Jak rozpoznac program?

Moderator: redjok

Postprzez dejwi_14dziurek » 27 lis 2006, 20:23

Klr! napisał(a):...Zauważ, że zaczynając partię specjalnie nie wiesz, czy to maszyna czy człowiek po drugiej stronie, także podane przez Ciebie ruchy w moją grę raczej nie wchodzą... Wydaje mi się, że w Twoją też nie..? :->


Zależy ;-) . W zamierzchłych czasach, gdy grywałem jeszcze na kurniku, to grywałem niemalże wyłącznie "turniejowo" :mrgreen: . Wtedy po 2-3 rundach wiadomo, kto gra kompem. W spotkaniu z takim delikwentem, grywałem właśnie takie "nowinki", albo poddawałem partię nim się na dobre zaczęła (bo z komputerem mogę sobie pograć również i po za kurnikiem :-) )
Avatar użytkownika
dejwi_14dziurek
 
Posty: 112
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 11:22
Lokalizacja: /home
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez pyetrek » 30 lis 2006, 03:05

dejwi_14dziurek napisał(a):Wtedy po 2-3 rundach wiadomo, kto gra kompem. W spotkaniu z takim delikwentem, grywałem właśnie takie "nowinki", albo poddawałem partię nim się na dobre zaczęła (bo z komputerem mogę sobie pograć również i po za kurnikiem :-) )

A skad miałes pewnosc ,ze twoja "nowinke" programy juz nie przemieliły tysiace razy, czasem amator (sam nim jestem) mysli ze opracował nowinke a profesjonalisci i programy juz to dawno obaliły :shock:
:arrow: choc niekoniecznie musi byc tego slad w dostepnej literaturze 8-)
Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 737
Dołączył(a): 15 paź 2006, 14:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez dejwi_14dziurek » 30 lis 2006, 10:22

pyetrek napisał(a):A skad miałes pewnosc ,ze twoja "nowinke" programy juz nie przemieliły tysiace razy, czasem amator (sam nim jestem) mysli ze opracował nowinke a profesjonalisci i programy juz to dawno obaliły :shock:
:arrow: choc niekoniecznie musi byc tego slad w dostepnej literaturze 8-)


Miałem na myśli wcześniej już przeze mnie wspomnianą "nowinkę" Sf3,d3,g3,Gg2,0-0, którą każdy program może mielić ile zechce, a pewnie nic sensownego nie znajdzie :-) . A jak nie rozniesie mnie w debiucie/grze środkowej, to ja rozniosę operatora w końcówce 8-)
Avatar użytkownika
dejwi_14dziurek
 
Posty: 112
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 11:22
Lokalizacja: /home
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez Klr! » 30 lis 2006, 11:59

dejwi_14dziurek napisał(a):W zamierzchłych czasach, gdy grywałem jeszcze na kurniku, to grywałem niemalże wyłącznie "turniejowo" :mrgreen: . Wtedy po 2-3 rundach wiadomo, kto gra kompem.

Kiedyś na oficjalnym turnieju w sobote po sześciu rundach miałem 5,5 pkt :-) Rozumiem, że miałbyś mnie za kompa? :->

Poniżej najpiękniejszy screen jaki kiedykolwiek udało mi się zrobić... :-D ;-)
Załączniki
kurnik.JPG
Lepiej nie pisać nic, niż pisać nic...
Avatar użytkownika
Klr!
 
Posty: 657
Dołączył(a): 20 sie 2006, 22:52
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postprzez dejwi_14dziurek » 30 lis 2006, 12:16

Klr! napisał(a):Kiedys na oficjalnym turnieju w sobote po szesciu rundach mialem 5,5 pkt :-) Rozumiem, ze mialbys mnie za kompa? :->

Ponizej najpiekniejszy screen jaki kiedykolwiek udalo mi sie zrobic... :-D ;-)


1. Gratulacje :!:
2. Nie, raczej programy rozpoznaje po "typowej dla nich" grze, a nie po osiaganych wynikach :-P
Avatar użytkownika
dejwi_14dziurek
 
Posty: 112
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 11:22
Lokalizacja: /home
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez Klr! » 30 lis 2006, 12:38

dejwi_14dziurek napisał(a):1. Gratulacje :!:
2. Nie, raczej programy rozpoznaje po "typowej dla nich" grze, a nie po osiaganych wynikach :-P

1. Dziękuję :-D (choć dobrze, że nie zrobiłem screena po całym turnieju... :lol: ).
2. To kamień z serca! ;-)
Lepiej nie pisać nic, niż pisać nic...
Avatar użytkownika
Klr!
 
Posty: 657
Dołączył(a): 20 sie 2006, 22:52
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postprzez szachotron » 01 gru 2006, 22:35

Witam!

Niby prawda jest to co pisaliscie. Ze niby silniki szachowe, ze jakies nakladki na jave, nie miganie.. A ja Wam powiem takie slowo: "Szachotron".

http://szachotron.blogspot.com/

I teraz wszyscy sie moga zastanawiac czy graja z czlowiekiem czy z kompem. Tak naprawde niewiadomo z kim sie gra. Program umozliwia taie wariacje ruchow, poczawszy od takich liczonych w ciagu 1 milisekundy, poprzez wszelkiego rodzaju szukanie mata w N liczbie ruchow do nieskonczonej analizy. Praktycznie jesli tylko czlowiek umie choc troche grac w szachy bedzie umial sie posluzyc Szachotronem w taki sposob, aby imitowac czlowieka.

Ktos powiedzial, ze komputer myslacy 1 sekunde jest do ogrania. Heh, jesli silnik pracuje na jakims procku 133MHz to i moze.. Na moim sempronie 2600 jeszcze nikt ze mna nie wygral gdy silnik myslal dluzej niz 0.5 skundy. Oczywiscie jeszcze wszystko zalezy od samego silnika szachowego. Taka TogaII, czy SoS, albo Zappa ma ELO ~2800. Sam teraz uzywam lekko zmodyfikowanej wersji TogaII dla potrzeb Szachotrona i przegrywam tylko wtedy kiedy chce - aby zachowac pozory, ze gram jak czlowiek. Mam w planach rozpowszechnienie moje programu. Wtedy na Kurniku pewnie bedzie gralo tyle samo ludzi co maszyn. Ciekawie sie zapowiada :)

Kilka osob mowilo mi, ze taki program nie istnieje i nie mozna go napisac. Otoz dementuje ten osad. Program jest i dziala, jesli chce ktos zobaczyc jak dziala to zapraszam na blog Szachotrona. A jesli ktos ma ochote zagrac to jestem na kurniku na koncie Szachotron, z wielka checia zagram :)
szachotron
 
Posty: 1
Dołączył(a): 01 gru 2006, 22:21
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez dejwi_14dziurek » 01 gru 2006, 23:34

szachotron napisał(a):Witam!

Ja również!
szachotron napisał(a):...Ktos powiedzial, ze komputer myslacy 1 sekunde jest do ogrania. Heh, jesli silnik pracuje na jakims procku 133MHz to i moze.. Na moim sempronie 2600 jeszcze nikt ze mna nie wygral gdy silnik myslal dluzej niz 0.5 skundy. Oczywiscie jeszcze wszystko zalezy od samego silnika szachowego...

Jest do ogrania gdy człowiek ręcznie "wklepuje ruchy", gdyż wtedy z 1s robi się sporo wiecej.... przy automatycznym "przeklepywaniu" ruchów poziom trudności wzrasta z "I can win" do "nightmare" ;-) .
szachotron napisał(a):...Mam w planach rozpowszechnienie moje programu. Wtedy na Kurniku pewnie bedzie gralo tyle samo ludzi co maszyn. Ciekawie sie zapowiada :) ...

I tak sądzę, że ludzie będą dyskryminować maszyny i odmowią gry z nimi 8-)

Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy przy dalszym programowaniu!
Avatar użytkownika
dejwi_14dziurek
 
Posty: 112
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 11:22
Lokalizacja: /home
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez pyetrek » 02 gru 2006, 01:39

szachotron napisał(a):Sam teraz uzywam lekko zmodyfikowanej wersji TogaII dla potrzeb Szachotrona i przegrywam tylko wtedy kiedy chce - aby zachowac pozory, ze gram jak czlowiek.


:arrow:z tego co rozumiem stworzyłes nakładke na silnik umozliwiajaca błyskawiczna edycje ustawien silnika w czasie partii, przec co silnik gra raz lepiej raz gorzej, i czasem popełnia podstawowe błedy charakterystyczne dla człowieka?

:arrow: w zwiazku z tym mam do ciebie pytanie : czy przed kazda partia przyznajesz sie do tego ,ze jestes operatorem programu i go po prostu testujesz ?
:arrow: jesli tak -to w porzadku
:arrow: jesli nie- to twój post mozna by okreslic takim nagłowkiem "Jak oszukiwac frajerów na kurniku zeby sie nie spostrzegli ,ze sa oszukiwani
" :mrgreen: :-P

:arrow: oczywiscie satysfakcja z takiego zwyciestwa jest ogromna mniej wiecej taka jakbys czołgiem pokonał srdniowiecznego giermka z proca :mrgreen:

podpisuje sie pod słowami dejwi'ego
dejwi_14dziurek napisał(a):I tak sądzę, że ludzie będą dyskryminować maszyny i odmowią gry z nimi 8-)

Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy przy dalszym programowaniu!
Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 737
Dołączył(a): 15 paź 2006, 14:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Jak rozpoznać czy przeciwnik gra programem ?

Postprzez pyetrek » 02 gru 2006, 02:39

W zwiazku z rozwojem watku "Jak rozpoznac program" proponuje ankiete na ten temat
Ostatnio edytowany przez pyetrek, 25 kwi 2010, 17:13, edytowano w sumie 1 raz
Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 737
Dołączył(a): 15 paź 2006, 14:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez dejwi_14dziurek » 02 gru 2006, 15:36

Kiedyś zagrałem, gdy przeciwnik uprzejmie mnie uprzedził i powiedział(napisał :?: ), że to program autorski :!: Wynik 1,5:1,5 na 10 minut... Może i uprzejmy człowiek.... ale programista/operator z niego żaden :mrgreen:
Avatar użytkownika
dejwi_14dziurek
 
Posty: 112
Dołączył(a): 09 wrz 2006, 11:22
Lokalizacja: /home
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez pyetrek » 02 gru 2006, 15:45

dejwi_14dziurek napisał(a):ale programista/operator z niego żaden


Może to była testowa wersja i facet ja poprawi w przyszłosci :lol:

dejwi_14dziurek napisał(a):Może i uprzejmy człowiek....


Na pewno uprzejmy, bo ci co nie uprzedzaja po prostu robia nas w balona, niestety sa oni w wiekszosci :-(
Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 737
Dołączył(a): 15 paź 2006, 14:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez demon_szybkosci » 02 gru 2006, 15:52

:idea: Osobiscie nie jestem zwolennikiem grywania z programami szachowymi. Niemniej jesli znalazlby sie uprzejmy operator, ktory moglby ustawic program w graniach rozsadku i mozliwosci walki z mojej strony (tj. sila 1600-1800), wtedy od czasu do czasu moglbym sie skusic i sprawdzic swoje sily! 8-) :roll:
demon_szybkosci
 

Postprzez pyetrek » 02 gru 2006, 16:06

:arrow: Mysle ,ze miałoby to sens jesli operator chciałby testowac swój program (w końcu nowe lekarstwo trzeba na kims kiedys pierwszy raz wypróbować :mrgreen: )
Ale nie małbys nigdy pewnosci czy ustawi program w twoim zakresie i czy nie gra np.Rybka i osiaga sadystyczna satysfakcje z tego ,ze cie ograł :lol:
:arrow: Sadzę ,że lepiej sobie sciagnac Arene i kilka darmowych silniczków mamy do wyboru kilkaset w tym polskie z mozliwoscia ustawiania czasu i poziomu gry w zaleznosci od naszych mozliwosci ;-)
Ostatnio edytowany przez pyetrek 02 gru 2006, 22:42, edytowano w sumie 2 razy
Avatar użytkownika
pyetrek
 
Posty: 737
Dołączył(a): 15 paź 2006, 14:49
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez demon_szybkosci » 02 gru 2006, 16:09

:arrow: Mysle, ze trzeba byloby niezle sie naglowic, aby ustawic nowy silnik/prg szachowy na moj poziom! :-D ;-). A sadystyczna satysfakcje ogrywania mnie miewaja nie tylko operatorzy ;-) 8-). Sa tez piranie, ktore tylko czekaja, zeby zedrzec ze mnie zolty kubraczek! :shock: :cry: ;-)
demon_szybkosci
 

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe