Tak można w czasie rzeczywistym oraz zapisać do pliku, w edytorze komentarzy na dole jest strzałka (czarno-szara jak się kliknie to się pokazuje taka mała szachownica, tam jest ustawienie grubości (Width) i (Lenght)-ustawienie ze środka pola lub z brzegu ( najlepiej sprawdzić ustawiają na maks a potem na minimum), na górze są kolory do wyboru, na dole symbole, strzałki rysujemy przeciągając od pola do pola myszką na tej małej, potem trzeba kliknąć czarną strzałkę (schowa się ta mała szachownica) i potem przycisk Zastosuj, wtedy się pojawiają na tej głównej, potem trzeba operacje powtarzać klikając w edytorze tę strzałkę, nie wiem czy dobrze to opisałem, trzeba chyba trochę potrenować tą operacje, skrótu chyba nie ma, tylko do edytora komentarzy Ctrl+e, dodatkową szachownice w edytorze tą strzałką szaro-czarna i na niej (tej małej szachownicy) rysujemy potem zatwierdzamy i tak w kółko.
PS.Ale gapa ze mnie przy otwartym Scid Vs PC na pełnym ekranie, wystarczy raz kliknąć bo wszystko jest widać a ja tylko na częściowym sprawdzałem

.