SCID program do baz partii szachowch

Moderator: redjok

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez Daimonion » 29 sie 2013, 15:31

Ja też dziękuję. Właśnie zainstalowałem program i zaczynam poznawać jego możliwości.

P.S. Czy ktoś wie, jak zrobić, aby przy polskim interface'ie nie mieć "krzaczków" zamiast polskich liter?
Daimonion
 
Posty: 65
Dołączył(a): 27 maja 2012, 11:44
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Ranking: 0

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez AuroraBorealis » 29 sie 2013, 15:49

Mozna w tym pisac artykuly lub ksiazki jak w CB? (eksport do worda z diagramami?)
AuroraBorealis
 
Posty: 1114
Dołączył(a): 08 sie 2012, 11:38
Podziękował : 104 razy
Otrzymał podziękowań: 293 razy
Ranking: 2120

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez rutra » 29 sie 2013, 16:26

Właśnie czegoś takiego szukałem. Do tej pory drzewka to sobie mogłem oglądać na chessgames.com i na chess.com, teraz łatwiej będzie można znaleźć ewentualnie błędy przeciwnika w debiucie.
I kategoria (1650/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6513
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1545 razy
Otrzymał podziękowań: 1833 razy
Ranking: 1683

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez ancientrukh » 29 sie 2013, 22:20

Daimonion napisał(a):P.S. Czy ktoś wie, jak zrobić, aby przy polskim interface'ie nie mieć "krzaczków" zamiast polskich liter?

Program chyba nie obsługuje Unicode. Jeśli korzystasz z systemu operacyjnego w innej wersji językowej niż polski (przy polskiej wersji systemu i domyślnych ustawieniach problem nie powinien występować), musisz ustawić w zaawansowanych ustawieniach regionalnych (panel sterowania) język na polski, tak aby programy wymagające konkretnej strony kodowej korzystały z tej właściwej.
ancientrukh
 
Posty: 17
Dołączył(a): 16 gru 2012, 13:06
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Ranking: 0

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez fuszer » 30 sie 2013, 00:06

AuroraBorealis napisał(a):Mozna w tym pisac artykuly lub ksiazki jak w CB? (eksport do worda z diagramami?)

Eksportować można do HTML lub LaTeX-a, inne formaty nie są obsługiwane.
Diagram wstawiamy używając komentarza "D"

Opcja HTML nie działa niestety zbyt dobrze (bitmapy figur do diagramów są źle adresowane w pliku i przeglądarka ich nie wyświetla). Opcja HTML+js jest jeszcze gorsza, w zamyśle ma się pojawiać podobny diagram jak na forum, ale niestety wyświetlają się jedynie przyciski do przewijania ruchów, a próby ich użycia kończą się tonami błędów js

Tak więc jedyną użyteczną opcją jest LaTeX, ale wymaga to zainstalowania kompilatora (aby wygenerowany ze Scida plik przetworzyć do formatu PDF)
fuszer
 
Posty: 996
Wiek: 38
Dołączył(a): 25 wrz 2012, 18:13
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 234 razy
Otrzymał podziękowań: 906 razy
Ranking: 2096
kurnik.pl: fuszer
FICS: swirus

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez matman » 31 sie 2013, 12:27

Jakie bazy szachowe można odpalić za pomocą Scid vs PC ?
Czy potrafi otworzyć Chess Base Mega?
matman
 
Posty: 463
Dołączył(a): 17 gru 2011, 11:23
Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 72 razy
Ranking: 0

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez matman » 31 sie 2013, 13:05

Robiąc ruchy na szachownicy lub przeglądając jakąś partię, ChessBase automatycznie pokazuje mi partie jakie były grane w danej pozycji oraz wszelkie statystyki (najpopularniejszy ruch, ile partii z tym ruchem jest w bazie referencyjnej, procentowa skuteczność ruchu, kiedy ostatnio ruch się pojawił, czy są w danym ruchu partie komentowane, jacy najsilniejsi arcymistrzowie grali dany ruch, u których arcymistrzów jest dany ruch w ich stałym repertuarze debiutowym). Najfajniejsze jest właśnie to że robię ruch i od razu pojawia się aktualna lista partii i statystyki. Czy Scid to potrafi? :)
matman
 
Posty: 463
Dołączył(a): 17 gru 2011, 11:23
Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 72 razy
Ranking: 0

Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez Grem » 01 wrz 2013, 11:57

Z programu scid korzystam od dawna,jak dla mnie jest wystarczający (choć też mam wersje light CB i CA ale używam rzadko) może obsługiwać bardzo duże bazy, na stronie http://icofy-blog.de/icofy-base/ są do ściągnięcia w formacie scida aktualizowane co jakiś czas,a jest jeszcze bardzo wiele stron z pgn w tym i z komentowanymi partiami trzeba je tylko znależć.Mały błąd w polskiej wersji językowej krzaczki (nieporawne wyświetlanie znaków ą,Ś,ś oraz ź łatwo sobie naprawiłem jak ktoś ma z tym problem to napisze jak.Pliki html oraz html z javascript generuje podobnie jak CB choć zapewne wylgląd jest o wiele lepszy w CB, przynajmniej u mnie wyświetlają się poprawnie na Operze oraz IE10,a na chrome już nie, przyczyną mogą być ustawienia przeglądarki lub zabezpieczenia,jest wersja scidb która obsługuje formaty CB ale jeszcze nie pod windows.
Załączniki
plik_scid.png
plik html z js wygenerowany przez scida
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 389
Dołączył(a): 03 lut 2012, 13:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 106 razy
Otrzymał podziękowań: 189 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez skoczek » 01 wrz 2013, 12:05

Grem napisał(a):Mały błąd w polskiej wersji językowej krzaczki (nieporawne wyświetlanie znaków ą,Ś,ś oraz ź łatwo sobie naprawiłem jak ktoś ma z tym problem to napisze jak

Proszę napisz, zmiana czcionki w programie nie pomaga :?
skoczek
 
Posty: 86
Dołączył(a): 27 sie 2013, 11:32
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy
Ranking: 0

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez Daimonion » 01 wrz 2013, 12:49

Grem napisał(a):Mały błąd w polskiej wersji językowej krzaczki (nieporawne wyświetlanie znaków ą,Ś,ś oraz ź łatwo sobie naprawiłem jak ktoś ma z tym problem to napisze jak.


Ja także, jeśli można, prosiłbym o pomoc ;)
Daimonion
 
Posty: 65
Dołączył(a): 27 maja 2012, 11:44
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Ranking: 0

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez Grem » 01 wrz 2013, 13:13

skoczek napisał(a):
Grem napisał(a):Mały błąd w polskiej wersji językowej krzaczki (nieporawne wyświetlanie znaków ą,Ś,ś oraz ź łatwo sobie naprawiłem jak ktoś ma z tym problem to napisze jak

Proszę napisz, zmiana czcionki w programie nie pomaga :?

Postaram się opisać krok po kroku jak to można zrobić i jak ja robiłem.Program sciad zamykamy.
Potrzebny dobry edytor bo będziemy edytować plik tekstowy o dużych rozmiarach więc zwykły notatnik odpada grozi zawieszeniem i nie posiada wymaganych funkcji automatycznej zmiany znaków,ja mam zainstalowany notepad++ który dodaje do menu opcje Edit with notepad++,można uzyć pewno innego co ma podobne funkcje trzeba wtedy otwórz za pomocą programu i wskazać na dysku ten program,skomplikowane mam nadzieję że nie.Jeśli mamy edytor to uwaga będziemy edytować plik o nazwie:scid.gui (otwórz lokalizacje pliku scida /plik GUI) który jest tak naprawdę tekstowym,dla bezpieczeństwa zróbmy jednak kopie tego pliku np. na pulpit.Najeżdzamy kursorem na plik prawym myszy wyświetli się menu wybieramy Edit with notepad++ plik otwiera się, wybieramy opcje szukaj wyświetla się okno wpisujemy w pole: Polish menus naciskamy szukaj przenosimy się do polskiej wersji językowej widać kolejne linijki szukamy w polskiej pisowni właśnie krzaczków napotkany pierwszy zanaczamy (ten włąsnie błędny)i kopiuj ,wybierany obok zamień i wklejamy w pole szukany tekst a w drugim zamień na wpisujemy poprawny polski znak i wybieramy z menu po prawej przycisk zamień wszystkie, wyświetli się info o liczbie zmienionych znaków wszystkie podobne zostały poprawione dla np.ą i potem musimy zrobić jeszczze to samo z pozostałymi trzema odaleźć zanaczyć jak wyżej,gdy już to zrobimy to wykonujemy bardzo ważne zapisz(klikając ikonkę zapisz zmieni się jej kolor na szary) żeby zmiany pozostały na stałe,zamykamy edytor i otwieramy program Scid jeśli poprawnie wykonałiśmy operacje nie powinno być już krzaków.W razie jakiś problemów możemy przywrócić zapasową kopie.
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 389
Dołączył(a): 03 lut 2012, 13:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 106 razy
Otrzymał podziękowań: 189 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez skoczek » 01 wrz 2013, 14:28

Dzięki, udało się :jupi:
skoczek
 
Posty: 86
Dołączył(a): 27 sie 2013, 11:32
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy
Ranking: 0

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez thinkerteacher » 01 wrz 2013, 17:56

U mnie niestety nie działa. Wpisując przykładowe słowo "Otwórz" jest napisane "OtwxF3rz" i nie ważne czy zamieniam "xF3" na "ó" czy też cały wyraz "OtwxF3rz" na "Otwórz", to i tak po kliknięciu zamień (oraz zamień wszystkie) wyskakuje komunikat: "0 pojawień zostało zamienione". Oczywiście zamieniałem już setki razy w Notatniku (oraz w Wordzie), ale jeśli program nie rozpoznaje danego znaku, to pewnie nie potrafi go zamienić. Szkoda, bo mogło być tak pięknie... ;) [czytaj polskie menu]

PS. Jak ktoś ma przetłumaczony fragment całego "Polish menus" (z najnowszej wersji Scid vs PC-4.10) i byłby tak miły, to może wrzucić (w postaci Notepada lub Notepad++).
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom wpisów, to zapraszam na bloga dla amatorów, fuszerów i lajkoników szachowych: http://beginnerchessimprovement.blogspot.com
Od 2015 roku w końcu definitywnie zakończyłem przygodę z szachami - please do not ask me why ;)
thinkerteacher
 
Posty: 5020
Dołączył(a): 23 sie 2011, 09:35
Podziękował : 7573 razy
Otrzymał podziękowań: 1074 razy
Ranking: 1000
FICS: NokiaTwenty

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez Grem » 01 wrz 2013, 18:22

Proszę bardzo ja mam wersję 4.10 tłumaczenie rozpoczyna się od linii (150160 ### Polish menus for Scid. i jest do linii 153033 #of polish.tcl) ten fragment należy zaznaczyć i wyciąć a wstawić w to miejsce nowe ten poniżej plik tekstowy który zamieszczam i koniecznie zapisać, jak nie będzie działać to nie wiem,aha nie wszystko jest do końca przetłumaczone,kodowanie ANSI.
Załączniki
menus polish.TXT
menus polish do wstawienia w miejsce starego
(86.39 KiB) Pobrane 85 razy
Ostatnio edytowany przez Grem, 01 wrz 2013, 20:32, edytowano w sumie 1 raz
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 389
Dołączył(a): 03 lut 2012, 13:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 106 razy
Otrzymał podziękowań: 189 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Jaki program zakupić do bazy szachowej?

Postprzez skoczek » 01 wrz 2013, 18:40

thinkerteacher napisał(a):U mnie niestety nie działa. Wpisując przykładowe słowo "Otwórz" jest napisane "OtwxF3rz" i nie ważne czy zamieniam "xF3" na "ó" czy też cały wyraz "OtwxF3rz" na "Otwórz", to i tak po kliknięciu zamień (oraz zamień wszystkie) wyskakuje komunikat: "0 pojawień zostało zamienione".

Też tak miałem. Musisz po otwarciu pliku w Notepad++ najpierw z menu na górze zmienić kodowanie na ANSI i wtedy pojawią się "krzaczki" do poprawy.
skoczek
 
Posty: 86
Dołączył(a): 27 sie 2013, 11:32
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy
Ranking: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Programy i komputery szachowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe