Problemy z ChessArbitrem Pro

Moderator: redjok

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szachmistrz » 24 paź 2015, 14:32

Czy może mi ktoś podpowiedzieć co jest nie tak?

Wcześniej skanowałem kompa antywirusem, może coś usunął

Na nowo zainstalowałem wersje 5.49 i nadal na starcie wyskakuje ten błąd. Nie da się pracować ...

Obrazek

Obrazek
http://www.szachmistrz.pl - Szkoła szachowa SzachMistrz - Maciej Sroczyński
Avatar użytkownika
szachmistrz
 
Posty: 54
Wiek: 33
Dołączył(a): 29 cze 2010, 21:59
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Ranking: 2314

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Rafcik » 25 paź 2015, 06:39

szachmistrz napisał(a):Czy może mi ktoś podpowiedzieć co jest nie tak?

Próbowałeś wyczyścić pliki tymczasowe z komputera (C:/Users/Maciek/AppData/Local/Temp)?
Polecam do tego program CCleaner.
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szachmistrz » 26 paź 2015, 21:57

Dzięki! podziałało po usunięciu plików z TEMP i zainstalowaniu na nowo CA
http://www.szachmistrz.pl - Szkoła szachowa SzachMistrz - Maciej Sroczyński
Avatar użytkownika
szachmistrz
 
Posty: 54
Wiek: 33
Dołączył(a): 29 cze 2010, 21:59
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Ranking: 2314

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 30 paź 2015, 08:16

Mam pytanie.
Czy działa kopiowanie widoku (klasycznego) w formacie arkusza kalkulacyjnego w wersji 5.49.?
Mi wyskakuje błąd powodujący zamkniecie programu

W XP
sygnatura błędu:
ppName: chessarbiter pro 2010.exe AppVer: 5.4.8.0 ModName: unknown
ModVer: 0.0.0.0 Offset: 1e000040

W WIN7
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: ChessArbiter Pro 2010.exe
Wersja aplikacji: 5.4.8.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 560af327
Nazwa modułu z błędem: HtmlLib2.dll
Wersja modułu z błędem: 5.4.8.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 560af2e2
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 00009056
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 0a9e
Dodatkowe informacje 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Dodatkowe informacje 3: 0a9e
Dodatkowe informacje 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez Rafcik » 31 paź 2015, 18:21

zulu napisał(a):Czy działa kopiowanie widoku (klasycznego) w formacie arkusza kalkulacyjnego w wersji 5.49.?
Mi wyskakuje błąd powodujący zamkniecie programu

Też zauważyłem u jednego sędziego problem z kopiowaniem do arkusza kalkulacyjnego, więc to nie odosobniony przypadek.
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
Avatar użytkownika
Rafcik
Administrator
 
Posty: 2246
Dołączył(a): 10 wrz 2006, 07:22
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 93 razy
Otrzymał podziękowań: 368 razy
Ranking: 2268

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez AuroraBorealis » 07 lis 2015, 09:38

Problem:
w turnieju druzynowym moge wpisywac tylko wyniki meczy typo 4:0, 2:2 it. w jaki sposob wpisac wyniki na poszczegolnych szachownicach?
AuroraBorealis
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 08 sie 2012, 11:38
Podziękował : 104 razy
Otrzymał podziękowań: 293 razy
Ranking: 2120

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 08 lis 2015, 18:10

AuroraBorealis napisał(a):Problem:
w turnieju druzynowym moge wpisywac tylko wyniki meczy typo 4:0, 2:2 it. w jaki sposob wpisac wyniki na poszczegolnych szachownicach?

Na początek proponuję przeczytać podręcznik użytkownika (str 54-57).
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez harasimo » 26 gru 2015, 22:03

Zespół CA przechodzi sam siebie. Ciekawe czy zaglądają na stronę po wrzutce zmian :D

Obrazek
harasimo
 
Posty: 10
Dołączył(a): 05 lip 2010, 16:11
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 01 sty 2016, 20:00

Zgodnie z komunikatem finansowym na 2016 trzeba się spodziewać nowej wersji z nowym silnikiem kojarzenia, hasłem i zablokowaniem korzystania w wersji 5.49 i starszych z listy CR
Poważnie zastanawiam się nad Vegą po Linuksem,
skoro podstawa rankingu PZSzach przy imporcie z CR równa 0 ma tak długą już historię.

A jest wiele innych błędów.
Błędy programu Chessarbiter wersji 5.48 5.49
- 5.48 Kopiuj widok w formacie MS Excel, OO Calc powoduje wywalenie błędu w module
HtmlLib2.dll (w wersji 49 jest moduł 48)i zamknięcie programu
- błędy w imporcie danych z plików CAP:
np. przy imporcie nie brane jest pod uwagę tempo gry. Z szybkich do klasycznych zaimportuję
zawodnika z błędnym rankingiem klasycznym równym rankingowi z szybkich.
-błędy przy imporcie ze schematu Krausego
np. nie ustala automatycznie kolejności szachownic zgodnie z zasadami kojarzenia szwajcara
- błędy w widokach powodujące złe działanie HtmlLib2.dll
niektóre kolumny składają się z dwóch kolumn, jest jeszcze więcej niespodzianek (niektóre znikają).
- liczenie w niektórych miejscach średniego rankingu według przepisów do 2010. np. w statystyce;
tabeli klasycznej w kołówce (tu po prostu usunięto w nowym serwisie informacje o średnim
rankingu i normach punktowych, ale w klasycznym widoku tabeli cross w programie błędne dane
są, jak jest możliwość to kasuję rankingi fide zawodnikom, ale nie oto chyba chodzi)
- w opcjach zaawansowanych domyślnych kojarzenia dla turnieju szwajcarskiego nie jest zaznaczone
kojarz ponownie nie rozegrane partie (walkowery).
- dla zawodników z innej federacji bez tytułu fide z rankingiem fide przydałaby się implementacja
punktu 6.4 Regulaminu Klasyfikacyjnego PZSzach z uwzględnieniem w weryfikacji i korektach na
czerwono. Ma to działać tak żeby nie trzeba było sztucznie wpisywać tytułu kategorii PZSzach, a
ranking PZSzach był wpisywany na postawie rankingu FIDE.
- import z 0 rankingiem PZSzach..
Propozycje.
Alfabetyczna lista startowa dla turnieju szwajcarskiego.
Niektóre programy ( np. federacji francuskiej) mają z założenia alfabetycznie ułożoną listę startową
w serwisie i ewentualnie dodatkową kolumnę na nr startowy.
Przy istnieniu alfabetycznej listy startowej w wynikach i kojarzeniach dla ustawień domyślnych
można pominąć kolumnę z nr startowym. Rankingowa lista startowa do kojarzeń w turnieju
szwajcarskim nie musi być jawna , a nawet nie powinna być skoro każdego dnia FIDE może
skorygować ranking, który należałoby uwzględnić w kojarzeniu następnej rundy.
Program po skorzystaniu z bazy zawodników przy wpisywaniu zawodników, powinien mieć
możliwość weryfikacji on-line rankingów, danych klubowych itd. z kart zawodników PZSzach i
FIDE biorąc pod uwagę datę rozpoczęcia turnieju przed kojarzeniem każdej rundy. Nieraz tylko w
kartach zawodników jest właściwy ranking i klub. Przykład: korekta rankingu fide na 1.12.2014 -
żadna jawnie dostępna baza jej nie uwzględnia, tylko jest jawna w karcie zawodników.
Być może konieczne będzie zapisanie gdzieś rankingu zawodnika jaki był brany po uwagę przy
kojarzeniu w każdej rundzie.
Wystawianie faktury przez program CAP.
Przyjąć kurs euro z daty rozpoczęcia turnieju zarówno w CR jak i programie CAP. Wtedy można
zaimplementować wystawianie faktury przez program CAP przed zatwierdzeniem turnieju w CR.
Przy dobrej implementacji uwzględniającej prawidłowo aktualny komunikat finansowy faktura
proforma powinna być „wystawiana” przez program na postawie daty rozpoczęcia turnieju, rodzaju
turnieju z liczbą rund, liczby zawodników, kursu euro z daty rozpoczęcia turnieju. Trzeba
dobrze zaimplementować rodzaj turniejów z liczbą rund z punktu widzenia opłat.
Uwagi
Schemat Krausego pozwala przypisać pauzę kilku zawodnikom, nawet dać różne punkty za
pauzę w tym samym turnieju. Każdy program powinien potrafić importować dane , ze
schematu Krausego.
Czyli poprzez schemat Krausego mam mieć możliwość dać pauzę kilku zawodnikom w jednej
rundzie, dawać różne punkty za pauzę, a w sposób jawny w CAP tego nie mogę robić.


napisałem na forum, aby inni byli świadomi błędów programu

Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum w Nowym Roku.
Ostatnio edytowany przez zulu, 08 sty 2016, 09:35, edytowano w sumie 1 raz
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 01 sty 2016, 20:21

zulu napisał(a):{...} mam mieć możliwość dać pauzę kilku zawodnikom w jednej
rundzie, dawać różne punkty za pauzę
Jest to niezgodne z przepisami systemu szwajcarskiego
http://www.fide.com/fide/handbook.html? ... ew=article
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2078 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 01 sty 2016, 21:24

kolokwium napisał(a):
zulu napisał(a):{...} mam mieć możliwość dać pauzę kilku zawodnikom w jednej
rundzie, dawać różne punkty za pauzę
Jest to niezgodne z przepisami systemu szwajcarskiego
http://www.fide.com/fide/handbook.html? ... ew=article

Zgadza się.
Ale co jest lepsze walkower w pierwszej rundzie i udział wirtualny zawodnika w turnieju, czy korekta kojarzenia i wpisanie pauzy, bo dla wyników końcowych nie ma to znaczenia.
Samo pominięcie w widokach wyników końcowych zawodników wycofanych z turnieju nie załatwia sprawy.
Poza tym przydałoby się kojarzenie kołowe systemem przesuwnym.
O turniejach pucharowym z różnymi opcjami można tylko pomarzyć.
Turnieje kombinowane to dla bardzo wtajemniczonych.
pozdrawiam.
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 01 sty 2016, 21:44

Pauzować może tylko jedna osoba.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2078 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 02 sty 2016, 00:49

kolokwium napisał(a):Pauzować może tylko jedna osoba.

Niezupełnie tak.
Wyznaczać na pauzę w kojarzeniu można tylko jedną osobę.
Natomiast nawet po zakończeniu turnieju powinna być możliwość usunięcia zawodnika, który nie rozegrał żadnej partii a ze najprościej można to przez "sztuczną pauzę" - to powinna być tak możliwość.
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 09 sty 2016, 17:40

zulu napisał(a):po zakończeniu turnieju powinna być możliwość usunięcia zawodnika, który nie rozegrał żadnej partii a ze najprościej można to przez "sztuczną pauzę" - to powinna być tak możliwość.
Najprościej to poprzez usunięcie zawodnika. Oczywiście jeżeli nie był kojarzony, to może być całkiem usunięty, jeżeli jednak miał grać (oprócz pierwszej rundy gdy przeciwnika skojarzono z kimś innym)
to jego obecność wpłynęła na kojarzenie i w tej rundzie ma być.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8845
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1887 razy
Otrzymał podziękowań: 2078 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 10 sty 2016, 12:28

kolokwium napisał(a):
zulu napisał(a):po zakończeniu turnieju powinna być możliwość usunięcia zawodnika, który nie rozegrał żadnej partii a ze najprościej można to przez "sztuczną pauzę" - to powinna być tak możliwość.
Najprościej to poprzez usunięcie zawodnika. Oczywiście jeżeli nie był kojarzony, to może być całkiem usunięty, jeżeli jednak miał grać (oprócz pierwszej rundy gdy przeciwnika skojarzono z kimś innym)
to jego obecność wpłynęła na kojarzenie i w tej rundzie ma być.

Dobra niech sobie będzie, ale w schemacie Krausego go ma nie być.
Co prawda mogę takich zawodników ręcznie usunąć ze schematu a FIDE przyjmie do oceny i tak.
Z reguły tacy zawodnicy zajmują ostatnie miejsce, to wartości kolumny RRRR będą prawidłowe
Natomiast zmniejszy się liczba zawodników w rekordzie 062 oraz w wynikach 1 rundy będzie 0000 zamiast nr startowego zawodnika i zniknie cały rekord z nr startowym zawodnika.
Brak w kolumnie SSSS jakiegoś nr startowego będzie świadczył , ze tam był na samym początku zawodnik a sędzia-program prawidłowo skojarzył 1 rundę.

Można trafić na upartego zawodnika, który nie będzie życzył sobie figurowania w serwisie skoro nie grał.
Jak jeszcze to zgłosił w ostatniej chwili np.mailem (nawet jak sędzia nie miał szans odebrać), to może być kłopot.

PS
Zdażyło się, ze sędzia nie dokonał prawidłowej odprawy i było kilka walkowerów w pierwszej rundzie.
Używano SP98 i to chyba starszą wersją.
Nie mam pojęcia jak Mu się udało usunąć zawodników bez edycji kojarzenia.
W wynikach wychodziły bzdury i oczywiście dla sędziego był winny program i wirus a nie człowiek.
Ostatnio edytowany przez zulu 10 sty 2016, 13:24, edytowano w sumie 3 razy
zulu
 
Posty: 102
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe