz o organizatorów, którzy płacą "od łebka" z listy startowej frycowe do związków szachowych.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8805
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1843 razy
Otrzymał podziękowań: 2059 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez AuroraBorealis » 15 sty 2016, 13:01

W najnowszym CA w "ustawieniach turniejowych" jest pole "dolny prog rankingowy" i tam domyslnie 1200. ale dzisiaj elo jest od 1000. Czy w takim razie w tej rubryce powinno sie wpisywac 1000 czy 1200?
AuroraBorealis
 
Posty: 1104
Dołączył(a): 08 sie 2012, 11:38
Podziękował : 99 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy
Ranking: 2120

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 15 sty 2016, 14:28

Julek od Słowackich w "Beniowskim" napisał "Chodzi mi o to, aby język giętki; Powiedział wszystko, co pomyśli głowa". Dlatego nie znając "najnowszego CA: nie można określić "w czym rzecz".
Zapewne (jeżeli chodzi o ustawienia progu rankingowego przy obliczeniach elo) należy wpisać aktualną wartość owego progu. Jeżeli chodzi o próg grup turniejowych, to w zależności jaki w regulaminie organizator owy próg ustalił. Tak samo trzeba sprawdzić w regulaminie lub u sędziego głównego, gdy chodzi o dolny próg rankingowy przy kojarzeniu kombinowanym (accelerated pairings). :*
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8805
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1843 razy
Otrzymał podziękowań: 2059 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez AuroraBorealis » 15 sty 2016, 16:45

Myslalem, ze chodzi o dolny prog liczenia elo a nie dolny prog w turnieju. Nie rozumiem wiec, czemu domyslnie jest akurat 1200.
AuroraBorealis
 
Posty: 1104
Dołączył(a): 08 sie 2012, 11:38
Podziękował : 99 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy
Ranking: 2120

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 15 sty 2016, 20:19

Nie wiem o co chodzi. Napisałem tylko co może znaczyć "dolny próg rankingowy". Najlepiej sprawdzić w instrukcji.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8805
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1843 razy
Otrzymał podziękowań: 2059 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 09 lut 2016, 13:16

Nowa wersja z silnikiem kojarzenia aprobowanym przez FIDE jest do ściągnięcia na stronie chessarbitra.
Z wersji demo wynika , ze poprawiono również HtmlLib2.dll .
Działa już prawidłowo kopiowanie widoku starego w formacie arkusza kalkulacyjnego.
Zaawansowany użytkownik wersji 5.49 może podmienić wyżej wskazany plik i wszystko powinno być ok.
Szczegółów nie piszę bo dla zaawansowanych to wystarczy.
W zasadzie to przy instalacji dema automatycznie nastąpi zamiana.
Na stronie chessarbitra o tym milczą.

zulu napisał(a):Mam pytanie.
Czy działa kopiowanie widoku (klasycznego) w formacie arkusza kalkulacyjnego w wersji 5.49.?
Mi wyskakuje błąd powodujący zamkniecie programu

W XP
sygnatura błędu:
ppName: chessarbiter pro 2010.exe AppVer: 5.4.8.0 ModName: unknown
ModVer: 0.0.0.0 Offset: 1e000040

W WIN7
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: ChessArbiter Pro 2010.exe
Wersja aplikacji: 5.4.8.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 560af327
Nazwa modułu z błędem: HtmlLib2.dll
Wersja modułu z błędem: 5.4.8.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 560af2e2
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 00009056
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 0a9e
Dodatkowe informacje 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Dodatkowe informacje 3: 0a9e
Dodatkowe informacje 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
zulu
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez ŁowcaAndroidów » 18 lut 2016, 08:01

W momencie wrzucenia turnieju na serwer wyświetla mi się komunikat :
Nie można pobrać klucza dostępu z serwera Chessarbiter


Obrazek

Co zrobić by działało poprawnie?
Czy to chwila by zakupić inne oprogramowanie kojarzące?
"Jednym z najważniejszych elementów współczesnej strategii jest ograniczenie działania jednej z lekkich figur przeciwnika" A.K.
Avatar użytkownika
ŁowcaAndroidów
Moderator
 
Posty: 4003
Wiek: 31
Dołączył(a): 13 sie 2010, 19:50
Podziękował : 301 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Ranking: 2286

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 18 lut 2016, 23:13

ŁowcaAndroidów napisał(a):W momencie wrzucenia turnieju na serwer wyświetla mi się komunikat :
Nie można pobrać klucza dostępu z serwera Chessarbiter


Co zrobić by działało poprawnie?
Czy to chwila by zakupić inne oprogramowanie kojarzące?

Uzbroić się w cierpliwość.
Przy próbie wejścia na witrynę wyświetlał się komunikat o konserwacji
zulu
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Rafcik » 21 lut 2016, 16:46

Czy można mieć obie wersje jednocześnie, czy CAP 2016 traktowany jest jako uaktualnienie do poprzedniej wersji?
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2245
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 21 lut 2016, 21:50

Rafcik napisał(a):Czy można mieć obie wersje jednocześnie, czy CAP 2016 traktowany jest jako uaktualnienie do poprzedniej wersji?

6.* należy traktować jako uaktualnienie połączone z usunięciem poprzedniej wersji 5.*.
Praktycznie tylko zmieniono silnik kojarzeń, a inne rzeczy bez większych zmian.
zulu
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Athame » 22 lut 2016, 17:36

Rafcik napisał(a):Czy można mieć obie wersje jednocześnie, czy CAP 2016 traktowany jest jako uaktualnienie do poprzedniej wersji?


Można, ale nie wprost. Potrzebny delikatny hack (np. sandbox).
Athame
 
Posty: 94
Dołączył(a): 03 sty 2016, 11:53
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Ranking: 1800

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez harasimo » 05 kwi 2016, 20:32

Pytanie do forumowiczów - czy też macie problem z wejściem na stronę chessarbiter.com? Sprawdzałem z dwóch maszyn (jedna w UK) i czas wczytywania strony jest dramatyczny - po 2 minutach! strona nadal nie wczytana...
harasimo
 
Posty: 10
Dołączył(a): 05 lip 2010, 16:11
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez robinbuk » 05 kwi 2016, 20:37

Faktycznie jest problem z wejściem na stronę CA - miejmy nadzieje przejściowy .
robinbuk
 
Posty: 307
Dołączył(a): 13 mar 2011, 15:08
Podziękował : 63 razy
Otrzymał podziękowań: 186 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: robinbuk

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez AuroraBorealis » 20 kwi 2016, 14:45

Ale syf. Od jakiegos czasu wywala mi mase bledow javascript. Gown-o takie, ze szkoda slow. Gdyby klub byl bogatszy, kupilby nowy program. A tak to sie trzeba z tym go wn em meczyc.

ODRADZAM WSZYSTKIM ZAKUP CHESSARBITRA, CIAGLE SA Z NIM PROBLEMY!!!
AuroraBorealis
 
Posty: 1104
Dołączył(a): 08 sie 2012, 11:38
Podziękował : 99 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy
Ranking: 2120

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Rafcik » 21 kwi 2016, 08:44

U znajomego sędziego w CAP2016 już przestał działać "nowy i darmowy" silnik do kojarzeń i musi dalej korzystać ze starego. Całe szczęście jest możliwość zmiany.
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2245
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe