Problemy z ChessArbitrem Pro

Moderator: redjok

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szalony_rzeznik » 27 kwi 2016, 10:57

Baaardzo potrzebuję wersji 4.28 starego ChessArbitra (ostateczna).
Jeśli ktoś dysponuje, to proszę o kontakt (najlepiej na priv).
szalony_rzeznik
 
Posty: 292
Dołączył(a): 12 paź 2007, 09:31
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez brelo » 28 kwi 2016, 07:02

Rafcik napisał(a):U znajomego sędziego w CAP2016 już przestał działać "nowy i darmowy" silnik do kojarzeń i musi dalej korzystać ze starego. Całe szczęście jest możliwość zmiany.


To nie może być prawda! Przecież to sprawdzone rozwiązanie w ujęciu Cesara...
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2623
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 510 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szalony_rzeznik » 13 maja 2016, 21:01

Od kilku dni CAPro (v. 5.49) wywala mi się, gdy wyszukuję zawodników po liście startowej (łącznie ok. kilkuanstu razy - zawsze w tym samym czasie). Robi się to do bólu irytujące. Czy ktoś ma podobne problemy (mam Win10)?
szalony_rzeznik
 
Posty: 292
Dołączył(a): 12 paź 2007, 09:31
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez brelo » 15 maja 2016, 13:00

To z pewnością nie jest wina programu, tylko użytkownika! "CAPro" jest przecież pozbawiony wad, szczególnie teraz po wprowadzeniu takich ulepszeń..
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2623
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 510 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 16 maja 2016, 13:54

szalony_rzeznik napisał(a):Od kilku dni CAPro (v. 5.49) wywala mi się, gdy wyszukuję zawodników po liście startowej (łącznie ok. kilkuanstu razy - zawsze w tym samym czasie). Robi się to do bólu irytujące. Czy ktoś ma podobne problemy (mam Win10)?

A jaki komunikat otrzymujesz.
Żadna wersja CAP nie była dokładnie testowana pod WIN 10.
Wadą programu jest to, ze za bardzo zależy od dziurawego systemu i stąd jest dużo narzekań.
Jak korzystasz z WIN 10 to sprawdź przy okazji czy program "widzi" maksymalizację okna do wpisywania wyników. Na jednym z kompów z WIN10 pomimo ze okno zmaksymalizowane i nie ma potrzeby przewijania, to i tak automatycznie przewija (w okolicach 16 szachownicy).
Co do twojego problemu to sprawdziłbym listę startową -->Turniej--> przeglądanie weryfikacja i korekty listy. Nawet zanaczył wszystko i skopiował do Calka.
zulu
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szalony_rzeznik » 16 maja 2016, 20:21

zulu napisał(a):
szalony_rzeznik napisał(a):Od kilku dni CAPro (v. 5.49) wywala mi się, gdy wyszukuję zawodników po liście startowej (łącznie ok. kilkuanstu razy - zawsze w tym samym czasie). Robi się to do bólu irytujące. Czy ktoś ma podobne problemy (mam Win10)?

A jaki komunikat otrzymujesz.
Żadna wersja CAP nie była dokładnie testowana pod WIN 10.
Wadą programu jest to, ze za bardzo zależy od dziurawego systemu i stąd jest dużo narzekań.
Jak korzystasz z WIN 10 to sprawdź przy okazji czy program "widzi" maksymalizację okna do wpisywania wyników. Na jednym z kompów z WIN10 pomimo ze okno zmaksymalizowane i nie ma potrzeby przewijania, to i tak automatycznie przewija (w okolicach 16 szachownicy).
Co do twojego problemu to sprawdziłbym listę startową -->Turniej--> przeglądanie weryfikacja i korekty listy. Nawet zanaczył wszystko i skopiował do Calka.


1. Chyba się niewłaściwie wyraziłem. Wchodzę w "dane zawodnika" (ikonka z "ludzikiem) i tam przeglądam wpisanych zawodników w opcji szukaj. Komenda to po prostu ChessArbiter (...) przestał działać. Trwa wyszukiwanie problemu...
2. Nawet nie wiedziałem, że to okno można maksymalizować (udało się).
szalony_rzeznik
 
Posty: 292
Dołączył(a): 12 paź 2007, 09:31
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 18 maja 2016, 18:59

szalony_rzeznik napisał(a):1. Chyba się niewłaściwie wyraziłem. Wchodzę w "dane zawodnika" (ikonka z "ludzikiem) i tam przeglądam wpisanych zawodników w opcji szukaj. Komenda to po prostu ChessArbiter (...) przestał działać. Trwa wyszukiwanie problemu...

Dobrze zrozumiałem.
Wywala, bo może zacina się na nazwisku z jakąś kombinacją znaków i np. nie może ułożyć alfabetycznie nazwisk w wyszukiwarce.
Jaki WIN 10. Np. z jakiej wersji językowej sytemu była aktualizacja do WIN 10.
zulu
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szalony_rzeznik » 19 maja 2016, 14:19

zulu napisał(a):Jaki WIN 10. Np. z jakiej wersji językowej sytemu była aktualizacja do WIN 10.


Upgradowałem polski oryginalny WIN8.1 (dołączony do laptopa)
szalony_rzeznik
 
Posty: 292
Dołączył(a): 12 paź 2007, 09:31
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 19 maja 2016, 20:44

szalony_rzeznik napisał(a):
zulu napisał(a):Jaki WIN 10. Np. z jakiej wersji językowej sytemu była aktualizacja do WIN 10.


Upgradowałem polski oryginalny WIN8.1 (dołączony do laptopa)

Z tego co wiem to wersja 5.49 była z błędem o którym pisałem: plik HtmlLib2.dll.

Podobno umieszczono wersję bez tego błędu, ale ja tego nie mogę potwierdzić, wręcz przeciwnie.
Najlepiej aby przy plikach msi była podawana suma kontrolna.
(dobry plik jest w wersji 5.45 i 6.01 i można go podmienić instalując te wersje demo najlepiej na jakimś innym kompie)
pozdrawiam
Andrzej Gula
zulu
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez szalony_rzeznik » 20 maja 2016, 14:24

zulu napisał(a):
szalony_rzeznik napisał(a):
zulu napisał(a):Jaki WIN 10. Np. z jakiej wersji językowej sytemu była aktualizacja do WIN 10.


Upgradowałem polski oryginalny WIN8.1 (dołączony do laptopa)

Z tego co wiem to wersja 5.49 była z błędem o którym pisałem: plik HtmlLib2.dll.

Podobno umieszczono wersję bez tego błędu, ale ja tego nie mogę potwierdzić, wręcz przeciwnie.
Najlepiej aby przy plikach msi była podawana suma kontrolna.
(dobry plik jest w wersji 5.45 i 6.01 i można go podmienić instalując te wersje demo najlepiej na jakimś innym kompie)
pozdrawiam
Andrzej Gula


Dzięki za konkretną pomoc!
jw
szalony_rzeznik
 
Posty: 292
Dołączył(a): 12 paź 2007, 09:31
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 30 maja 2016, 20:51

brelo napisał(a):
Rafcik napisał(a):U znajomego sędziego w CAP2016 już przestał działać "nowy i darmowy" silnik do kojarzeń i musi dalej korzystać ze starego. Całe szczęście jest możliwość zmiany.


To nie może być prawda! Przecież to sprawdzone rozwiązanie w ujęciu Cesara...

Zamiast krytykować podaj rozwiązanie.
Prawdopodobnie została usunięta stara wersja javy przy jej aktualizacji.
Podczas kojarzenia przy wyborze silnika należy wskazać właściwą ścieżkę do javy.
np. C:\Program Files\Java\jre1.8.0_91
zulu
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez brelo » 30 maja 2016, 21:03

Nie robiłem programu to czemu mam naprawiać jego błędy?
brelo umarł w Berlinie... zmartwychwstał jako stelmacz
Avatar użytkownika
brelo
 
Posty: 2623
Wiek: 24
Dołączył(a): 13 mar 2011, 20:42
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 510 razy
Ranking: 2000
kurnik.pl: lokog
FICS: Breloczek

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez kolokwium » 30 maja 2016, 21:23

Jeżeli zainstalowałeś nową wersję javy, to program może jej nie znaleźć (powinna być opcyja w programie znajdowania nowej wersji). Przypominam, że JaVaFo potrzebuje javę 32 bit.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 8805
Wiek: 52
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 22:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 1843 razy
Otrzymał podziękowań: 2059 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez AuroraBorealis » 22 lip 2016, 09:07

Od kilku dni nie dziala mi strona chessarbitra. czy ktos moze mi na priv przeslac plik instalacyjny? klucz mam klubowy, ale nie moge sciagnac instalki. jesli dobrze pamietam, to oprocz tej instalki musze cos jeszcze zainstalowac - czy ktos pamieta co? moze microsoft silverlight?
AuroraBorealis
 
Posty: 1104
Dołączył(a): 08 sie 2012, 11:38
Podziękował : 99 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy
Ranking: 2120

Re: Problemy z ChessArbitrem Pro

Postprzez zulu » 22 lip 2016, 11:18

AuroraBorealis napisał(a):Od kilku dni nie dziala mi strona chessarbitra. czy ktos moze mi na priv przeslac plik instalacyjny? klucz mam klubowy, ale nie moge sciagnac instalki. jesli dobrze pamietam, to oprocz tej instalki musze cos jeszcze zainstalowac - czy ktos pamieta co? moze microsoft silverlight?

Sprawdź w odinstaluj program, może nie będziesz musiał nic dodatkowo instalować.
Dla maszyny 32 bitowej najnowsze wersje (mogą być starsze).
Często instalki zawierają wersje na 32 i 64 bity i same właściwą instalują w zależności od systemu.
Obrazek
instalka:
cap2016:
http://www.chessarbiter.com/pliki/capro ... 6_6.02.msi
albo
cap2010
http://www.chessarbiter.com/pliki/capro ... 5.49.0.msi
zulu
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 maja 2007, 14:28
Lokalizacja: Szczytno
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe